home 2023. június 08., Medárd napja
Vajdaságiakat is díjaztak a Kárpát-medencei tehetségnapon
2023.03.27.
LXXVIII. évf. 12. szám
Vajdaságiakat is díjaztak a Kárpát-medencei tehetségnapon

A XIV. Kárpát-medencei tehetségnapon kilenc kiemelkedően tehetséges fiatal kapott Felfedezettjeink-ösztöndíjat, valamint hat különdíjat is kiosztottak a rendezvényen.

Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) fiatalokért felelős helyettes államtitkára kiemelte: a nemzeti tehetség programot a sokszínűség jellemezi, melyet jól mutat, hogy a díjazottak között zongoraművész, vers- és prózamondó, asztaliteniszező, kutató, valamint a matematika és a kémia területén kiváló fiatal is található. Hozzátette, a nemzeti tehetség program a sokoldalúságot egyebek mellett tanulmányi versenyek, ösztöndíjak, zenei tehetség programok, vállalkozássegítő képzések, valamint pedagógusképzések támogatásával biztosítja.


Fotó: Thurzó Lajos Általános Iskola Facebook-oldal

Balogh László, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (Matehetsz) elnöke, a Felfedezettjeink-pályázat értékelő bizottságának vezetője elmondta: 2011 óta évente adományozzák a Felfedezettjeink-díjat, amelyet eddig összesen 216 fiatal nyert el. Idén a fődíjasok egyenként 150 ezer, a különdíjasok 80-80 ezer forint ösztöndíjban részesülnek, amelyet az érdeklődésüknek megfelelő céljaik elérésére fordíthatnak.

Fődíjjal ismerték el a 6-12 éves korcsoportban a bodajki Balogh Ádámot, aki 2022-ben az Országos Zongoraversenyen első helyezést és különdíjat kapott és elnyerte a Veroszta Magda-díjat. A X. Farkas Ferenc Országos Zongoraversenyen első helyezést szerzett és különdíjjal ismerték el, Brnóban a Mozart Nemzetközi Zongoraversenyen pedig második helyezést ért el.

A 13-16 éves korcsoport fődíját a jászberényi Notheisz Janka kapta, aki gyermek és serdülő korcsoportban eddig minden hazai karate kupát, bajnokságot, diákolimpiát megnyert.

A 17-21 éves korcsoport fődíját a körösfői (Románia) Kovács Nóra Annának ítélték oda a biológia területén elért eredményeiért. A fiatalt olyan versenyeken díjazták eddig, mint a EU Contest for Young Scientists 2022 (EU Fiatal Tudósok Versenye); Bright Young Minds Award (a tudományt és a társadalmat legjobban összekötő díj); valamint a 31. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny.

Különdíjjal jutalmazták a zentai (Szerbia) Juhász Hanna vers- és prózamondót, a Thurzó Lajos Általános Iskola diákját; a soproni Gilicz Bálint asztalteniszezőt, valamint a bajsai (Szerbia) Pletikoszity Martint a matematika és kémia versenyeken elért eredményeiért.

Szintén különdíjat kapott a szentpéteri (Szlovákia) Bukovszky Borbála a szavaló-, esszéíró-, rajz-, filmkészítő-, és táncversenyeken elért eredményeiért; a természettudományok területén kiemelkedő debreceni kutató, Erdélyi Zsuzsanna; valamint a rendszeresen verseket és novellákat publikáló budapesti Kubina Zita.

Forrás: MTI

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Média rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..