home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vajdaságiak angolul Olaszországban
Bíró Tímea
2019.06.26.
LXXIV. évf. 25. szám
Vajdaságiak angolul Olaszországban

A Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumban a nyelvoktatás kimagasló szinten folyik, a pedagógusok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a diákok a tanulmányaik befejezése után helytálljanak a nagyvilágban.

Ahhoz, hogy valaki tökéletesen elsajátítson egy idegen nyelvet, elengedhetetlen, hogy az intézményes kereteken kívül is gyakoroljon, képezze magát, gazdagítsa a szókincsét. Erre számtalan lehetőség van, minden verseny is egy izgalmas tudásfeltérképezés.

2013 óta rendezik meg a Hippo nemzetközi angol nyelvi olimpiát, melyen az óvodásoktól a tizenkilenc éves fiatalokig nyolc korcsoportba osztják a versenyzőket. A megmérettetés egyre népszerűbb, hiszen a kezdetekkor mindössze hat ország fiataljai vettek részt rajta, a tavalyi évben pedig már huszonnyolc országból érkeztek az angol nyelv kedvelői, szám szerint 36 000 tanuló. Az idén a szabadkai Kosztolányi-gimnázium tanulói is beneveztek a versenyre, illetve az első fordulónak az iskola adott otthont. A másodikat a szintén szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban tartották meg.


Gulyás Franciskovity Leonóra és Szakács Emma

A temerini származású Szakács Emma, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium másodikos tanulója továbbjutott a harmadik fordulóra, melyet Olaszországban rendeztek meg, és el is hozta a bronzérmet a saját korcsoportjában. Elmondása szerint ez annak is köszönhető, hogy a heti öt angolóra mellett szabadidejében is sok időt fordít a nyelvtanulásra.

— Az eddigi tanulmányaim alatt nagyon megszerettem az angol nyelvet, és mindenkinek ajánlom azt a tanulási módot, amelyet én is alkalmazok, vagyis sok filmet nézek angolul, de szerb felirattal. Ez mind az angol-, mind pedig a szerbtudásomat fejlesztette. Ez a módszer nem csupán a szókincset gazdagítja, elősegíti a helyes kiejtés megtanulását, és a nyelvtani sajátosságokra is rávezet. Az iskolai tanagyagon és a régi feladatlapok kitöltésén kívül sokat számított az otthon elért szint.

A nyelvi olimpia május 11-én és 12-én megtartott döntőjében az íráskészség, a beszédkészség és a hallott szöveg értése mellett az olvasott szöveg értése is a feladatok között szerepelt.

— Számomra az esszéírás volt a legnehezebb, hiszen ott csak két megadott téma közül lehet választani. Valójában már a közeg is olyan volt, hogy gyakorolhattuk a nyelvtudásunkat, hiszen mindenkivel angolul kommunikáltunk. Érdekes volt látni, hogy Afrikából, Mongóliából, a Fülöp-szigetekről, Romániából, Észak-Macedóniából vagy például Kirgizisztánból is érkeztek versenyzők, és a szálloda szobájában lehetőség volt a barátkozásra — fűzte hozzá Emma.


A jól megérdemelt tenger

A versenyt a Velence megyében található Jesolóban tartották meg, így egy kis kikapcsolódást nyújthatott a tenger látványa. Emma először járt Olaszországban, és nagyon szép élményekkel tért haza onnan, arról pedig álmodni sem mert, hogy megnyeri a bronzérmet.

— Egyáltalán nem számítottam arra, hogy helyezést érek el, ráadásul nagyon szoros volt a verseny, fél vagy egy pont volt a helyezettek között. Boldog vagyok, hogy ilyen jól teljesítettem, és ez csak motivál abban, hogy a jövőben is az angol nyelv felé orientálódjak.

Abban, hogy egy diák szeressen egy tantárgyat, vagy ódzkodjon tőle, nagy szerepe van a pedagógusnak is, hiszen nem mindegy, hogy valaki hogyan adja elő és formálja a tananyagot, illetve mivel színesíti. Emma felkészítő tanára, egyúttal osztályfőnöke is Gulyás Franciskovity Leonóra angol szakos tanárnő, aki rendkívül büszke a szorgalmas diákjára.

— Folyamatosan figyelem a pályázatokat, hogy hol tudják a diákok összemérni a tudásukat, és nagyon megörültem, amikor rátaláltam erre a lehetőségre. Az elsődleges és szerény célunk az volt, hogy kijussunk Olaszországba, az már csak a hab a tortán, hogy bronzérmesek lettünk. Hihetetlen nagy boldogság ez nekünk, és az külön jólesett, hogy odafigyeltek ránk, a felkészítő tanárokra is, mi is kaptunk érmet, könyvjutalmat, Emma pedig mindezek mellé egy B2-es szintű oklevelet is kiérdemelt.


Bronzérmesként Jesolóban

A nyelvi gimnáziumban szinte magától értődő, hogy a diákok igyekeznek minél magasabb szinten elsajátítani az idegen nyelveket, ám fontos tényező, hogy az intézményen kívül is dominál-e bennük ez a lelkesedés. A tanár egyik legfontosabb feladata az, hogy megadja a kapaszkodókat a diákok számára, véli az angol szakos tanárnő.

— Az angol nyelv tanulásában fontos szerepe van annak, hogy a diákok az iskolán kívül angol újságot olvasnak, filmet néznek, vagy lefordítják a dalszövegeket. Ez mindenképp egy nagy plusz. A német- vagy az angolórákon a nyelvtanárok és a diákok között idegen nyelven folyik a kommunikáció, és gyakran a szünetekben vagy az iskolán kívül is angolul beszélgetünk. A mi iskolánk mindent megtesz annak érdekében, hogy a negyedikesek minél magasabb angol nyelvi szinttel fejezzék be tanulmányaikat. A tankönyveket illetően széles kínálat áll rendelkezésünkre, a minisztérium által előírt tankönyvek mellett a tanulókkal közösen választjuk ki, hogy mit melyik szakirodalomból tanulunk meg. Úgy vélem, jól vannak felépítve a tankönyveink.

A tanárnő szerint a modern technológia világában a pedagógusoknak lépést kell tartaniuk a fejlődéssel, ezért nélkülözhetetlen a digitális eszközök használata az órán akár egy számítógépes program, prezentáció, videó formájában.

A Szakács Emma és Gulyás Franciskovity Leonóra közös sikerét látva remélhetőleg jövőre is sok középiskolás megméretteti tudását a Hippo nemzetközi nyelvi olimpián.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..