Vajdaságiak angolul Olaszországban
Bíró Tímea
2019.06.26.
LXXIV. évf. 25. szám
Vajdaságiak angolul Olaszországban

Ahhoz, hogy valaki tökéletesen elsajátítson egy idegen nyelvet, elengedhetetlen, hogy az intézményes kereteken kívül is gyakoroljon, képezze magát, gazdagítsa a szókincsét. Erre számtalan lehetőség van, minden verseny is egy izgalmas tudásfeltérképezés.

2013 óta rendezik meg a Hippo nemzetközi angol nyelvi olimpiát, melyen az óvodásoktól a tizenkilenc éves fiatalokig nyolc korcsoportba osztják a versenyzőket. A megmérettetés egyre népszerűbb, hiszen a kezdetekkor mindössze hat ország fiataljai vettek részt rajta, a tavalyi évben pedig már huszonnyolc országból érkeztek az angol nyelv kedvelői, szám szerint 36 000 tanuló. Az idén a szabadkai Kosztolányi-gimnázium tanulói is beneveztek a versenyre, illetve az első fordulónak az iskola adott otthont. A másodikat a szintén szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban tartották meg.


Gulyás Franciskovity Leonóra és Szakács Emma

A temerini származású Szakács Emma, a Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnázium másodikos tanulója továbbjutott a harmadik fordulóra, melyet Olaszországban rendeztek meg, és el is hozta a bronzérmet a saját korcsoportjában. Elmondása szerint ez annak is köszönhető, hogy a heti öt angolóra mellett szabadidejében is sok időt fordít a nyelvtanulásra.

— Az eddigi tanulmányaim alatt nagyon megszerettem az angol nyelvet, és mindenkinek ajánlom azt a tanulási módot, amelyet én is alkalmazok, vagyis sok filmet nézek angolul, de szerb felirattal. Ez mind az angol-, mind pedig a szerbtudásomat fejlesztette. Ez a módszer nem csupán a szókincset gazdagítja, elősegíti a helyes kiejtés megtanulását, és a nyelvtani sajátosságokra is rávezet. Az iskolai tanagyagon és a régi feladatlapok kitöltésén kívül sokat számított az otthon elért szint.

A nyelvi olimpia május 11-én és 12-én megtartott döntőjében az íráskészség, a beszédkészség és a hallott szöveg értése mellett az olvasott szöveg értése is a feladatok között szerepelt.

— Számomra az esszéírás volt a legnehezebb, hiszen ott csak két megadott téma közül lehet választani. Valójában már a közeg is olyan volt, hogy gyakorolhattuk a nyelvtudásunkat, hiszen mindenkivel angolul kommunikáltunk. Érdekes volt látni, hogy Afrikából, Mongóliából, a Fülöp-szigetekről, Romániából, Észak-Macedóniából vagy például Kirgizisztánból is érkeztek versenyzők, és a szálloda szobájában lehetőség volt a barátkozásra — fűzte hozzá Emma.


A jól megérdemelt tenger

A versenyt a Velence megyében található Jesolóban tartották meg, így egy kis kikapcsolódást nyújthatott a tenger látványa. Emma először járt Olaszországban, és nagyon szép élményekkel tért haza onnan, arról pedig álmodni sem mert, hogy megnyeri a bronzérmet.

— Egyáltalán nem számítottam arra, hogy helyezést érek el, ráadásul nagyon szoros volt a verseny, fél vagy egy pont volt a helyezettek között. Boldog vagyok, hogy ilyen jól teljesítettem, és ez csak motivál abban, hogy a jövőben is az angol nyelv felé orientálódjak.

Abban, hogy egy diák szeressen egy tantárgyat, vagy ódzkodjon tőle, nagy szerepe van a pedagógusnak is, hiszen nem mindegy, hogy valaki hogyan adja elő és formálja a tananyagot, illetve mivel színesíti. Emma felkészítő tanára, egyúttal osztályfőnöke is Gulyás Franciskovity Leonóra angol szakos tanárnő, aki rendkívül büszke a szorgalmas diákjára.

— Folyamatosan figyelem a pályázatokat, hogy hol tudják a diákok összemérni a tudásukat, és nagyon megörültem, amikor rátaláltam erre a lehetőségre. Az elsődleges és szerény célunk az volt, hogy kijussunk Olaszországba, az már csak a hab a tortán, hogy bronzérmesek lettünk. Hihetetlen nagy boldogság ez nekünk, és az külön jólesett, hogy odafigyeltek ránk, a felkészítő tanárokra is, mi is kaptunk érmet, könyvjutalmat, Emma pedig mindezek mellé egy B2-es szintű oklevelet is kiérdemelt.


Bronzérmesként Jesolóban

A nyelvi gimnáziumban szinte magától értődő, hogy a diákok igyekeznek minél magasabb szinten elsajátítani az idegen nyelveket, ám fontos tényező, hogy az intézményen kívül is dominál-e bennük ez a lelkesedés. A tanár egyik legfontosabb feladata az, hogy megadja a kapaszkodókat a diákok számára, véli az angol szakos tanárnő.

— Az angol nyelv tanulásában fontos szerepe van annak, hogy a diákok az iskolán kívül angol újságot olvasnak, filmet néznek, vagy lefordítják a dalszövegeket. Ez mindenképp egy nagy plusz. A német- vagy az angolórákon a nyelvtanárok és a diákok között idegen nyelven folyik a kommunikáció, és gyakran a szünetekben vagy az iskolán kívül is angolul beszélgetünk. A mi iskolánk mindent megtesz annak érdekében, hogy a negyedikesek minél magasabb angol nyelvi szinttel fejezzék be tanulmányaikat. A tankönyveket illetően széles kínálat áll rendelkezésünkre, a minisztérium által előírt tankönyvek mellett a tanulókkal közösen választjuk ki, hogy mit melyik szakirodalomból tanulunk meg. Úgy vélem, jól vannak felépítve a tankönyveink.

A tanárnő szerint a modern technológia világában a pedagógusoknak lépést kell tartaniuk a fejlődéssel, ezért nélkülözhetetlen a digitális eszközök használata az órán akár egy számítógépes program, prezentáció, videó formájában.

A Szakács Emma és Gulyás Franciskovity Leonóra közös sikerét látva remélhetőleg jövőre is sok középiskolás megméretteti tudását a Hippo nemzetközi nyelvi olimpián.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Riport rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..