home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Vajdasági siker a 14. Nemzeti Vágtán
Vadlövő Gabriella
2021.10.06.
LXXVI. évf. 40. szám
Vajdasági siker a 14. Nemzeti Vágtán

Szabadka lovasa, Szabó Nikolett és Pipacs nevű lova lettek a 14. Nemzeti Vágta legjobbjai. A budapesti Hősök terén megrendezett, nagyszabású esemény második helyén is vajdasági lovas végzett. A Nemzeti Vágta kétszeres győztese, Nagy Arnold és Fantázia lova Hevest képviselték az idén. A harmadik Tamás Csaba lett Villámlás nevű lovával Farkaslaka színeiben. A vajdasági lovasok a verseny előfutamaiban és középfutamaiban is kiválóan szerepeltek. Erdei Anna Dorka Bohóc nevű lovával a Kishuszár Vágta döntőjébe is bejutott, és Kishegyest képviselve dobogós lett, a harmadik helyen végzett.

Az idén október 2-án és 3-án tartották meg a 14. Nemzeti Vágtát. A tavalyi évvel ellentétben — amikor a koronavírus-járvány miatt nézők nélkül zajlott le a rendezvény — ezúttal ismét megteltek a lelátók a budapesti Hősök terén. A Kárpát-medence minden tájáról érkeztek szurkolók, hogy biztassák kedvenc lovasukat a sokszor igen szoros küzdelem során. A megmérettetésen hatvan magyarországi és határon túli település vett részt, Vajdaságot hét lovas képviselte, emellett Tiszaladány és Heves színeiben is vajdasági származású versenyző lépett pályára.

Az esemény ünnepélyes megnyitóját szombaton tartották meg a hagyományőrző lovas díszegységek felvonulásával, a Hősök emlékkövének megkoszorúzásával és a versenyben részt vevő lovasok ünnepélyes fogadalomtételével, ezután pedig meg is kezdődtek a Kishuszár Vágta előfutamai. Vajdaságból két lovas állt starthoz: Vajda Balázs Betyár nevű lovával Adorján színeiben, Erdei Anna Dorka pedig Bohóccal Kishegyest képviselte. Az adorjáni lovasnak nem sikerült bekerülnie a döntő futamba, Erdei Anna Dorkának azonban két álma is teljesült: lovagolhatott a Hősök terén, valamint saját előfutamában az első helyen végzett, így részt vehetett a vasárnapi döntőben is, ahol szintén remekelt, Kishegyes színeiben a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A Kishuszár Vágtán Hajdu Fanni, Orosháza lovasa aratott győzelmet Nárcisz nevű pónilován. Csörög lett a második, a településért Friebert Bernadett Mirza lovával futott.

A többi vajdasági lovas is kimagasló eredményt ért el az idei Nemzeti Vágtán. A szombati előfutamokból Cékus Árpádot kivéve, aki Fickó nevű lovával Kishegyes képviseletében futott a Hősök terén, mindannyian bejutottak a másnapi középfutamokba.

A vasárnapi első középfutam abszolút győztese a vajdasági származású Nagy Arnold és Fantázia nevű lova voltak Heves képviseletében. A második középfutamban Gulyás Szabolcs Déva Szándék lovával hatalmasat küzdött. Egy időre át is tudta venni a vezetést, de végül a harmadik helyen végeztek, így a Vajdasági Vágta nyertese Királyhalom színeiben nem jutott az idei legjobb öt lovas közé. Szabadka és Adorján lovasa, valamint a Tiszaladányt képviselő vajdasági lovas egy középfutamba kerültek, így egymás ellen kellett küzdeniük a döntőbe jutásért. Óriásit teljesített Szabó Nikolett és Pipacs, hátrányból, lenyűgöző előzéssel nyerte meg Szabadka a harmadik középfutamot. Rostás Zsolt London nevű lovával Adorján színeiben a második helyen végzett, míg a vajdasági származású Bálint Denisz Suttogó Galileo lovával Tiszaladány képviseletében a negyedik lett. Az ötödik középfutamban Cékus Noémi képviselte Bácsfeketehegyet Copra nevű lovával. A kiélezett küzdelem végén a harmadik helyen végeztek, így ők sem kerültek be a döntőbe.

A rendezvény keretében az idén ismét megtartották a Vágta Korzót is. Az Andrássy úton felsorakozó standokban az étel- és italárusok mellett kézművestermékeket is láthattunk, emellett pedig a vágtán jelen lévő tájegységek is bemutatták a helyi jellegzetességeket. Vajdaság és Szerbia pultjánál az érdeklődők megismerkedhettek a vajdasági településekkel, a bácskossuthfalvi kunhímzéssel, illetve gasztronómiai termékeket is kóstolhattak, valamint Vajdaság és Szerbia természeti értékeibe, turisztikai látványosságaiba is betekinthettek.

Vasárnap tartották meg a Nemzeti Vágta keretében a Nemzetközi Futamot is, melynek győztese Csehország lovasa, Lukas Vladyka lett. Másodikként India, harmadikként Ausztria lovasa ért a célba. Negyedik, ötödik és hatodik helyen Olaszország, Mongólia és Suriname versenyzője végzett.

A nap csúcspontja pedig a Nemzeti Vágta döntője volt. A hatvan induló településből a legjobb öt lovas mérkőzött meg, és a vajdaságiaknak is volt kiért izgulniuk. A futam elején Farkaslaka vezetett, Heves és Szabadka később tudott felzárkózni. Végül Szabó Nikolettnek Pipaccsal sikerült az élre törnie, de az utolsó pillanatig kemény ellenfél volt Nagy Arnold Fantázia hátán, aki Farkaslakát lehagyva végig a nyomában volt a szabadkai versenyzőnek. Gigászi küzdelem után a Nemzeti Vágta döntőjébe először bejutó és Szabadkát képviselő Szabó Nikolett állhatott fel a dobogó legfelső fokára, a második helyen pedig Nagy Arnold és Fantázia végeztek, akik már rutinos versenyzőnek számítanak a Hősök terén, hiszen Arnold kétszer hozta el a vágta fődíját Vajdaságba, Temerinbe, kétszer pedig a harmadik legjobb lett. Az idén a harmadik helyen Farkaslaka, a negyediken Kerekegyháza, az ötödiken pedig Abony lovasa végzett. A 2021 leggyorsabb lovasa címet elnyerő szabadkai versenyző a Nemzeti Vágta vándordíját, egy 1848-as huszárszablyát és 5 millió forintos jutalmat vehetett át az ünnepélyes díjátadón. Pipacs hátára győzelmi takarót terítettek.

A Nemzeti Vágta minden évben egy történelmi személyiség előtt tiszteleg. Az elmúlt tizenhárom év után az idén először nem legendás férfi huszárok és katonák kerültek a középpontba, hanem egy női ikerpár, Zichy Antónia és Karolina, akik a honvédség első alakulatainak zászlóanyái voltak. Ők adták a nemzetet és az érte küzdőket jelképező zászlókat a hősök kezébe. Zichy Antónia gróf Batthyány Lajos felesége, Karolina pedig Károlyi György felesége volt.


Szabó Nikolett

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..