home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vajdasági nagyberuházások a 2021-es köztársasági költségvetésben
2020.12.08.
LXXV. évf. 49. szám
Vajdasági nagyberuházások a 2021-es köztársasági költségvetésben

A 2021-es köztársasági költségvetésről vitázik a szerbiai parlament.

A tervezet mintegy 1336 milliárd dinár bevételt és 1514 milliárd dinár kiadást lát elő. Tehát 178 milliárd dinár a jövőre várható költségvetési hiány. Január elsejétől 5,9 százalékkal nőnek a nyugdíjak és 6,6 százalékkal a minimálbér és a közszféra fizetései is emelkednek majd – mondta Siniša Mali pénzügyminiszter. A közszférában januártól az egészségügyi dolgozók esetében 5 százalékos emelés várható, a más ágazatok pedig 3,5 százalékot kapnak, de április elsejétől mindenkinek meglesz az összesen 5 százalékos emelés.


Fotó: Facebook

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a nagyberuházásokra mintegy 330 milliárd dinárt költenek majd, ami a GDP 5,5 százalékát teszi ki. Hozzátette, ha a szerb állam nem segített volna a járványidőszakban összesen mintegy hatmilliárd euró támogatással a gazdaságnak és a lakosságnak, a gazdasági mutatók siralmasak lennének. Véleménye szerint a második negyedévben a gazdasági visszaesés elérte volna a 15 százalékot, az egész évre nézve pedig 6 százalékos lenne a GDP-csökkenés.

A jövő évi nagyberuházások közé tartozik többek között a Belgrád–Újvidék gyorsvasútszakasz és a belgrádi metró építése is.

A Vajdasági Magyar Szövetség nevében Újhelyi Ákos szólalt fel a 2021-es költségvetés vitájában. Örvendetesnek tartja, hogy számos vajdasági fejlesztés is bekerült a büdzsébe. A Szabadkai Népszínház felújítása része a kormányprogramnak, és várhatóan 2021-ben befejeződik majd. 2021-ben átadják a palicsi wellness központot, kiépül az Y-ág két felüljárója, várható a Szabadka–Szeged és a Szabadka–Baja vasútvonalak fejlesztése.

Forrás: Szerbiai RTV, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..