home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Vajdasági körutat szervez a Bácsország
Rózsa Krisztina
2023.03.27.
LXXVIII. évf. 12. szám
Vajdasági körutat szervez a Bácsország

Vajdasági körutat szervez ezekben a hetekben a Szabadkán megjelenő Bácsország honismereti szemle. A folyóirat munkatársai nemcsak a lapról beszélnek a közönségnek, hanem a településhez kötődő helytörténeti előadásokat is tartanak. Horgosi bemutatkozásukon mondta Baráth Gábor Gergely főszerkesztő, hogy szerencsére sem szerzőben, sem olvasóban nincs hiány.

— Eddig mindenhol telt házunk volt, Tordán és Kishegyesen is, és külön öröm számomra, hogy ezúttal ilyen sok diák jött el, hiszen fontos, hogy az ifjúság is megismerje a Bácsországot. A folyóirat huszonnyolc éve létezik, azóta töretlenül jelenik meg, és van olvasóköre, ami azt bizonyítja, hogy van rá igény, és egy hiánypótló lapról beszélünk. A szerzők között pedig vannak olyanok, akik már évek vagy évtizedek óta írnak az újságnak, illetve minden évben jelentkeznek újak, fiatalok is, akik elküldik az írásaikat, legyenek itthoni vagy akár anyaországi szerzők.

* A régészet, néprajz mellett milyen egyéb tematika található a lapban?

— Történelem, egyház, sport, természetrajz. Nagyon széles a skála, a helytörténettől kezdve egészen az olyan eseményekig, amelyek lehet, hogy nem Délvidéken történtek, de a Délvidék is érintett volt bennük. És azt is elmondhatom, hogy a visszajelzések nagyon pozitívak az olvasók részéről. Én egy éve vagyok főszerkesztő, de azt tudom, hogy például az elmúlt huszonnyolc évben volt olyan lapszám, az Aranybullával kapcsolatos, amelyet újra kellett nyomtatni, mert akkora volt az érdeklődés. Történészek, egyetemi tanárok is vannak a szerzők között, és a lap javára írható, hogy az anyaország is elismeri a nálunk megjelent cikkeket. Vannak olyan helyi szintű témák, amelyekről sehol sem volt lehetőségem hallani, olvasni, vagy egyszerűen a közbeszédben nem ismert, így természetes, hogy ez a szakmának is tud újdonságot nyújtani.

* Milyen tematikus számokat terveznek a jövőben?

— Ebben az évben ez még nem körvonalazódott. Április elején jelenik meg az idei első szám, és ez a megkezdett körút is április végén fejeződik be. Csak később döntjük el, hogy melyik lesz az a település, amelyik az idén tematikus számként jelenik meg. Ha lesz is, akkor valószínűleg az év második felében várható. A tavalyi évben ez például Zenta volt.

* Vannak-e kapcsolataik hasonló jellegű magyarországi, esetleg külföldi kiadványokkal?

— Természetesen, az anyaországgal is, illetve az anyaországon kívül is vannak kapcsolataink. Ha minden igaz, akkor még májusban Bácsalmással fogunk egy rendezvényen részt venni, ahol honismereti szemlék, honismereti társaságok lesznek jelen, és ott újabb kapcsolati tőkét szeretnénk majd kiépíteni. A cél az, hogy minél széleskörűbben együttműködjünk olyan szervezetekkel, amelyeknek hasonló a tematikájuk.

A Bácsország folyóiratot március 25-én Muzslyán is bemutatták.

 

Forrás: Magyarkanizsa Önkormányzatának sajtószolgálata

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..