home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Vajdasági kitüntetettek
(Az MTI alapján)
2014.08.27.
LXIX. évf. 35. szám
Vajdasági kitüntetettek

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából Budapesten átadták az állami kitüntetéseket és a Külhoni Magyarságért Díjakat az arra érdemes személyeknek és szervezeteknek.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a közélet számos kiemelkedő magyarországi és külhoni képviselőjének adta át az állami kitüntetéseket.

Méltatásában hangsúlyozta: a történelmiek mellett a mindennapi életben is akadnak példaképek. A kitüntetettek Magyarország „hozzáadott értéke”, az az emberi plusz, amely képes pótolni a hiányzó nyersanyagot, tőkét, infrastruktúrát, nemzetközi szövetségeseket, vagy megsokszorozni azok hatékonyságát.

A Pesti Vigadóban megtartott ünnepségen több mint százan — köztük művészek, tanárok, orvosok, sportolók, tudósok, újságírók — vették át a Magyar Érdemrend közép-, tiszti- és lovagkeresztjét, valamint a Magyar Arany, Ezüst és Bronz Érdemkeresztet. Közöttük van dr. Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke is, akinek a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozatának kitüntetését adományozták.

Tíz szervezet és egy magánszemély kapta meg a Külhoni Magyarságért Díjat. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár Budapesten, a Parlamentben adta át az elismeréseket.

Semjén Zsolt a köszöntőjében arról beszélt, hogy a magyar nemzet egy és oszthatatlan, s csak akkor tud megmaradni csonkítatlanul, ha minden nemzetrész megőrzi az örökségét. Potápi Árpád János kiemelte, hogy 2011 óta minden évben olyan szervezeteknek, illetve személyeknek adják át a díjat, akik továbbviszik a Szent István-i örökséget, akik a határon túl élő magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban, a gazdasági életben kiemelkedő tevékenységet végeznek. Az idén az elszakított országrészek szervezetein kívül a diaszpórában élők is kaptak díjat.

A kiemeltek között van az idén hetvenéves Magyar Szó napilap és a Középiskolások Művészeti Vetélkedője is. A Magyar Szóról a többi közt elhangzott, hogy az újság felemelte szavát a délszláv háború esztelensége, a kényszermozgósítások, a kisebbségi jogok durva megsértése, csorbítása ellen. A KMV évente hatszáz középiskolásnak ad bemutatkozási lehetőséget, ami hozzájárul a vajdasági magyar közösség nemzeti önazonosságának megtartásához és fejlődéséhez.

Külhoni Magyarságért Díjat kapott többek között Tamás Aladárné Szűcs Ilona tanítónő is, aki 2011-ben felvette a magyar állampolgárságot, majd a szlovák kormány megfosztotta szlovák állampolgárságától, továbbá a svédországi Őrszavak Anyanyelvápoló Egyesület és a Kanadai Magyarok Kulturális Tanácsa is. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..