home 2023. március 31., Árpád napja
Vajdasági hagyományőrzők
Csermák Zoltán
2020.01.23.
LXXV. évf. 3. szám
Vajdasági hagyományőrzők

Összefoglaló a délvidéki Hálózat éves munkájáról

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság munkatársai 2019-ben is különösen sokat tettek a hagyományok átörökítéséért, a délvidéki magyarság otthonmaradásáért. Sikeres rendezvények, továbbképzések jelzik munkájuk eredményét.

A Hagyományok Háza Hálózat – Vajdaság szakmai munkáját átgondoltan, közművelődési szemléletben végzi. Az elmúlt évet is tudatosan tervezte, eredményeik szakszerűségről tanúskodnak, s egyben látványosak is.

Az év kezdését jelzi az immár hagyománnyá vált – a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel közösen rendezett – Dúrmoló Téli Népzenei Tábor. Szervezőinek koncepciója bevált: január első napjai a téli szünetben jól hasznosíthatóak a gyerekek körében, megtapasztalhatják a közösség, s az együttmuzsikálás élményét. E rendezvény szerves folytatása a Dúr-Moll, Fiatal népzenészek találkozója februárban, valamint a Dúr-Moll, a vajdasági fiatal népzenészek háromrészes koncertsorozata.

A Hálózat munkatársai kiemelt feladatuknak tekintették a legifjabb nemzedék megszólítását. Ennek nyomán, Varázskosár néven interaktív foglalkozásokat szerveztek óvodai csoportoknak a Vajdaság különböző településein. A Ricsaj, találkozás a Népművészettel elnevezésű kezdeményezés keretében vajdasági néptáncoktatók, néptáncosok, zenészek, mesemondók és kézművesek tartottak foglalkozásokat gyerekeknek. Az óvodapedagógusok továbbképzését a zentai – három hétvégére szervezett – akkreditált tanfolyam biztosította, amelyre 25 pedagógus érkezett Vajdaság szinte minden részéből. A továbbképzéssel függ össze A mesemondás folklórizmusa elnevezésű szakmai nap. A februárban megtartott zentai rendezvény kifejezett célja volt, hogy ráirányítsa a közvélemény figyelmét az élőszavas mesemondásra. A szimpózium egyben lehetőséget adott arra, hogy a résztvevők a 25 éves Kálmány Lajos Népmesemondó verseny eredményeit és értékeit együtt elemezzék. Az adventi időszakban szervezték a Cseremese „Nálunk így mesélték” elnevezésű programot felnőtt mesemondók bevonásával, ami több településen népszerűsítette a magyar mesekincset.

Figyelemreméltó a 2017-ben elkezdett a Játéktól a mesterségig kézműves kiállítás, amely számos helyen mutatkozott be, s motivációt adott az alkotóknak arra, hogy 2019-ben –már második alkalommal- zsűriztessék népi iparművészeti alkotásaikat. Munkájuk eredményességét bizonyítja, hogy mára a vajdasági zsűrizett termékek szolgálnak etalonul a következő kézműves generáció számára.

A Hálózat munkatársai kiemelkedőnek tartják a kézműves szakmai képzéseken elért eredményeket. A nemezelőképzés, a gyékényszövő oktatás, a fazekasmesterség fortélyainak tanítása a nagy múltú, de feledésbe ment szakmák becsületét hozza vissza modern világunkba. A viseletkészítő tanfolyamok a helyi minták, motívumok megőrzését, készítésük elsajátítását szolgálja. A kurzusokon elkészült viseletekből utazó-kiállítás készült, ami Vajdaság-szerte népszerűsítette a népi iparművészetet.

A Hagyományok Háza Corvin téri székházában március 9-én egész napos programmal mutatkozott be a Vajdaság. A tematikus napra hatvanan érkeztek. A kézműves foglalkozások és gyermekprogramok a tavaszváráshoz kapcsolódtak.

Szeptember utolsó hétvégéjén rendezték Zentán a III. Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom programot, a vajdasági magyarság egyik legrangosabb ünnepét. A jeles eseményen mintegy háromezer vendég vett részt az egész Kárpát-medencéből.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Múzsaidéző rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!
E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..