home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Vajdasági fiatalokat is várnak
Fehér Márta
2021.06.09.
LXXVI. évf. 23. szám
Vajdasági fiatalokat is várnak

Június 15-éig jelentkezhetnek az Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémiára azok a huszonegy és harminc év közötti, keresztény értelmiségiek, akik egyetemi tanulmányaikat már befejezték vagy jelenleg végzik. A piliscsabai, tíz hónapos, bentlakásos szakkollégiumi képzés költségmentes, a hallgatók tanulmányuk során teljes ellátást és havi ösztöndíjat kapnak.

A két éve létrehozott intézménynek jelenleg öt külhoni magyar — erdélyi — hallgatója van, szeretettel várják a délvidékeiket is — fogalmazott Kazatsay Ádám, az akadémia operatív igazgatója.

— A képzés célja, hogy megerősítse hallgatóiban a keresztény életben való elköteleződést és a hazaszeretetet, a nemzettudatot. Olyan elkötelezett keresztény, értelmiségi generáció felnövekedését szeretnénk segíteni, amelynek képviselői példamutató magánéletet élnek, egyszersmind társadalmi szerepvállalás révén a tágabb környezetükért is felelősséget vállalnak, és tevékenyen alakítják a körülöttük zajló társadalmi folyamatokat. Képzésünkkel szeretnénk lefedni a társadalmi, kulturális és gazdasági élet legfőbb területeit, így a következő modulokat kínáljuk: lelki, önismereti modulok (alapozás), teológia, irodalom, művelődéstörténet, történelem; gazdaságtan, társadalomismeretek — szociológia és politológia, képző- és előadó-művészet, média-kommunikáció, műszaki és természettudományok.

Jelentkezni az akadémia honlapján lehet (https://szenttamasakademia.hu). A felvételi június második felében várható.

— Az intézmény szellemiségének megfelelő huszonegy és harminc év közötti fiatalok jelentkezését várjuk. A felvételin szeretnénk megismerni a hallgatók rátermettségét, azt, hogy mennyire elkötelezettek kereszténységükben és magyarságtudatukban, nemzethez való tartozásukban. A felvételi egy rövid írásbeli és szóbeli részből áll. A jelentkezők a helyszínen írnak egy rövid esszét, melynek témáját ott ismerik meg, illetve egy rövid tesztet töltenek ki, mellyel az általános műveltséget, a magyar közélettel kapcsolatos ismereteket kutatjuk. Mindenkit bátorítanék arra, hogy jelentkezzen, szeretettel várjuk a fiatalokat. Ha valaki lélekben és testben is felkészült egy ilyen képzésre, a felvételi nem lehet akadály. A jelentkezéshez egy egyházi és egy civil ajánlólevélre is szükség lesz. Ez utóbbit egy tanár, közéleti személyiség adhatja ki, az egyházit pedig természetesen a plébános, a lelkész. Iskolánk neve Aquinói Szent Tamás Ökumenikus Közéleti Akadémia, így minden történelmi keresztény egyházból várjuk a fiatalokat, hölgyeket és fiatalembereket egyaránt.

A tíz hónapos képzés alatt a hallgatók a témakörök tudásanyagát egy tízmodulos képzés formájában sajátítják el, melyet nyolc hazai és Kárpát-medencei tanulmányút egészít ki.

— Szeretnénk a kulturális és történelmi értékeket bemutatni, elsősorban egyházi, spirituális oldalról megközelítve. Célunk, hogy a hallgatóinkkal megismertessük a külhoni magyar területeket, Kárpátalját, Felvidéket, Erdélyt, Délvidéket, hogy az ott élő közösségekkel kapcsolatot teremthessenek, elsősorban a közéleti egyesületekkel, társulásokkal tudjanak találkozni. Ezenkívül feltett szándékunk, hogy megismerjék a Kárpát-medence kincseit, az ott élő emberek életét, hogy a magyarországi hallgatók megtapasztalják a Kárpátalján élő emberek napi nehézségeit. Vajdaságban már jártunk Szabadkán, Zentán, Horgoson, Magyarkanizsán, Bajmokon, Zomborban, Doroszlón, Csúrogon, Óbecsén, az aracsi pusztatemplomnál, az újvidéki ferences rendházban, Péterváradon, Karlócán, Versecen, Zimonyban, Nándorfehérváron stb.

Ehhez csatlakozik még az akadémia által szervezett számtalan egyéb program, valamint a szabadidő, illetve a természet közelsége által nyújtott lehetőségek, melyeket a Budapest közelében elhelyezkedő piliscsabai kollégium kínál, alkalmat adva a lelki elmélyülésre, a közösségépítésre. Ezt szolgálja az is, hogy a hallgatók létszámát tizenhat főben korlátozták. Az akadémia alapelve ugyanis a közösségi tanulás, lét és együttélés. A kollégiumban minden hallgatónak saját szobája van, külön fürdővel, a közösségi terek és a nagy kert pedig a közös programoknak nyújt helyszínt. Arra is odafigyelnek, hogy a fiatalok ne szakadjanak el szülővárosuktól, otthonuktól, családjuktól, barátaiktól, így a hallgatók a tanulmányi szünetek mellett kéthetente hétvégére is hazamehetnek.

Az akadémia vezetői Vajdaságban még nem szerveztek népszerűsítő körutat, a pandémia erre is kihatott, viszont szándékukban áll a jövőben személyesen felkeresni a vajdasági közösségeket is. Az akadémia ötletgazdája és megalapítója dr. Osztie Zoltán, aki húsz éven át töltötte be a Keresztény Értelmiségi Szövetség elnöki tisztségét, így nálunk elsősorban a Keresztény Értelmiségi Körrel működnek együtt. Az egyedülálló képzést a magyar kormány támogatja, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..