Vajdasági diákok a budapesti Versünnep Fesztiválon

Vajdasági diákok a budapesti Versünnep Fesztiválon

Az idén tízéves Versünnep Fesztiválon kezdetben csak színművészek és előadóművészek vehettek részt, de két évvel ezelőtt lehetővé tették, hogy a nagyszabású rendezvénysorozathoz civil közösségek, a Kárpát-medencei iskolák és művelődési egyesületek versmondói is csatlakozzanak.

A jubileumi eseményt több rangos évforduló jegyében szervezték meg: 2015-ben ünnepeljük József Attila születésének 110., Márai Sándor születésének 115. évfordulóját, illetve 225 éves a magyar nyelvű színjátszás.


Kolti Helga a Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke és Dupák Fanni a díjátadón

A szabadkai Népkörben megtartott vajdasági döntőn heten kaptak lehetőséget, hogy június 20-án Budapesten, a Játékszínben bemutatkozzanak a Versünnep Fesztivál diákseregszemléjén: Radakov Amina (Szabadka), Barát Dániel (Kispiac), Horváth Kamilla (Csantavér), Bodor Sára (Topolya), Némedi Emese (Szabadka), valamint Dupák Fanni és Marx Éva, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület Kék cinkék irodalmi csoportjának tagjai. A többi versenyző Erdélyből és Magyarországról érkezett. A program kezdetén a jelenlévők Farkasházi Réka és a Tintanyúl zenekar koncertjét élvezhették, később irodalmi kvízen vehettek részt, a Versfotelben pedig fejhallgatók segítségével a Magyar Rádió archívumának féltett kincseiben merülhettek el.

A 10. Versünnep Fesztivál fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke volt. Az utóbbi nevében Csapó György osztályvezető köszöntötte az egybegyűlteket.

A fellépők teljesítményét Kolti Helga színművész, a Versünnep Alapítvány kuratóriumának elnöke, Sződy Szilárd rendező, dramaturg, Juhász Róza színművész és Varga Sándor András, a Fortis Hungarorum Egyesület elnöke értékelte.


Némedi Emese balladát mond (NAGY Lea Mónika felvételei)

A vajdaságiak közül Némedi Emese a jövő évi költészet napi rendezvényen adhat elő egy verset a budapesti Nemzeti Színházban, Dupák Fanni pedig a Versünnep Alapítvány és a Bánffy György Kulturális Szalon jóvoltából július végén egy erdélyi irodalmi táborban vehet részt, ahol közismert színészek és költők vezetésével mélyítheti el tudását.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Fiatalok Fiataloknak rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Vajdasági diákok a budapesti Versünnep Fesztiválon
Fiatalok Fiataloknak
  • 2020.05.31.
  • LXXV. évfolyam 22. szám
Vajdasági diákok a budapesti Versünnep Fesztiválon
Fiatalok Fiataloknak
  • 2020.05.24.
  • LXXV. évfolyam 21. szám
Facebook

Támogatóink