home 2024. október 28., Simon napja
Online előfizetés
Vajdasági Magyar Táncháztalálkozó és Sokadalom
(Tha)
2024.09.29.
LXXIX. évf. 39. szám
Vajdasági Magyar Táncháztalálkozó és Sokadalom

A Vajdasági Magyar Táncháztalálkozó és Sokadalom rendezvényt szeptember 28-án tartották meg Topolyán, a Mezőgazdasági Iskola és Diákotthon sportcsarnokában. A mulatság jó hangulatát az esős, hideg időjárás sem tudta elrontani.

Az eseménynek idén is fontos eleme volt egy hagyományőrző közösség bemutatkozása. A helyszínen ezúttal Hertelendyfalva alakította ki a tisztaszobát. Délután tánctanítással, kézműves kirakodóvásárral, népművészeti kiállításokkal, szakmai előadásokkal várták a szervezők az érdeklődőket, de természetesen a gyerekekről sem feledkeztek meg, a Folkkocsmában pedig ugyancsak folyamatosan szólt a zene.  

Az esti gálaműsorra zsúfolásig megtelt a sportcsarnok. A fergeteges, színes program, melyben mintegy 300 néptáncos és több zenekar lépett fel, az 1700-as évek közepén a déli végekre telepített magyar népcsoportok sokszínű kultúráját jelenítette meg, külön hangsúlyt fektetve azokra a vajdasági magyar közösségekre, amelyek a 21. századra is megőrizték hagyományaikat: viseletüket, táncukat, zenéjüket, nyelvjárásukat.
A jelenlévőket dr. Süveges Antal, a Hagyományok Háza hálózati vezetője köszöntötte, ünnepi beszédet mondott Fremond Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke.

Színre lépett a kupuszinai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület hagyományőrző néptánccsoportja, az adai Vadvirág ifjúsági néptáncegyüttes és Cécó Műhely, a szabadkai Talentum ifjúsági táncegyüttes, a topolyai Cirkalom táncegyüttes, az óbecsei Kiscimbora táncegyüttes, a szabadkai Róna táncegyüttes, a törökbecsei Csalogató táncegyüttes, a bácsfeketehegyi Kónya néptáncegyüttes, a zentagunarasi Pimpimpáré és Gézengúz táncegyüttesek, a magyarkanizsai Ördögcsáklya táncegyüttes, a törökkanizsai Tiszagyöngye Művelődési Egyesület táncosai, a kelebiai Vackor tánccsoport, továbbá a törökkanizsai Tiszácska leánykar, Szabó Annamária, Szabó András, Szerda Ákos, Hajvert Ákos, Micsik Béla, Csonka Balázs, Hényel Gábor, Berec-Csizmadia Anna, id. Csizmadia Anna és Csizmadia János. Kísért a Csalóka, a Duhaj, a Juhász, a Fokos zenekar és a Kupuszini fúvószenekar.

Tóth Lívia felvételei a gálaműsoron készültek

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..