home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Vajdaságban szól Halmos Béla hegedűje
Szerda Zsófi
2020.09.26.
LXXV. évf. 39. szám
Vajdaságban szól Halmos Béla hegedűje

Az idén Csonka Ferenc vajdasági prímás kapta meg a Halmos Béla-vándordíjat. Hogy ez mivel jár? A pénzjutalom mellett azzal, hogy egy évig ő használhatja Barbarossa János Halmos Bélának készített mesterhegedűjét. Feri ezt a lehetőséget egy CD kiadásával koronázta meg.

* Halmos Béla hegedűje jelenleg a te tulajdonodban van. Ez adta az ötletet, hogy elkészítsd a mostani albumot, melyen a fent említett hangszeren játszol?

— Halmos Béla hét évvel ezelőtt hunyt el, s az ő tiszteletére hozták létre ezt a vándordíjat, azzal a szándékkal, hogy a hegedűje ne hallgasson el, hanem tovább szóljon. Most első ízben került határon túlra, hozzám, és rögtön felmerült az ötlet, hogy mindenképp meg kellene örökítenem valamilyen formában. A legjobb megoldásnak erre egy lemez elkészítése bizonyult. A célom mindezzel az, hogy valami maradandót alkossak, s úgy gondolom, ezzel a lemezzel ezt sikerült is elérnem. Ráadásul én vagyok az első a vándordíjasok közül, akinek ez eszébe jutott. Halmos Béla hegedűjével végigmuzsikáltam az elmúlt egy évet. Sokkal több tervem volt vele, például egy profi videóanyag elkészítése is, de a koronavírus itt is közbeszólt. Nem tudtuk összeszervezni a zenekarokat, így most azért vagyok nagyon hálás, hogy legalább a lemez megszülethetett.

* Milyen mértékben beszélhetünk szólólemezről?

— Ez egy szólólemez, de mégsem az, hiszen nem csak én hegedülök rajta, viszont az én játékom áll a középpontban. A célom az volt, hogy a hegedű hangját minél jobban kifejezésre juttassam, illetve hogy a hegedű és a népzene adta lehetőségeket minél jobban kiélezzem. De természetesen vannak rajta klasszikus értelemben vett szólószámok is, olyanok, amelyek autentikusak, mégsem feltétlenül ismertek. Az ehhez hasonló szólószámokat ritkán van lehetőség bemutatni, hiszen például egy táncházban más a kívánság, ott a táncosok lába alá muzsikál a zenekar, nem azon van a hangsúly, hogy ki mennyire virtuóz. Erre valók a lemezek és a koncertek. Ott belefér, hogy a sok szám között megjelenjen néhány, kizárólag egy szál hegedűn eljátszott dal. A mostani lemezen a számok nagy része zenekari kísérettel szólal meg, s arra is nagy hangsúlyt helyeztem, hogy vajdasági anyagot muzsikáljunk. Ebben segített a Pendergő tamburazenekar s a Rozsdamaró, de mellettük vannak felvételek, melyeknél a régi együttesem, a Szökős működik közre, valamint egy modernebb formációval is felvettünk dalokat, melynek neve Igricek. Ha azt mondom, modern, nem kell túlgondolni, csupán arról van szó, hogy ezekben a számokban megjelenik a gitár is, és régi, reneszánsz hangzású dalokat készítettünk el. Ezt azért gondoltam helyénvalónak, mert maga Halmos Béla is játszott feldolgozásokat.

* Nekem máris kezemben van a CD, de hol szerezheti meg, aki szeretné meghallgatni?

— Az album létrejöttét a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet támogatta, amiért ezúton is szeretnék köszönetet mondani. A lemez nálam és náluk kapható, s remélem, lehetőségem nyílik majd koncertezni is a CD anyagával. Az elmúlt néhány év egyébként igen zsúfolt volt, ami a fellépéseket illeti, most azonban mi is egy picit megtorpantunk, több koncertünket lemondták, és jelenleg ezeket pótolgatjuk. Vannak fellépéseink Magyarországon, s itthon is tervben van néhány koncert, Szabadkán a Népkörben, valamint Óbecsén és Kishegyesen is. Nagyon nehéz most teljes lemezbemutatót tartani, hiszen négy zenekart összehangolni, mely a határ két oldalán él, mostanában nem a legkönnyebb feladat. Ezért a lemezbemutatók is csak redukált formában valósulhatnak meg. Szóval nehéz tervezni, de mi muzsikálunk, és csak előrefelé tekintünk.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..