home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Vajdaságban is taroltak a haladók
TÓTH Lívia, TÓTH Imre, TALPAI Lóránt
2016.04.30.
LXXI. évf. 17. szám
Vajdaságban is taroltak a haladók

Önkormányzati választási eredmények

SZABADKA: A választásra jogosultak 48,51 százaléka, azaz 63 450 polgár járult az urnák elé. A Szerb Haladó Párt elsöprő győzelmet aratott, a szavazatok csaknem 39 százalékával 31 képviselői helyhez jutott a 67 tagú városi képviselő-testületben. A Vajdasági Magyar Szövetség, valamint a Maglai Jenő — Mozgalom a polgári Szabadkáért lista 11-11 mandátumot tudhat magáénak. A Demokrata Párt köré tömörülő koalíció 7 képviselői helyet szerzett. A Vajdasági Szociáldemokrata Ligának 4 képviselője ül majd a városi képviselő-testületben, valamint három kisebbségi lista 1-1 képviselője is bejutott: a Bácskai Bunyevácok Szövetségéé, az Orosz Párté és a Vajdasági Toleranciáé.

Pásztor István hétfőn délelőtt közleménnyel fordult a választókhoz. Ebben kifejti, hogy a vajdasági magyar közösség egységes maradt, a polgárok nagy számban vettek részt a választásokon, és nem ingott meg a bizalmuk a Vajdasági Magyar Szövetségben. A VMSZ elnökeként egyúttal megköszöni a vajdasági magyar embereknek, hogy megszavazták azt a bizalmat, amely lehetővé teszi a további építkezést, a magyar politikai érdekképviseletet.

„Az előttünk álló időszakban arra fogunk összpontosítani, hogy partnerkapcsolatokat építve, de csakis a meghirdetett választási program és a magyar érdekképviseletet szem előtt tartva a legtöbbet hozzuk ki az elért eredményekből, mert csak ez teszi lehetővé, hogy a magyar közösség a gazdasági, szociális és demográfiai mutatók ellenére se forgácsolódjon szét, hanem a szülőföldjén középtávon már látható eredményekkel tudjon megkapaszkodni” — áll a VMSZ közleményében.

Óriási eredményt ért el a Mozgalom a polgári Szabadkáért lista — értékelte Maglai Jenő listavezető, ami annak köszönhető, hogy az emberek felismerték a polgári értékeket.

Maglai Jenő gratulált a Szerb Haladó Pártnak a fölényes győzelemhez, és mint mondta, a sikere annak is köszönhető, hogy bizonyos pártok hozzásimultak. Az majd a következő hetekben derül ki, kik alakíthatják meg a városi képviselő-testületi többséget, de a mozgalom nem ragaszkodik mindenáron a hatalomhoz. Fontosabbnak tartja, hogy a programjában lefektetett elvek szerint politizáljon.

Hogy a nevével fémjelzett lista nagyjából azonos számú szavazatot kapott, mint a VMSZ-é, azt a következőképpen kommentálta: — Ez olyan vérveszteség a Vajdasági Magyar Szövetség számára, amelytől a jövőben sem fog talpra állni. Egyes pártvezetőknek ebből nagyon komolyan le kellene vonniuk a következtetéseiket. Változtatni kell a nemzeti kisebbségek, a város és az itt élő polgárok iránt folytatott politikán.

ZENTA: A választási bizottság adatai szerint 100 százalékos feldolgozottság alapján a VMSZ-re 33,64 százalék szavazott, 11 képviselőt jelölhet. A Szerb Haladó Párt listája 17,96 százalékkal, a Zsíros Jankelić Anikó — Tetteinkkel Bizonyítottunk — Demokrata Párt 17,05 százalékkal, a Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége lista 15,88 százalékkal végzett. Mindhárom csoportosulásnak 5-5 tagja lesz a községi képviselő-testületben. A Zenta a Zentaiakért — Rácz Szabó László listára 11,6 százalék voksolt, vagyis 3 tanácsnoka lehet.

ADA: A Polgári Csoportosulás — Községünkért lista a szavazatok 63 százalékát szerezte meg, ami 19 képviselői helyhez elegendő, az Aleksandar Vučić — Szerbia Győzedelmeskedik lista 16 százalékot, vagyis 4 képviselői helyet ért el. A Vajdasági Magyar Szövetség a szavazatok 13 százalékával 4, a VMDK — Magyar Mozgalom — Hogy változtassunk pedig 8 százalékkal 2 helyhez jutott.

MAGYARKANIZSA: Az önkormányzati voksoláson 46,78 százalékos részvételi arány mellett a VMSZ jelöltjei a szavazatok 38,86 százalékát szerezték meg, ami 12 képviselői hellyel jár. 6 képviselője lesz az UKROK — Községi Összefogás — Tandari polgári csoportnak, amihez a szavazatok 19,48 százalékára volt szüksége. 5-5 képviselői helyet tudhat magáénak a Magyar Mozgalom — Mostantól másként — Halász Mónika és az Aleksandar Vučić — Szerbia győzedelmeskedik lista. Az MM 1941, az SZHP 1729 szavazatot szerzett. A Vajdasági Tolerancia 397 kapott szavazata 1 mandátumot hozott. Az Aktív Szerbia — Dušan Janjić lista 1,88 százalékig jutott, de ez kevésnek bizonyult képviselői mandátum megszerzéséhez.

TOPOLYA: A választási eredmények alapján a VMSZ—VMDP-koalíció szerezte meg a legtöbb mandátumot, a 41 képviselői helyből 16-ot. A haladók 12, a Civil Polgári Csoport 4, a szocialisták, a VSZL—SZDP-koalíció, valamint az MM-VMDK pedig 3-3 önkormányzati képviselői helyet tölthet majd be. A Demokrata Párt és a Szerb Radikális Párt nem jutott mandátumhoz.

KISHEGYES: Az önkormányzati választást a haladók nyerték meg, a második helyet a Vajdasági Magyar Szövetség, a harmadikat a Szerb Szocialista Párt, a negyediket pedig a Montenegrói Párt szerezte meg. A jelenlegi állás szerint a haladóknak 10, a VMSZ-nek 8, a szocialistáknak 5, a Montenegrói Pártnak pedig 2 mandátuma lesz a községi képviselő-testületben. A Demokrata Párt és a Szerb Radikális Párt Kishegyesen sem jutott mandátumhoz.

ÓBECSE: A haladók a szavazatok 44,3 százalékát szerezték meg, ez az eredmény pedig a 36 tagú községi képviselő-testületben 22 mandátumot hozott a pártnak. A Vajdasági Magyar Szövetség koalíciójának a szavazók 15,9 százaléka adott bizalmat, ami 7 mandátumra elegendő. A Magyar Mozgalomnak a voksok 9 százalékát, azaz 4 képviselői helyet sikerült szereznie. Az Elég Volt — Saša Radulović lista 3 mandátumot kaphat.

ZOMBOR: A választópolgárok 55,47 százaléka adta le voksát, és csaknem a felük a Szerb Haladó Pártot támogatta, mely a 61 képviselői helyből 30-at nyert el. A Vajdasági Magyar Szövetségnek és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének sikerült megőriznie a korábbi képviselői helyeit, előbbinek 3-at, utóbbinak 1-et. A Demokrata Párt az eddigi 10 helyett 4 helyre számíthat, ráadásul öt koalíciós partnere is volt a listán. A Szerbiai Szocialista Párt 6, a Szerb Megújhodási Mozgalom pedig 4 helyet szerzett. Új erők is lesznek: várhatóan 3 hellyel a Saša Radulović vezette Elég Volt, 1 hellyel a Szerb—Orosz Mozgalom és a jelek szerint 4 képviselővel a Sombor za sve — Dušan Jović polgári csoportosulás.

NAGYBECSKEREK: A Szerb Haladó Párt a szavazatok csaknem 42 százalékát kapta meg, azaz 35 képviselői mandátumot szerzett a 67 tagú városi képviselő-testületben. A szocialisták köré tömörülő koalíció a szavazatok 11 százalékát nyerte el, és 9 képviselője lesz. A Vajdasági Szociáldemokrata Ligának 7, a radikálisoknak és a Saša Radulović vezette pártnak pedig 5-5 képviselője lesz. A Demokrata Pártnak 4, a VMSZ-nek 2 képviselői hely jutott — csakúgy mint az előző mandátumban.

TÖRÖKKANIZSA: Az önkormányzati választás a haladók sikerét hozta, akik az eddigi 6 helyett 15 képviselői székhez jutottak a 31 tagú községi képviselő-testületben, megszerezve a szavazatok 48,22 százalékát. A második helyre a VMSZ listája futott be a szavazatok 22,44 százalékával, ami 7 képviselői mandátumra elegendő. A korábbi 13 helyett csak 5 képviselője lesz a Demokrata Pártnak, a Szerbiai Szocialista Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga pedig egyaránt 2 képviselői helyet tudhat magáénak.

CSÓKA: A községi képviselő-testületbe a haladók 11, a VMSZ 9, a demokraták 3, a ligások pedig 2 képviselőt delegálhatnak.

TÖRÖKBECSE: Az SZHP a 31 tagú képviselő-testületben 14 helyhez jutott. Második helyen a Vajdasági Szociáldemokrata Liga végzett 7 mandátummal, majd a Miša Vrebalov — Milivoj Vrebalov nevű lista következik 6 hellyel. A Vajdasági Magyar Szövetség és a Magyar Egység Párt koalíciója 1 mandátumot szerzett.

BEGASZENTGYÖRGY: A 31 tagú községi képviselő-testület új összetételében a legtöbb mandátuma, szám szerint 11 az SZHP-nek lesz. A második helyen a demokratákhoz kötődő Vreme je za bolje — Igor Salak csoportosulás áll 8 mandátummal. A harmadik a szocialisták köré tömörülő koalíció lett 6 képviselői hellyel. A VMSZ-nek, a Vojislav Mrkšić Polgári Társulásnak és a ligának egyaránt 2-2 mandátum jutott.

MAGYARCSERNYE: A közép-bánáti községek közül csak Magyarcsernyén nem győzött az SZHP. A legtöbb szavazatot a jelenlegi polgármester, Pera Milankov vezette polgári csoportosulás listája kapta, 9 képviselője lesz a 25 tagú helyi parlamentben. A haladók 7, a szocialisták 5, a VMSZ és a DP pedig 2-2 mandátumot kapott.

NAGYKIKINDÁN a szavazatok majdnem felét a Szerb Haladó Párt listája kapta, a Vajdasági Magyar Szövetségnek pedig a voksok 4,9 százaléka jutott.

TEMERINBEN is legtöbben a Szerb Haladó Pártnak szavaztak bizalmat, őket a Vajdasági Magyar Szövetség és a Vajdasági Magyar Demokrata Párt koalíciója követi.


A nyitókép Szabó Attila felvétele

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..