home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Vajdaságban elsőként
Tóth Tibor
2019.07.24.
LXXIV. évf. 29. szám
Vajdaságban elsőként

Az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány és Kishegyes Helyi Közössége jóvoltából elkészült az első vajdasági Kazal Ovi-Sport Pálya, melyet július 11-én adtak át a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény udvarában. Az ünnepségen több jelentős közéleti személyiségen kívül részt vett a kishegyesi származású Rúzsa Magdolna Máté Péter-díjas énekesnő, dalszövegíró is.

A jelenlevőket elsőként Janó Mária, a kishegyesi Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatónője köszöntötte, és elmondta, hogy az óvodában folyó oktatói-nevelői munka során eddig is nagyon fontosnak tartották a gyermekek mozgáskészségének sokoldalú fejlesztését, hiszen a kisgyermekek lételeme a mozgás, ennek fejlesztése által pedig a gyermek összes képességterülete fejleszthető.

— A sportpálya, a hozzá tartozó sporteszközökkel együtt számtalan új lehetőséget, új játékot nyújt. Színesebbé, gazdagabbá, hatékonyabbá teszi az óvodai mozgással kapcsolatos tevékenységeinket és a gyermekek szabad játékos tevékenységeit is. A gyerekek már óvodáskorban megismerkedhetnek több sportággal, mint amilyen a kézilabda, a labdarúgás, a röplabda, a kosárlabda, a tenisz, a tollaslabda. Elsajátítják a sportágak alapját, megszeretik őket, miközben kitartásuk, akaraterejük erősödik. A sportágspecifikus képzések az óvónőknek új ismereteket, tapasztalatokat nyújtottak, amit munkájuk során kamatoztatni tudtak — mondta az igazgatónő, majd megköszönte mindazok segítségét, akik bármiben támogatták a sportpálya megvalósulását.

Rúzsa Magdolna is ebbe az óvodába járt valamikor. A mozgásfejlesztést fontosnak tartja, hiszen maga is mozgékony gyermek volt.

— Fontos, hogy a gyerekek minél korábban megszeressék a sportot, és minél gyakrabban mozogjanak, mert ez kiváló alapot nyújt a későbbiekhez. A gyerekek nem munkaként, hanem játékként élik meg a sportot, arról nem is beszélve, hogy a sportoviba vagy sportiskolába járt emberek később is sokkal mozgékonyabbak, és jobb egészségi állapotnak örvendnek. Azt hiszem, az a legjobb, amikor a gyerekek olyan valamit kapnak, ami örök életre megmarad. A játéknál nagyobb örömet aligha lehet szerezni nekik — mondta Magdolna, akinek életében fontos szerepet tölt be a sport, hiszen bokszol, lovagol, íjászkodik, fut, minden egyes napot vagy az edzőteremben, vagy valamelyik sportpályán kezd, emellett ügyel az egészséges táplálkozásra is.


Pásztor István (a szerző felvétele)

Pásztor István, a tartományi képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke beszéde elején kiemelte, hogy a szürke napok sorába olykor beékelődik egy csodálatos is, mint amilyen a mai, hiszen az óvodások számára sportpályát adnak át, valamint először találkozhatott Rúzsa Magdolnával, akit csodál, amióta először megpillantotta a televízió képernyőjén.

— Mindannyiunk életében meghatározó körülmény, hogy honnan származunk, és mit viszünk magunkkal, bárhova is kerülünk életünk folyamán. Fontos a közeg, ahonnan indultunk, mert ez mindig egyfajta kapaszkodót, biztonságot, megnyugvást jelent. A sportpálya létrejötte üzenetet hordoz magában, mégpedig azt, hogy az egyesek által sokfajta jelzővel illetett körülmények között is lehet közösséget építeni, nagy dolgokat végrehajtani. A sportpálya megvalósulása nagy dolog, mert nem állami és nem is kormányzati pénzből, hanem magánpénzből valósult meg. Ezért pluszfigyelmet érdemel. Rúzsa Magdolna története világító fáklyaként is felfogható, mert azt bizonyítja, hogy kis közösségből is lehet nagy ismertségre szert tenni, sikeres pályafutást véghez vinni, ha az ember egy olyan gondoskodó közösségből indul, mint a kishegyesi. A művésznő példát mutat, hogy lehet a sikeres karrierből visszaadni valamit a közösségnek — mondta Pásztor.


A gyerekek örömmel vették birtokukba az Ovi-Sport Pályát (a szerző felvétele)

Mirko Lazić, Kishegyes község polgármestere örömének adott hangot a sportpálya átadását illetően, dr. Molnár Andrea, az Ovi-Sport Alapítvány elnöke pedig az alapítvány történetét ismertette. Kiemelte, hogy a kishegyesi a 376., de Vajdaságban az első óvoda, ahova eljutottak, a programban több mint 50 000 gyerek vett részt, a képzési programot pedig 3500 óvodapedagógus végezte el. A külhoni területek közül eddig négy kárpátaljai, valamint egy-egy felvidéki és székelyföldi óvodában adtak át hasonló létesítményt.

— Alapítványunkat Buzánszky Jenő, az Aranycsapat néhai jobbhátvédje, a nemzet sportolója hozta létre abból a célból, hogy a mozgáskultúra fejlesztését és a sportágspecifikus testnevelést intézményi kereteken belül valósítsuk meg. Az alapítvány számára fontos a sajátos nevelési igényű gyerekek sportágainak integrációja is, erre az első naptól nagy hangsúlyt helyezünk. Buzánszky Jenő bácsi életének utolsó évében is járta Magyarországot és a külhoni településeket. A halálos ágyán azt mondta nekem, hogy ne hagyd a határon túli magyarokat, hozzájuk is vidd el a programot! Megfogadtam, hogy így teszek, és nagyon boldog vagyok, hogy a mai napon átadjuk Vajdaság első Ovi-Sport Pályáját. Rúzsa Magdolna amellett, hogy Magyarország leghíresebb énekese, sosem felejtette el, hogy honnan jött — mondta Molnár.


A szalagátvágás ünnepélyes pillanata (balról jobbra): Nyakas Laura, Rúzsa Magdolna, ifj. Buzánszky Jenő, dr. Molnár Andrea (a szerző felvétele)

A köszöntők után az óvodások és a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület közös műsort adtak elő, majd Rúzsa Magdolna, Molnár Andrea, Nyakas Laura, a sportpályát támogató EXIM Bank marketing- és kommunikációs igazgatója, valamint ifj. Buzánszky Jenő, az Ovi-Sport Alapítvány alapítói jogainak gyakorlója átvágta a nemzeti színű szalagot, és a gyerekek birtokukba vehették a sportpályát.

Az átadó után a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény gazdászati óvodájának udvarában felavatták a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából, illetve a Magyarország kormányának támogatásával létrejött játszóteret. Az átadón Hajnal Jenő, az MNT elnöke elmondta, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében a Délvidéken eddig nyolcvan óvodát építettek vagy újítottak fel, ebből kettőt Kishegyesen.

 


A gazdászati óvoda udvarában levő játszótér egyik eleme (Ótos András felvétele)

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..