home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Vajdaság kincsei
Tóth Lívia
2016.02.15.
LXXI. évf. 6. szám
Vajdaság kincsei

Fontos állomásához érkezett a Szeretett szülőföld — A vajdasági magyar hungarikum mozgalom című projektum: elkészült a honlapja.

A Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Földművelésügyi Minisztérium és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által támogatott program pályázati szakasza december 31-én zárult le, de a munka nem fejeződött be, 2016-ban is folytatni kell — mondta Gondi Martina, a VMMI megbízott igazgatója.

— A cél az, hogy a Kárpát-medence régióinak minél több településén meginduljon a gyűjtés. Nálunk eddig negyvenegy közösség kapcsolódott be a tevékenységbe. Számos olyan falu van, ahol ezek az értékek eddig is közismertek voltak, őrizték őket, programokat szerveztek köréjük — ebbe a sorba tartozik például a bajsai Prelo. Remélhetőleg újabb rendezvények is létrejönnek, melyek a nemzeti értékeinkre — legyen az természeti kincs, hagyomány, épített örökség — fókuszálnak, és jó lenne, ha egy-egy már közismert fesztiválon a kézművestermékek kerülnének előtérbe. A települések ezen a közös honlapon helyet kapnak, de akik erőt éreznek magukban, elkészíthetik a saját internetes prezentációjukat is — hangsúlyozta Gondi Martina.

A www.ertektar.rs honlapot, mely a rajta lévőknek turisztikai és reklámfelületet is nyújt, Varga Tamás, a VMMI munkatársa mutatta be. Elmondása szerint az oldal kezelő- és felhasználóbarát, mindenki feltöltheti a saját értékeit — pontosabban azokat, amelyeket a helyi értéktár bizottság jóváhagyott —, akár szövegben, képben, videóban vagy hanganyagban.

A folyamatosan bővülő weboldalon megtalálható az a hatvannégy, Vajdaságra vonatkozó nemzeti érték is, amelyet 2013 folyamán egy szakmai grémium határozott meg. Mint ismeretes, ezeket már a magyarországi Hungarikum Bizottság is elfogadta. A honlap egyelőre magyar nyelvű, de szeretnék szerb és német nyelven is megjeleníteni a tartalmakat. A kidolgozása Kabách Erika grafikai tervező nevéhez fűződik, a programozását a Zensoft Kft. végezte.

A rendezvényen jelen volt néhány olyan település képviselője is, ahol már megkezdődött a helyi értékek gyűjtése, illetve az adatok feltöltése a honlapra.

— Kis falu a miénk, de van mit megmutatnunk — mondta Kokity Erika, a bajsai Testvériség ME elnöke. — Nagy örömmel fogadtuk a kezdeményezést, el is kezdtük a munkát, néhány dolgot már fel is töltöttünk a honlapra.

Gogolyák Gabriella Bácskossuth-falván az Ady Endre Művelődési Központ elnöke és a helyi értéktár egyik koordinátora. A településen a helyi Monográfia egyesület tagjai különféle kiadványokkal bizonyos területeket már feldolgoztak, de még bőven maradt tennivaló. Megtudtuk azt is, hogy Bácskossuthfalván február 11-én megtartják a torkos csütörtök nevű rendezvényt. Az érdeklődők megkóstolhatják azokat a hagyományos disznótoros étkeket, amelyeket egykor az elődjeik készítettek.

— A helyi kisújságban felkérjük az embereket, hozzák be a régi tárgyakat, mert a falunapra kiállítást szeretnénk készíteni — vázolta a terveiket Gabriella.

A horgosi Szécsi Zsolt 2004 óta gyűjti a helyi hagyományokat, énekeket, táncokat. Véleménye szerint ez a projektum, mely valójában a délvidéki magyar emberek életéről szól, az utolsó utáni órában született meg.

A sajtótájékoztatón az újságírók nemcsak a hasznos tudnivalókról értesülhettek, hanem ízletes helyi termékeket is kóstolhattak.      


Az alábbi képre kattintva olvassa el a szerző adatlapját is:
Tóth Lívia

         

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..