home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Vágyak, álmok a fronton és a hátországban
Kartali Róbert
2021.10.26.
LXXVI. évf. 42. szám
Vágyak, álmok a fronton és a hátországban

Sors-kanyar címmel mutatják be a Magyar Nemzeti Tanács és a budapesti Magyar Kanizsai Udvari Kamaraszínház koprodukcióját, mely a Don-kanyar tragédiájának 80. évfordulója alkalmából az ott harcoló katonáknak és a hősi halottaknak állít emléket. Az előadás létrejöttéről és megvalósításának folyamatáról az alkotók, Kálló Béla rendező, Jászai Mari-díjas színművész, Szigeti Réka dramaturg, Táborosi Margaréta és Patyerek Csaba koreográfusok, Szerda Balázs zeneszerző, valamint Stelly Zsófia és Mészáros Gábor színművészek számoltak be a sajtónak.

A II. világháborúban, 1942-ben mintegy 250 000 fős hadsereget küldtek ki a Don-kanyarba. A szovjet Vörös Hadsereg támadása során a 2. magyar hadsereg kötelékéhez tartozó honvédek és munkaszolgálatosok közül mintegy 125-130 000-en estek el, sebesültek meg, estek fogságba. Ennek a tragédiának állít emléket az előadás, mely két ember igaz történetén alapul.

— Ezek a katonák, akik ott a hazáért estek el, megérdemlik, hogy méltán foglalkozzunk velük. A mi értelmezésünk szerint ők még mindig ott vannak, és arra várnak, hogy megszólítsuk, elengedjük őket — emelte ki Kálló Béla rendező. Mint mondta, bízik benne, hogy ez az előadás megteszi ezt a gesztust. — Abban is bízom, hogy ha a nagyérdemű találkozik ezzel az előadással, akkor nemcsak egy ismeretanyagot vesz át, hanem megpróbál együtt érezni. A magyar történelem sorsfordulóján, a Don-kanyar történetén át megkísérli sajátjaként megélni ezeknek a katonáknak az életét. Mit jelent védeni a hazát, elesni a fronton, otthon a családnak várni a katonákat, egy levélben kapcsolatot teremteni a fronttal. Mit jelent vágyakban, álmokban élni a fronton, ezáltal alakítani ki kapcsolatot az otthonnal, a hazával úgy, hogy egy nemes cél, a haza védelme zajlik ott kint.

— Lajtos Árpád volt az, aki legobjektívebben tárta fel a Don-kanyar történéseit úgy, hogy ő maga is ott volt. Nevére rákeresve kiderült, hogy az ő felesége volt Dajka Margit Kossuth-díjas színművésznő. Ebben a pillanatban született meg az előadás története — magyarázta Szigeti Réka dramaturg. — Két szakember segített abban, hogy a szöveg történelmileg hiteles legyen, Köő Artúr és Babucs Zoltán. Dr. Tóth Gergely, Magyar Gusztáv és Ugray Csaba, a honvédelmi minisztérium munkatársai szakmai tanácsot adtak, hogy a katonák színpadi megjelenése is korhű és hiteles legyen, továbbá részt vehettünk egy katonai gyakorlaton is. Szigeti Gábor színháztörténész Margitka című könyve is sokat segített, melyből kiderült, hogy Dajka Margit járt kint a Donnál, énekelt a katonáknak. Végül az ő és Lajtos Árpád igaz története által lesz bemutatva a Sors-kanyar.

Mivel a szöveg mindent elmond, a történet érthető, így a mozgásvilág teljesen az érzékekre és az érzésekre, asszociációkra hagyatkozhat — mondta Táborosi Margaréta, a darab egyik koreográfusa. A másik koreográfus Patyerek Csaba, ő a darab ötletgazdája, és táncosként maga is fellép az előadásban.

Stelly Zsófia Dajka Margitot alakítja, Mészáros Gábor pedig Lajtos Árpádot formálja meg. A katonákat Bognár Ádám, Gazsó Tibor, László Andor, Patyerek Csaba, Savelin Roland és Szakács Tamás, a Vajdasági Kamara Táncegyüttes táncosai alakítják. A zeneszerző Szerda Balázs. Közreműködik a Fokos zenekar, Bubla Bence és Szerda Árpád.

A premier Szabadkán október 27-én és 28-án lesz a Kosztolányi Dezső Színházban, ismétlés november 12-én és december 3-án. A budapesti bemutatót november 6-ára tervezik az Altemplomban, majd november 29-én újra megtekintheti a darabot a fővárosi közönség. Az MNT által támogatott előadást az alkotók tervei szerint Kárpát-medence-szerte bemutatják majd. 

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..