home 2024. május 03., Tímea napja
Online előfizetés
,,Vagy akarsz valamit, vagy elvisz a szél homokostól'
Martinek Imre A szerző fotója
2006.11.08.
LXI. évf. 45. szám
,,Vagy akarsz valamit, vagy elvisz a szél homokostól'

A tanácskozás részvevőinek egy csoportjaA magyarországi Új Kézfogás Közalapítvány támogatásával a Teleház Szövetség és a Muzslyai Teleház EU-s gazdaképző előadást szervezett. Jó házigazdákhoz illően a muzslyaiak ezúttal a Magyar Házban vendégelték meg a vállalkozó szellemű székelykevei, tor...

A tanácskozás részvevőinek egy csoportja

A magyarországi Új Kézfogás Közalapítvány támogatásával a Teleház Szövetség és a Muzslyai Teleház EU-s gazdaképző előadást szervezett. Jó házigazdákhoz illően a muzslyaiak ezúttal a Magyar Házban vendégelték meg a vállalkozó szellemű székelykevei, torontálvásárhelyi, lukácsfalvi és tordai kollégáikat, valamint az új eszmékkel, tapasztalatokkal felvértezett anyaországi szakembereket és a tartományi Agrárkamara fiatal munkatársait. A címként jelentkező mottó a Csongrád megyei Mórahalom első elismert TÉSZ-ének (Termelői Értékesítői Szövetkezet), a Mórakertnek a ,,hitvallása', amelynek irányelveit a cég elnöke, Hódi Pál mutatta be. Ismételten aláhúzta az előző tanácskozásokon is már elhangzott gondolatokat, hogy az EU-s piac egy intenzív egyéni minőségeken alapuló termelést tart csak hosszú távon is versenyképesnek, amelynek érdemleges záróakkordja a szervezett és közös piaci fellépés volna.
- A termelés a tagok magángazdaságain történik, csak az értékesítés a közös. Mi, a Mórakertben elsősorban gyümölccsel és konyhakerti növényekkel foglalkozunk. Az agrárszövetkezések célja mindenekelőtt a gazdálkodók alkupolitikájának az erősítése, mivel gazdáink a jelenlegi helyzetben egyedül védtelenek a globális kihívásokkal szemben. Ilyen megoldással a kistérségi, családi gazdaságok is nyerhetnek piaci és értékesítési biztonságot, amelyre végeredményben a falusi lakosság helyben tartására és a családi egzisztenciák megszilárdítására tett igyekezet is alapozható. A gazdaszervezet az önigazgatás keretében segíti és összehangolja a gazdasági folyamatokat, kezdve a beszerzéstől az értékesítésig, miközben a termelés felelőssége a gazdáké marad - hallhattuk Hódi úrnak a Mórakert TÉSZ gazdálkodási irányelveiről készült beszámolójában. - Magyar agrárszövetkezési csodaként is emlegetik kertészetünket, holott csak azt ismertük fel kellő időben, hogy a piac nem többet, hanem minőségesebbet igényel, és mertünk hinni egymásban, az alapítás pillanatától kezdve.
A statisztikai (termelési) adatok vázolása és az európai viszonylatban is jelentős TÉSZ-ben készült felvételek bemutatása közben lényegre törő kérdések is elhangzottak: lehet-e és szabad-e támaszkodni az önkormányzatok segítségére, ha az elhangzottak ötletmagja ebben a térségen is termőtalajra esik? Vagy csak az önerő és a pályázati támogatásból megszerezhető pénz lenne csupán az az összeg, ami lendítene némileg a gazdákon az összefogási próbálkozás vajúdó időszakán átesve?
- Mindenekelőtt össze kell fogni, és minden követ megmozgatni a közös cél érdekében. Vagy akarsz valamit, vagy elvisz a szél homokostól, ez volt anno az alapító ötvenkét tag vezérgondolata. Ma sincs másként - kanyarodott vissza a kezdetekhez a mórahalmi elnök. - Szerencsés véletlennek köszönhetően az önkormányzat elnöke, az agrármérnök polgármester nemcsak hivatalból, de szakmai szempontból is támogatta elképzelésünket, amiből gyakorlatilag Mórahalom hatezer fős közössége ma már biztosan profitál. Tehát ezt a rendszert nem szabad rövid távon kezelni! Nálunk nincs cégtulajdonos, csak alkalmazott, legyen az bármely poszton. Aki nem teljesíti a rábízott feladatot, azt menesztjük. A munkát pedig kötelezően tovább kell vinni!
A magyarországi szakember után Szabó József, a Vajdasági Mezőgazdasági Fejlesztési Alap igazgatója, illetve Mészáros György, a tartományi Mezőgazdasági, Vízgazdálkodási és Erdészeti Titkárság termelési osztályvezetője állt tanácsaival, útmutatásaival, bátorításaival az egybegyűltek rendelkezésére, majd ráadásként Dani Zoltán nyugalmazott székelykevei (kevevári) ezredes a Pannon-perlit, ISO 9001-es certifikátumú termékéről tartott sűrített, de érdekes ismertetőt.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..