Vadvirágos játszóház

Kedves olvasó,

Alábbi cikkünk weboldalunk előző változatából automatizálva került áthelyezésre, így szövegformázási és megjelenítési hibák előfordulhatnak. Megértésüket köszönjük!

Vadvirágos játszóház

Általában az ''Isten hozta Önt a világ végén!” mondattal üdvözöljük azokat, akik e vidékre érkeznek. A vidékre, a kihalófélben lévő bánáti falvak vidékére, ami egyesek számára lehangoló, mások számára végtelen megnyugvást ad. Emberfeletti küzdelmet folytat e tájék és annak, a...

Általában az ''Isten hozta Önt a világ végén!” mondattal üdvözöljük azokat, akik e vidékre érkeznek. A vidékre, a kihalófélben lévő bánáti falvak vidékére, ami egyesek számára lehangoló, mások számára végtelen megnyugvást ad. Emberfeletti küzdelmet folytat e tájék és annak, a szülőföldhöz tudatosan kötődő, az elköltözés, elmenekvés gondolatával nem foglalkozó embere, aki a megélhetésért, a boldogulásért, minden új napért, minden egyes mosolyért megharcol. Ha valaki, hát ezek az emberek tudják, kiért szól a harang, aminek hangját felkapja a szél és a hármas határon túlra röpíti -- az oly messzi, de a délibábos tájba feledkezve mégis oly közelinek tűnő magyarországi és romániai falvak felé.
Néhány lelkes rábéi, majdányi, oroszlámosi és törökkanizsai polgár alapított egy civil szervezetet, amely a jelképes Vadvirágok Művelődési Egyesület nevet viseli. Azért, hogy mégse az enyészet maró kínjáról szóljon a híradás, valahányszor a Bánság kerül szóba, azért, hogy mindennapjaikért, hagyományaink megőrzéséért intézményes keretek között tehessenek, azért, hogy adhassanak valami útravalót a munkalehetőség híján innen elmenni kényszerülőnek, valamint azért, hogy a maréknyi, tenni akarással megáldott falubelit összefogják.
Lehet-e vadvirágként élni, megmaradni ezen a kies tájon? Erre a kérdésre ők már megadták a választ, jóllehet az egyesület sem saját bevétellel, sem székházzal, helyiséggel nem rendelkezik. Ennek ellenére, vagy éppen ezért, a nemrégiben bejegyzett egyesület nem szűkölködik ötletekben. A küszöbönálló év végi ünnepek előtt játszóházat szerveztek a majdányi kultúrotthon nagytermében. A vidám délutánon igazi karácsonyi, ünnepváró hangulatot sikerült varázsolniuk. Rendhagyó eseményről volt szó, hiszen erre a műsorra nem a gyerekek készültek műsorral, hanem a szervezők -- karácsonyi ajándékként.
A játszóházat megtisztelte jelenlétével Pásztor Bálint és Fremond Árpád parlamenti képviselő (aki maga is bekapcsolódott a játékba, a gyerekek nagy-nagy örömére), továbbá Újhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke és Kovács Magdaléna, a községi tanács művelődési, sport- és oktatási megbízottja is. A két faluból több mint negyven óvodás és általános iskolás vett részt az osztatlan sikerű eseményen. A gyerekeket a vendégek és a támogatók ajándékcsomagokkal is megörvendeztették.
A tömeges részvétel jelzésértékű a szervezők számára, és ösztönzésül szolgál a további munkához. A vendégkönyvben leírt kívánságokat az egyesület igyekszik maradéktalanul teljesíteni sok-sok új, pergő szórakoztató és hagyományápoló rendezvénnyel.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Vadvirágos játszóház
Szabadkai Napló
  • RENCSÉNYI Elvira
  • 2012.10.24.
  • LXVII. évfolyam 43. szám
Vadvirágos játszóház
Jó Pajtás
  • MOLNÁR KREKITY Olga
  • 2012.09.26.
  • LXVII. évfolyam 39. szám
Facebook

Támogatóink