home 2024. május 01., Fülöp napja
Online előfizetés
Vadászok között lenni…
(B. L. N.)
2023.04.11.
LXXVIII. évf. 14. szám
Vadászok között lenni…

A vadászat számomra sokáig elég ismeretlen és homályos dolog volt. A családomban senki sem foglalkozott ilyesmivel, így nem is kerülhettem közelebbi kapcsolatba vadászó emberekkel. Esetleg csak a mesékből ismert vadász alakja lebegett a szemem előtt…

Aztán Magyarcsernyére költözve egy vérbeli vadászcsalád szomszédságába kerültem. Id. Szilágyi László, mindkét fia, bátyja, mindannyian vadászattal foglalkoznak, és valószínű, hogy a legkisebb unoka, az egyéves Laci is folytatja majd ezt a hobbit, melyet szenvedélynek is nevezhetünk.

Azóta már sok mindent megtudtam a vadászatról. És sokszor elképedve szemlélem, hogy ha szakad az eső, ha fúj a szél, ha hőség van, ha sok a szúnyog, a vadászok mennek a közeli erdőkbe, a határba, a vadászotthonhoz, mert dolguk van, és húzza őket a szívük a vadakhoz.

Nemrégiben tartották meg a vadászotthonban a magyarcsernyei Sólyom vadásztársaság évi közgyűlését. A vendégeket ifj. Szilágyi László leköszönő elnök üdvözölte. A helyi vadászokon kívül jelen voltak a község többi településeinek vadászai, valamint Begaszentgyörgy vadászegyesületeiből is jöttek képviselők, de a csernyei civil szervezetek tagjai is eleget tettek a meghívásnak. A vaddisznóhúsból készült finom gulyást Majoros Valéria főzte. Természetesen muzsika is szólt, melyet Vidács Attila (hegedű) és Kiss Zoltán (szintetizátor) szolgáltatott.


Ifj. Szilágyi László (fotó: Hódi Judit)

Ifj. Szilágyi Lászlónak még a vacsora felszolgálása előtt sikerült egy-két kérdést feltennem. Például arra voltam kíváncsi, hány tagja van az egyesületnek.

— A vadásztársaságnak jelenleg harmincegy tagja van. A legidősebb, Csúcs József, hetvenhat éves, a legfiatalabbak huszonkét-huszonhárom évesek, a legújabb tagunk pedig Kónya Edvin, aki néhány évvel ezelőtt költözött Kisoroszra, de előtte Magyarcsernyén élt. Az új tagok felvételénél több kritérium is számításba jöhet. Például azt is figyelembe vesszük, hogy a családjukban volt-e, van-e vadász. Előny, ha a jelölt a vadászat szellemében nevelkedett, ha gyerekként járt vadakat számlálni, vadászni az édesapjával. Azt is szem előtt tartjuk, hogy a személye pozitív hatással lesz-e a csoportunkra, megvitatjuk, hogy megbízható-e, segítőkész-e… Mindezek mellett természetesen a vadász- és a fegyvervizsgát is le kell tennie. Mivel az a célunk, hogy minél többen legyünk, mindig örülünk az új jelentkezőknek, a hozzánk csatlakozó fiatal vadászoknak.

* Szeretném, ha röviden összefoglalná, milyen volt az elmúlt négy év.

— Az elmúlt években sok munkaakciót szerveztünk, melyek által szebbé tettük a vadászotthon környékét — ilyen volt például a fűvágás —, valamint a hűtés-fűtés rendszert is kicseréltük. A határban új leshelyeket, etetőket építettünk, és a vadakat is rendszeresen etettük. Emellett a vadak szelektálása, kilövése is a vadászok közös akciójához tartozik. 3400 hektár vadászterülete van az egyesületnek. Vadásztársulatunk évi 5000—6000 euró értékben valósított meg vadkilövést, ami nagyon jó eredménynek számít a vadászturizmus szempontjából. Elnökként nem volt könnyű feladatom, mert a vezetőnek sok és nagy a felelőssége, de úgy érzem, megpróbáltam teljesíteni a kitűzött célokat.

Az új elnök Csúcs Csaba lett, akivel egy következő alkalommal beszélgetek majd el a terveiről, céljairól és a vadásztársaság történéseiről.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..