home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
VaMaDiSz: A Legfelsőbb Semmítőszék megsemmisítette a jogi kar ügyében hozott jogerős ítéletet
2021.06.09.
LXXVI. évf. 23. szám
VaMaDiSz: A Legfelsőbb Semmítőszék megsemmisítette a jogi kar ügyében hozott jogerős ítéletet

Legfelsőbb Semmítőszék június 4-én kézbesített határozatával megsemmisítette az újvidéki Fellebbviteli Bíróság 2019-es jogerős ítéletét, amelyben kimondták, hogy az újvidéki Jogtudományi Kar nemzeti alapú diszkriminációt követett el.

A VaMaDiSz közleménye:

Sajnálattal és megdöbbenéssel tájékoztatjuk a nyilvánosságot, hogy a belgrádi székhelyű Legfelsőbb Semmítőszék június 4-én kézbesített határozatával megsemmisítette az újvidéki Fellebbviteli Bíróság 2019-es jogerős ítéletét, amely kimondta, hogy az újvidéki Jogtudományi Kar nemzeti alapú diszkriminációt követett el a 2018-as felvételi eljárásban. A jogerős ítéletet megelőző pert 2018-ban azért indítottuk el partnereinkkel közös együttműködésben, mert a Jogtudományi Kar a felvételi eljárásban külön feltételeket szabott azoknak a jelentkezőknek, akik élve az ide vonatkozó tartományi rendelet által adott jogaikkal, magyar nyelven írták volna meg a felvételi vizsgát. Ezeknek a jelentkezőknek külön szerb nyelvtudás ellenőrzésen kellett reszt venniük, ahol előre meg nem hirdetett kritériumok alapján B2-es szintű nyelvtudás volt az elvárás. A Fellebbviteli Bíróság erről mondta ki jogerős ítéletében azt, hogy a Kar nemzeti alapú diszkriminációt követett el, megtiltotta ennek megismétlését, a Semmítőszék pedig most ezt az ítéletet semmisítette meg és új eljárást rendelt el az elsőfokon eljáró bíróság részére.

Továbbá, tájékoztatjuk a nyilvánosságot arról is, hogy az újvidéki Felső Bíróság elsőfokon a Jogtudományi Karnak adott igazat abban az eljárásban, amely a partnereinkkel együttműködve azért lett elindítva, mert a Kar megváltoztatta a felvételi tantárgyat és ezáltal egy olyan tantárgyból (szerb nyelv és irodalom) kell felvételi vizsgát tenni, amely nem szerepel a középiskolai magyar tagozatok tantárgyai között. Nem kellene azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy a továbbra is érvényben lévő tartományi parlamenti rendelet ellenére a Jogtudományi Kar az idei felvételi eljárásban ismét nem biztosítja a többnyelvű felvételizés lehetőségét. Információink szerint az összes többi vajdasági karon lehetőség van a magyar nyelvű felvételi vizsgázásra.

Mindezek után azt tudjuk javasolni azoknak a fiataloknak, akik a jogi pálya iránt érdeklődnek, hogy éljenek a Magyar Nemzeti Tanács új jogászösztöndíj lehetőségével (valamint az MNT komplex ösztöndíjprogramjával) és válasszanak olyan jogtudományi felsőoktatási intézményt Vajdaságban, ahol a gondolkodás és mentalitás kisebbségbarát.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..