home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
VKT: elfogadták a szélerőműpark kiépítéséhez szükséges részletes szabályozási tervet
Kartali Róbert
2020.11.05.
LXXV. évf. 45. szám
VKT: elfogadták a szélerőműpark kiépítéséhez szükséges részletes szabályozási tervet

A Szabadkai Városi Képviselő-testület csütörtökön tartotta meg harmadik ülését, melyen összesen 52 napirendi pont lett megvitatva. A többi közt jóváhagyták a Maestrale Ring szélerőmű kiépítéséhez szükséges részletes szabályozási tervet, valamint elfogadták a városi költségvetés kilenchavi megvalósulásáról szóló záróhatározatot is.

Szabadka város költségvetése a január és szeptember közötti időszakban 4,7 milliárd dinárral rendelkezett, mely a tervezett évi összeg 52,73%-át teszi ki. A város az előző év azonos időszakában megvalósított bevételekhez és jövedelmekhez viszonyítva 3,93%-kal kevesebb pénzeszközzel rendelkezett. A tervezett bevételek 628,3 millió dinárral lettek növelve a képviselő-testület által elfogadott 2020. évi költségvetéshez képest, az átutalások és a támogatások felhasználásáról szóló határozatokkal, tételesen: 276 millió dinár a 2019-beli átutalásokból, 340,04 millió dinár a köztársasági és a tartományi költségvetésből 2020-ban megítélt átutalásokból, 9,3 millió dinár a külföldi adományokból és 2,6 millió dinár a járvány kapcsán kapott adományokból. A költségvetési bevételek megvalósult összege 526 millió dinár volt, ebből 350 millió a polgármester határozatai alapján az egységes kincstári számláról terven felül felvett kölcsön. 

A tanácsnokok döntöttek a Maestrale Ring szélerőmű kiépítéséhez szükséges szabályozási terv meghozataláról is. A terv területének határvonala közrefogja Szabadka város közigazgatási területének egy részét, mintegy 6626 hektárnyi területen, a következő kataszteri községek részén: Csantavér, Békova, Alsóváros és Nagyfény, azzal, hogy a terv határain kívül esnek Csantavér, Újzsednik, Dusanovó és Visnyevác települések belterületei is, mégpedig 1000 méteres védősávval. A terv elfogadása az első lépés egy olyan nagy beruházás megvalósításában, amelynek becsült értéke körülbelül 700 millió euró. A szélerőműnek a teljesítménye hozzávetőlegesen 600 megawatt lesz, és mintegy 200 000 háztartás számára elegendő áramot termel majd. Nem mellékes, hogy a beruházásnak köszönhetően az érintett területen több mint 100 kilométernyi dűlőút épülhet ki, a munkahelyteremtésen kívül pedig csaknem 300 ember vesz majd részt a szélerőmű építésében.

A város működésével kapcsolatban és a városi képviselő-testület munkájának átláthatósága érdekében dr. Pásztor Bálint az ülést megelőző napon számolt be az egyes napirendi pontokról. Mint mondta, a Maestrale Ring szélerőmű kiépítése környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontból is jelentős. Több alkalommal is született már határozat erről a beruházásról, most a részletes szabályozási tervet is elfogadták, ami egy újabb lépés a szélerőmű kiépítéséhez.

Az ülésen továbbá elfogadták az óvodák hálózatáról szóló határozatot, valamint a beiskolázásról, illetve az általános iskolai és a középiskolai tagozatokról. Jóváhagyták a környezeti zajvédelmi intézkedésekről szóló rendelkezést, mely a vendéglátóipari egységeket is érinti, továbbá az állathigiéniai kommunális tevékenység ellátásáról szóló határozat is megszületett

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..