home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
VANCSESZ-tábor Kishegyesen
SZARVÁK Gabriella
2012.08.22.
LXVII. évf. 34. szám

Család, párkapcsolat, pályaválasztás, függőségi betegségek, önkéntesség, Európai Unió -- ezeket a témákat dolgozták fel az idei, sorrendben ötödik VANCSESZ ifjúsági táborban augusztus elején. A negyvenkét résztvevővel hat nevelő foglalkozott öt napon át. Leginkább 13 és 17 év közötti fiatalok érkezt...

Család, párkapcsolat, pályaválasztás, függőségi betegségek, önkéntesség, Európai Unió -- ezeket a témákat dolgozták fel az idei, sorrendben ötödik VANCSESZ ifjúsági táborban augusztus elején. A negyvenkét résztvevővel hat nevelő foglalkozott öt napon át. Leginkább 13 és 17 év közötti fiatalok érkeztek a kishegyesi Kátai-tanyán létrehozott táborba, de fiatalabb, illetve idősebb táborozók is voltak. A húsz év körüliek segítették a nevelők munkáját, mert mint gyakorlott vezetők irányították a csoportos beszélgetéseket. A résztvevők Adáról, Bácsgyulafalváról, Bácskossuthfalváról, Csantavérről, Kelebiáról, Kishegyesről, Moholról, Péterrévéről és Zentáról érkeztek, a magyarországi vendégek pedig Budapestről, Csongrádról, Debrecenből, Oroszházáról és Szegedről érkeztek.
A tematikus foglalkozásokon kívül kirándulások színesítették a programot. A táborlakók megtekintették a Kátai-vendégházat, megmártóztak a mesterséges tóban, a pékmúzeumban pedig mindenki megsütötte a saját kürtőskalácsát. Szabadkán az Exspecto szervezte drogprevenció-kiállításra látogattak el, és megtekintették a belvárost is. Hazafelé megálltak a Topolyai-tónál, és a délután fürdőzéssel telt.
Röplabdamérkőzéseket is szerveztek, este pedig különféle játékokban vettek részt. Volt olyan előadó, aki a saját témáját is játékosan dolgozta fel. Az Eurolimpián az EU-val kapcsolatban kvízkérdésekre válaszoltak a versenyzők, tabut játszottak, valamint dalszövegeket és verseket költöttek a csapatok.
A táborban öttagú újságírói csoport is tevékenykedett. Ők tettek fel kérdéseket társaiknak, és vetették papírra a véleményüket.

A táborlakók élményei

Kató (15 éves): Nekem a debreceni részvevő bemutatója tetszett. Azért volt az a legérdekesebb, mert játékosan mutatta be az uniós tapasztalatait, és érthetően elmagyarázta az Eurolimpia szabályait.
Fanni (16 éves): A társaságot, amellyel érkeztem, nem ismertem, végül valamennyien mégis könnyen összebarátkoztunk. Az elején izgultam, mert nem tudtam, hogy hányan és kik lesznek itt. A táborba előítéletek nélkül jöttem, számomra mindenki egyenlő, napról napra egyre szimpatikusabb lett mindenki, és egészen jó közösség alakult ki.
Heni (21 éves): A debreceni csapat tagjaként érkeztem. Nem voltam tisztában a társaság korosztályának összetételével, és kicsit meglepődtem, amikor megtudtam, hogy a legtöbb részvevő tizennégy és tizenhét év közötti. Először úgy gondoltam, hogy majd én itt megmondom a tutit. A harmadik napra sikerült nagyjából mindenkivel megismerkednem, és remélem, hogy mindenki megkedvelt.
Timi (22 éves): A beilleszkedés viszonylag könnyen ment, mert egyébként is társasági embernek tartom magam. Próbáltam minél több gyerekkel beszélgetni. Kicsit furcsa volt, hogy valahányan fiatalabbak nálam, de mindenki aranyos, kedves, így könnyen ment a beilleszkedés.
Kristóf (19 éves): Csoportvezetőként elégedett voltam a csapataimmal, igyekeztem megfelelően koordinálni a tagokat. Legtöbbször hallgattak rám. Ezzel a korosztállyal foglalkozni kell, vagyis figyelni kell a munkájukra, egyúttal pedig fegyelmezni is kell őket. Egy kis segítséggel ugyan, de mindent sikerült megoldanunk. Résztvevőként nagyon tetszik a helyszín, a csapat. Nem éreztem, hogy a korkülönbség probléma lett volna.
(Bogi, Kati, Nikol, Sári, Sztella)
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..