home 2024. május 02., Zsigmond napja
Online előfizetés
V4-Ukraine Talent Fusion Program
Talpai Lóránt
2024.02.22.
LXXIX. évf. 8. szám
V4-Ukraine Talent Fusion Program

A helyi közösségek inspirálása — Találkoznak a visegrádi négyek parlamenti elnökei — Mark Rutte lehet a NATO következő főtitkára — Évértékelő

A helyi közösségek inspirálása

A visegrádi régió és Ukrajna innovációs ökoszisztémáinak megerősítésére elindult a V4-Ukraine Talent Fusion Program a Visegrádi Alap finanszírozásával — közölte az Obuda Uni Venture Capital. A program az Óbudai Egyetemhez tartozó Obuda Uni Venture Capital, valamint az Accelpoint (Lengyelország), a Rivne IT Cluster (Ukrajna) és az Insane Business Ideas (Csehország) együttműködésében valósul meg. A közleményben kiemelték, a tervezet igyekszik enyhíteni a jelenlegi geopolitikai helyzetből adódó kihívásokat, valamint a mélyen gyökerező szocioökonómiai problémákat, nevezetesen a tőkehiányt, a techtehetségek kivándorlását és a diverzitás hiányát. A tájékoztatás szerint a program a Tech Talent Superstars eseményekkel kezdődik, melyeket Budapesten, Prágában, valamint Varsóban rendeznek meg a szervezők. Az események legfőbb célja a helyi közösségek inspirálása a techökoszisztémák tehetségeinek bemutatása révén, példaképeket állítva a résztvevők elé.

 

Találkoznak a visegrádi négyek parlamenti elnökei

Február 29-én Prágában találkoznak a visegrádi négyek parlamenti elnökei, a tárgyaláson részt vesznek az ukrán parlament képviselői is — közölte a cseh képviselőház elnökének, Markéta Pekarová Adamovának a szóvivője Prágában. Martin Churavy szerint a tanácskozás egyik központi témája az orosz agresszió által sújtott Ukrajnának nyújtandó segítség folytatása lesz. A cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák parlamenti elnök legutóbb tavaly februárban találkozott Szlovákiában. Csehország tavaly júliusban vette át egy évre a visegrádi csoport soros elnöki tisztségét Szlovákiától.

 

Mark Rutte lehet a NATO következő főtitkára

Mark Rutte leköszönő holland kormányfő lehet a NATO következő főtitkára, miután hamarosan megüresedik az észak-atlanti katonai-politikai szövetség vezető tisztsége — jelentette ki Julianne Smith, az USA NATO-nagykövete egy online sajtótájékoztatón. Az amerikai diplomata azt mondta: a szövetség tagállamai arra törekszenek, hogy lehetőség szerint már ez év első negyedévében jelöltet válasszanak a NATO ősszel megüresedő vezetői helyére. „Nem hiszem, hogy titok lenne, hogy Rutte miniszterelnök érdeklődését fejezte ki a feladat iránt” — fogalmazott Smith, majd hozzátette: jelenleg Rutte az egyetlen, akinek jelölése lehetőségét a szövetség vizsgálja. A jelölt kiválasztási folyamata világos, ezért számítani lehet arra, hogy a következő néhány hónapban a tagországok megoldásra jutnak az új főtitkár személyéről — tette hozzá az amerikai NATO-nagykövet.

 

Évértékelő

A magyar gyermekvédelmi rendszer megerősítése, a zöldenergia, a migránshelyzet és Brüsszel volt egyebek között a témája Orbán Viktor évértékelő beszédének. Ez volt a huszonötödik alkalom, hogy a magyar miniszterelnök ebben a formában fordult a nyilvánossághoz. Orbán Viktor hangsúlyozta, a magyar gyermekvédelmi rendszert meg kell erősíteni, új gyermekvédelmi törvénycsomagot kell a parlament elé terjeszteni, pedofil-bűncselekményekben nem lehet kegyelem. Hosszabban értekezett arról, hogy a jövő a zöldenergiáé meg azoké, akik gyorsan és észszerűen tudnak átállni. Ehhez két dolog kell, a zöldenergiát meg kell termelni és el kell tárolni. Véleménye szerint Magyarország ezen a téren kiválóan teljesít. Megismételte, Magyarország továbbra is ki akar maradni a háborúból, és rámutatott, Brüsszel magára hagyta az európaiakat, az európai embereket, ezért Brüsszelben változás kell.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..