home 2024. március 19., József napja
Online előfizetés
Utolsó pillanatban érkezett a januári lehűlés
VITKOVIĆ Aleksandar
2014.02.25.
LXIX. évf. 9. szám
Utolsó pillanatban érkezett a januári lehűlés

Szabadkán azzal kell foglalkoznunk, amire közvetlenül tudunk hatni, és ami fellendítheti agrártermelésünket — véli Osztrogonác Simon, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja. Február közepétől a gazdák már azon törhetik fejüket, hogy miből és hogyan végzik el az őszi kalászosok fejtrágyázását. A gyümölcstermesztők pedig abban reménykednek, hogy az átmeneti felmelegedést nem követi majd újabb lehűlés.

Az állattenyésztőknek is megvan a maguk baja, ha ugyanis van jószág a portán, akkor az szinte senkinek sem kell, ha viszont nincs, akkor az áruk az égbe szökik. Az ilyen bizonytalan mezőgazdasági helyzetben nem csoda hát, hogy a termelők nem igazán foglalkoznak a köztársasági kormány szemfényvesztő mutatványával, melyet agrárköltségvetésnek neveznek. Az idei büdzséről egy vicc jutott eszembe: „A kereskedő kérdi az inasát: — Józsi, mennyi 2 + 2? Az inas a pult alól rávágja: — Attól függ, mester, hogy vesszük vagy eladjuk!”

Osztrogonác Simon gyümölcstermelő, a Városi Tanács mezőgazdasággal megbízott tagja véleményét nem rejti véka alá: — Sajnos ehhez a helyzethez már hozzászoktunk. A gazdák szinte már el sem hiszik, hogy Szerbiának valaha is lesz komolyan vehető mezőgazdasági költségvetése. Ebből eredően csak annyit mondhatok, hogy a mezőgazdaságra szánt idei eszközök meghatározása nem más, mint a többéves „hagyomány” folytatása. Erre sajnos mi itt, Szabadkán nem tudunk hatni, de arra igen, ami körülöttünk játszódik, és ami előremozdíthatja a város mezőgazdaságát — véli Osztrogonác.

Szabadkán sor került az állami földek bérbeadásának első árverésére. A szerződéseket hitelesítették és kézbesítették. Az új bérlőknek február tizedikéig kellett befizetniük a bérleti díjat. Tizedike után a városi mezőgazdasági illetékesek hozzáláttak a licitálás második körének előkészítéséhez. Ez annyit tesz, hogy ki kell írni az erre vonatkozó pályázatot, annak szövegét pontosan meg kell fogalmazni, és az árverés csak ezután következhet. Ha ezzel végeztek, az illetékesek hozzáláthatnak a 2014. évre vonatkozó program elkészítéséhez. Arra a kérdésemre, hogy meddig kell befejezni az állami földek bérbeadásának új programját, Osztrogonác ezt válaszolta:

— Ennek a munkának a befejezését törvényes rendelkezés határozza meg. Ennek alapján a tervet a városi mezőgazdasági titkárságnak március 31-éig kell elkészítenie és eljuttatnia a minisztériumnak. Úgy gondolom, mi ezt a munkát el tudjuk végezni még a határidő lejárta előtt. Az viszont, hogy mikor hagyják jóvá a benyújtott programunkat, már csak az illetékes szaktárcától függ.

Az állami földek bérbeadásából az idén több mint 100 millió dinár folyik be a városi költségvetésbe. Mivel céleszközökről van szó, pontosan meg van határozva, hogy mi a városi mezőgazdasági illetékesek kötelezettsége, valamint hogy mekkora összeget kell visszaforgatni a mezőgazdaságba. Az így befolyt eszközökből pénzelik majd a mezőőrszolgálatot, a jégvédelmet, valamint a határutak kialakítását és karbantartását is. A jégvédelemről azonnal a hajdújárási, noszai és királyhalmi óriási jégverés okozta pusztítás jut eszembe. Elkerülhető lett volna, de vagy nem volt rakéta, vagy nem volt megbízható szakember — mentegetőztek akkor az illetékesek. Erről a mezőgazdasággal megbízott tanácstag a következőképpen vélekedik:

— Az elmúlt esztendőben nem is annyira a rakétákkal volt gond, mint amennyire a rendelkezésre álló szakemberekkel. Azt hiszem, hogy tavaly a borzasztó események után levontuk a következtetéseket, és megtettük a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy kiküszöböljük a hiányosságokat, és hogy a hasonló jelenségek bekövetkezésének valószínűségét a lehető legkisebb szintre csökkentsük. Ebben az évben remélhetőleg nem lesznek ilyen gondok. Ki kell emelnem, hogy nagyon szépen együttműködünk a bajsai Meteorológiai Központtal. Az idei agrárköltségvetésünkből bizonyos eszközöket rakétavásárlásra fordítunk majd, de emellett nagy hangsúlyt helyezünk a szakemberek képzésére is. Több beleszólásunk lesz abba, hogy kik kezeljék a rakétákat. Szakembereink egyébként minden évben kötelező képzésen vesznek részt, melyre várhatóan március elején kerül sor.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Részletek mutatása" gombra olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..