home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Utazás a múltba
Balázs Szilvia
2018.09.05.
LXXIII. évf. 35. szám
Utazás a múltba

Rekkenő hőség, vasárnap délelőtt. Már a reggeli órákban érezni lehetett, hogy kánikulában lesz részünk.

A tornyosi hívek azonban már jó fél órával a szentmise előtt gyülekezni kezdtek a templomban, rózsafüzért imádkozni. Talán éppen a templom hűvöse az, ami ilyenkor segít kibírni a hőséget.

Gajdos Béla kántor mesélt a tornyosi templomról még a zentagunarasi látogatásom alkalmával. Akkor azt mondta: az épület kívülről „teljesen átlagos”, az igazi látnivaló a belső térben van. Úgy gondoltam, ellenőrzöm az állítását. Mondhatom, igaza van.

— Tornyos sokáig puszta volt — kezdte a kántor. — Először Zentához tartozott, majd önállósult, lett helyi közössége is, és az 1800-as évek végén már határozott igény mutatkozott egy templom építésére. Eleinte úgy gondolták a falubeliek, hogy majd Kevivel közösen építik meg. Persze az emberi gyarlóságot mindannyian ismerjük, jöttek a félreértések, nézeteltérések, viták, veszekedések, valamint a gond, hogy akkor most hol is épüljön meg a templom. Az lett a vége, hogy az emberek összevesztek, és mindkét falu épített magának saját templomot. Ez az állítás, hogy mindenki „magának” épített templomot, egy kis csúsztatás, mivel akkor még a kalocsai érsekséghez, Magyarországhoz tartoztunk, ez ugyanis jóval Trianon előtt történt. Az akkori kalocsai érsek, dr. Császka (Császtka) György az 50 éves papi jubileumát ünnepelte 1901-ben. Ennek örömére „ajándékozta meg” a tornyosi közösséget egy templommal. Természetesen nem az építkezés teljes költségét, de egy jó nagy részét ő állta, és a helyi módos gazdák is nagymértékben támogatták.

Az istenházát végül 1901-ben szentelték fel, és azóta áll Tornyos központjában. Ahogyan Gajdos Béla is mondja: az építmény igazi jellegzetessége a belső tere, az teszi különlegessé és csodálatossá.

— Kívülről nem mondhatom, hogy rendkívül kitűnne a többi templom közül. Az igazi értéke a belső festése, mely a magyar szecesszió jegyeit hordozza magán. 1914-ben festették, ahogyan a vitrázsablakokat is, a két szentélyben levőt 1913-ban, a többit pedig szintén 1914-ben cserélték ki vitrázsüvegekre. Gyönyörű, és ezt nemcsak azért mondom, mert én is tornyosi vagyok, hanem valóban így van. Akárki eljön, megnézi, és nem győzi dicsérni. Ez már egy százéves történet, viszont a templomhoz eddig csak „kívülről” nyúltak hozzá, a külső vakolást alakították, javították, illetve a kör volt téglás, ezt lebetonozták. Most pályáztunk egy nagyobb összegre, mert szeretnénk kicserélni a tetőt és a tornyot, ez a rész már nagyon „megérett” a felújításra, pontosabban a teljes cserére. A hosszabb távú terveinkben pedig a belső tér restaurációja is szerepel. Ez nem lesz egyszerű, nagyon sokba fog kerülni, hiszen nem végezheti akárki, mert műemlékvédelem alatt áll. Noha közösségünk egyre jobban fogy, mi mégis hiszünk és bízunk benne, hogy lesz itt egyszer majd egy olyan következő generáció, amely értékeli ezt. Nem a sötét jövőt látjuk, hanem igyekszünk pozitívan hozzáállni a dolgokhoz.

A tornyosi templom történetét még egy érdekes adat teszi különlegessé, Béla erről is mesélt.

— Tornyoson a plébánosok „felhozatala” is nagyon érdekes. Odakerült Csóti János fiatal papként, és egészen a haláláig szolgált. Aztán Szvoboda Lajos plébános atya jött, aki szintén nyugdíjba került, és a sors fintora, hogy nyugdíjazása után Budapesten elütötte egy villamos, majd elhunyt. Őt Gyetvai Imre esperesplébános követte, ő már Zentagunarasra is átjárt szentmisét tartani, és szintén haláláig szolgált Tornyoson. Őt váltotta Kara Nándor, aki csak három évet töltött nálunk. Két évvel ezelőtt, augusztus 1-jén lépett szolgálatba Baráth Gábor atya, aki mindmáig vezeti a tornyosi és a zentagunarasi egyházközösséget is.

Hogy az épület belső terének szépségét mennyire élethűen ábrázolják a fotók, azt nem tudom megítélni, viszont remélem, arra mindenképp elegendőek, hogy legalább egy aprócska részletét megmutassák ennek a különleges templomnak.

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..