Urbán Andrással (nem csak) a Sterija-díjakról

Urbán Andrással (nem csak) a Sterija-díjakról

61. alkalommal rendezték meg Újvidéken a Sterija Játékok színházi fesztivált, ahol a legjobb rendezésnek és a legjobb díszletnek járó díjat is Urbán András, a Kosztolányi Dezső Színház igazgatója kapta a Hazafiak című előadásért, melyet a belgrádi Szerb Nemzeti Színházban rendezett. Az előadás elnyerte még a legjobb zenének járó elismerést, valamint a kritikusok díját is.

„...az elismeréseknek persze örül az ember, aztán pedig megpróbál nem foglalkozni velük. Szerintem ez a legegészségesebb dolog, amit tehet az ember, ha díjat kap. Persze az is hazugság, ha azt mondja, nem számít az elismerés, természetesen számít, de arra kell törekedni, hogy másnap már ne foglalkoztassa, ne ezen gondolkozzon, mert nem a díjak kell, hogy meghatározzák a munkát...”

„...A Hazafiak egy olyan előadás, amelynek az újvidéki bemutatása során látszódott, hogy bizonyos falakba ütközik, hiszen a többségi nemzet jobboldali nacionalista erői azért húzták a szájukat, valamint hangot is adtak a véleményüknek...”

„...Az előadás a hazafiasságról szól. Nem a szerb hazafiasságról (vagy ha úgy tetszik, nacionalizmusról), illetve álhazafiasságról, álnacionalizmusról és ezeknek az eszméknek a különböző felhasználásáról, hanem arról, ahogy az emberek ezeket az identitásokat folyamatosan eladják, árulják, áruba bocsátják. Ez független attól, hogy szerbnek, magyarnak, németnek vagy másnak nevezzük...”

„...A KDSZ évek alatt tudta elérni azt a tizenhat szisztematizált munkahelyet, amellyel lehetséges volt a munka. Ehhez szoktunk hozzá, de már a tizenhat is minimális létszám, ennél még két emberrel kevesebbel működni pedig egyszerűen borzasztó. Emellett cserélődött is a technikai személyzet, az emberek elmennek, hiszen nagyon kicsi fizetésért kellett dolgozniuk, és nagyon le voltak terhelve...”

„...Eddig is folyamatosan, minden évben kértük, hogy növeljék a foglalkoztatottak számát, erre csökkentették, s ez annyiban is marad, senki nem törődik vele, mi pedig dögöljünk meg, vagy találjuk fel magunkat. Valójában ezt is csináljuk, de a munka szinte ellehetetlenült...”

„...A fesztiválra az idén a város megint kevesebb pénzt adott, mint tavaly. Ezt persze meg lehet úgy is oldani, hogy egy új igazgatót neveznek ki, aki majd nem fog panaszkodni, de tény, hogy folyamatosan azt érzem, a KDSZ nem fontos, az adminisztráció útja is mindig túl bonyolult, nem tudunk flexibilisek lenni, így pedig nagyon nehéz dolgozni...”

„...Olyan érzésem van, hogy lehet itt ugrálni, és arról beszélni, hogy mit kell megőrizni, és mit nem, és lehet beszélni magyar kisebbségről, művészetről, arról, hogy ki miért harcol, de valójában amikor egy közösség reprezentatív intézményét még jobban kisodorják a perifériára, a szakadék szélére, akkor nem tudom, mi alapján ugrál bárki is...”

Bővebben június 8-án a Hét Nap-ban.

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Interjú rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink