Ünnepváró Kolompos-mulatságok a bánsági szórványban

Ünnepváró Kolompos-mulatságok a bánsági szórványban

A belgrádi Collegium Hungaricum és a Magyar Nemzeti Tanács közös szervezésében, az anyaországi Nemzeti Kulturális Alap anyagi fedezetével, két helyszínen tartott ünnepváró koncertet a budapesti Kolompos együttes. A célközönség a szerbiai Bánság szórványmagyarságának általános iskoláiban anyanyelven tanuló, illetve a magyar nyelvet választott tárgyként ízlelgető alsós diákokból állt.

A dél-bánsági régió kétszáz diákja Hertelendyfalván lehetett részese az élménynek. A helyszín a Tamási Áron Székely—Magyar Művelődési Egyesület volt, mely a Pancsova-belvárosi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület csapatával közösen gondoskodott ennek a nemes rendezvénynek a gördülékenységéről. Összhangban a korábban tapasztaltakkal — 2013-ban, a külhoni magyar kisiskolások évében a délvidéki magyar közösségek némelyikének már volt szerencséje találkozni a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett együttessel — a mintegy másfél órás hangversenyt ezúttal is gazdagon átszőtte az ének, a muzsika és a játék. Megfűszerezve mindezt tréfás hangszerbemutatóval, a Luca-napi kotyoló szokásának megelevenítésével és egyéb kolompos csalafintaságokkal.

— A műfaj szinte legjobb zenekarát hoztuk el Magyarországról — nyilatkozta lapunknak Dezső János, a Collegium Hungaricum igazgatója —, a Kolompos ugyanis egy igazi örökmozgó, világjáró együttes. Ahol magyarok vannak, ott ezek a zenészek fellépnek. Meglátásom szerint ezeknek a koncerteknek különösképpen nagy fontosságuk van. Általuk ugyanis sok száz, szórványban élő, bánáti magyar kisgyerekhez juttatjuk el a magyar hagyományt és a színvonalas magyar zenét. Minden jelenlevőnek örömet szerezve.

E szórványrendezvény társzervezőjének nevében nyilatkozva Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnök asszonya a hangverseny tömegességét és sikerességét méltatta. Egyúttal annak a reménynek is hangot adva, hogy az elkövetkező időszakokban is sikerül majd horderejű rendezvényekkel erősíteni a szórványközösségeket.

A nagybecskereki találkozó, melynek színhelye a Medison sportcsarnok volt, a közép- és az észak-bánáti szórványmagyarság alsósait gyűjtötte egybe — hozzávetőlegesen kilencszáz gyermeket.

Az esemény képeit az alábbi linkre kattintva tekintheti meg:

http://hetnap.rs/cikk/Unnepvaro-Kolompos-mulatsagok-a-bansagi-szorvanyban-21276.html

Szeretne értesülni, ha új cikk jelenik meg Bánáti Újság rovatunkban? Iratkozzon fel értesítőnkre!

E-mailben értesíteni fogjuk Önt az új cikkekről. Feliratkozáshoz kérjük adja meg a nevét és az e-mail címét.

Hozzászólások

Kapcsolódó cikkek

Facebook

Támogatóink