home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ukrán válság — Nem született megállapodás a tűzszünetről
2022.03.11.
LXXVII. évf. 10. szám
Ukrán válság — Nem született megállapodás a tűzszünetről

Dmitro Kuleba ukrán és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ült tárgyalóasztalhoz Törökországban.

Nem született megállapodás a tűzszünetről — ezt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter közölte, miután befejeződött az orosz—ukrán külügyminiszteri egyeztetés Törökországban. Az ukrán tárcavezető szerint a megbeszélésük nem vet árnyékot Moszkva és Kijev Fehéroroszországban folytatott tárgyalásaira, és reméli, hogy az egyeztetések folytatódnak. Kuleba azt mondta, két feladattal érkezett Törökországba, ezek a humanitárius folyosók szervezése és a legalább 24 órás tűzszünet elérése. Az ukrán külügyminiszter úgy véli, Mariupolban a legnehezebb a helyzet, de Lavrov nem vállalt kötelezettséget humanitárius folyosó létrehozására a városnál.


Szergej Lavrov és Dmitro Kuleba (fotó: Tanjug/ AP/Russian Foreign Ministry Press Service, Mads Claus Rasmussen/ Ritzau Scanpix

Semleges Ukrajnát akarunk — ezt az orosz külügyminiszter közölte Törökországban az ukrán kollégájával folytatott egyeztetés után. Szergej Lavrov hozzátette, nem akarnak egy militarizált Ukrajnát. Az orosz diplomácia vezetője kiemelte, a humanitárius folyosók létrehozásának elgondolása érvényben marad Oroszország részéről. Lavrov szerint a mostani egyeztetésük nem lesz negatív hatással a Fehéroroszországban folytatott orosz—ukrán tárgyalásukra. Az ukrán és az orosz elnök esetleges találkozása kapcsán azt mondta, Putyin soha nem utasított vissza ilyen kapcsolatfelvételt.

Az orosz külügyminiszter kiemelte, Európa ezrével küldi a rakétarendszereket és a fegyvereket Ukrajnába, amelyek Lavrov szerint terroristákhoz is kerülhetnek. Azoknak, akik fegyverekkel látják el Ukrajnát, felelősséget kell vállalniuk a fellépésükért — hangsúlyozta Lavrov.

Kuleba: van kilátás érdemi megbeszélésre és megoldások keresésére — az ukrán külügyminiszter szerint a két fél megállapodott abban, hogy folytatják az erőfeszítéseket az ukrajnai humanitárius kérdések megoldására — írták a BBC brit hírportál cikkében. Azt mondta, kész lenne újra találkozni „ebben a formában, ha van kilátás érdemi megbeszélésre és megoldások keresésére”.


Fotó: Tanjug/ AP/ Felipe Dana

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint Mariupol környékét ellenőrzés alá vonták. A Donyecki Köztársaság népimilícia-egységei átvették az irányítást Azovszkij, Najdenjvka, Lyapyne és Vynohradar térségei felett, és megközelítették az Azovstal üzemet. A város nyugati részének nyugati negyedét „felszabadították” — mondta Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője.

Az orosz légierő nem hajtott végre csapásokat Mariupol térségében lévő földi célpontokra — jelentette ki Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Azt állította, hogy a mariupoli 3. számú kórház elleni állítólagos „légicsapás” valójában „megrendezett provokáció” volt, amelynek célja szerinte az oroszellenes hangulat fenntartása Nyugaton.


Ruszin-Szendi Romulusz (fotó: MTI/ Zoltán Balogh)

Magyarország katonai felkészültsége és ébersége erősebb, mint valaha — jelentette ki a NATO Katonai Bizottságának elnöke magyarországi látogatásán az Észak-atlanti Szövetség csütörtökön kiadott közleménye szerint. Ruszin-Szendi Romulusszal, a Magyar Honvédség parancsnokával és Szabó Istvánnal, a Honvédelmi Minisztérium honvédelmi államtitkárával is megvitatta a jelenlegi biztonsági helyzetet, a NATO válaszlépéseit és a jelenlegi humanitárius válság kérdéseit. A Keleti Pajzs gyakorlaton a katonákhoz szólva Rob Bauer elismerését fejezte ki a Magyar Honvédség bátorságáért. Azt mondta, büszke rá, hogy a magyar katonák is tagjai annak a 3,2 millió egyenruhás „testvérből” álló közösségnek, amely ezt a szövetséget védi — olvasható a NATO honlapján.

Szijjártó Péter: a háború kitörése óta 201 706 menekült érkezett Magyarországra. A hosszabb ideig maradók munkát, a gyermekeik pedig iskolai, óvodai vagy bölcsődei ellátást kapnak.

A kormány teljes körű egészségügyi ellátást ajánlott fel a kórházi kezelést igénylő ukrán gyerekek számára, jelenleg is 128 beteg befogadásáról folynak a technikai egyeztetések — közölte a külügyminiszter. 


Szijjártó Péter (fotó: Facebook/ Szijjártó Péter)

Összeállította: Tancsik Richárd

Források: MTI, Szerbiai RTV, Tanjug, Hirado.hu, Pannon RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..