home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ukrán válság — Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában
2022.02.24.
LXXVII. évf. 8. szám
Ukrán válság — Hadiállapotot vezettek be Ukrajnában

Oroszország teljes körű támadást indított Ukrajna ellen

Csütörtökön kora reggel Kijevből és több ukrán nagyvárosból számoltak be helybeliek arról, hogy robbanásokat hallottak. Az események hatására hadiállapotot vezettek be Ukrajnában, miután Oroszország megtámadta az országot — jelentette be Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetben. A bejelentést az elnök az után tette, hogy ülésre hívta össze az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot (RNBO). „Reggel Putyin különleges katonai műveletet jelentett be a Donyec-medencében. Oroszország megtámadta katonai infrastruktúránkat és határőrségünket. Számos városban robbanások hallatszottak. Ukrajna egész területén hadiállapotot vezetünk be” — fogalmazott az államfő. Hozzátette, beszélt Joe Biden amerikai elnökkel, és már megkezdték Ukrajna nemzetközi támogatásának előkészítését. Az embereket arra kérte, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, és lehetőleg maradjanak otthon. Közölte, ő maga, a kormány, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács, a fegyveres erők mind végzik a dolgukat, és ígéretet tett arra, hogy folyamatosan tájékoztatja a közvéleményt.

Volodimir Zelenszkij (fotó: Tanjug/ AP/ Ukrainian Presidential Press Office)

Oroszország március 2-áig lezárta légterét a polgári légi járművek számára az Ukrajnával és Fehéroroszországgal közös nyugati határa mentén — közölték az orosz légügyi hatóságok. A döntést a polgári repülőgépek biztonságát fegyverek és katonai felszerelések használata miatt fenyegető nagy fokú veszéllyel indokolták. Az Ukrajnát ért orosz támadás Fehéroroszországból, Oroszországból és a Moszkva által önkényesen elcsatolt Krím félszigetről indult — közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat. A határ menti ellenőrzőpontokat tüzérséggel, nehézfegyverekkel és kézi lőfegyverekkel támadják öt régióban, Luhanszk, Szumi, Harkiv, Csernyihiv és Zsitomir megyékben, valamint a Krím félsziget felől.


Vitalij Klicsko (fotó: Wikipedia/ Vitali Klitschko)

Légi fenyegetést rögzítettek Kijevben — adta hírül csütörtökön az ukrán főváros vezetősége a Telegram üzenetküldő portálon. A városi adminisztráció arra kérte a kijevieket, hogy ha bekapcsolnak a szirénák, haladéktalanul menjenek az óvóhelyekre. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere az Ukrajinszka Pravda hírportálnak azt nyilatkozta: „Jobb, ha most mindenki otthon marad, de aki aggódik, lemehet az óvóhelyre.”

Működésképtelenné vált az ukrán fegyveres erők légi bázisainak katonai infrastruktúrája — közölte csütörtökön az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint az orosz fegyveres erők nem mérnek tüzérségi vagy légi csapásokat Ukrajna városaira, az ukrán katonai infrastruktúrát nagy pontosságú fegyverek semmisítik meg. A minisztérium az ukrán katonai infrastruktúrát, a légvédelem eszközeit, a katonai reptereket és az ukrán légierőt nevezte meg célpontként. Azt is állította, hogy a polgári lakosságot semmi sem fenyegeti. A tárca valótlannak nevezte azt az értesülést, amely szerint Ukrajna légterében orosz repülőgépet lőttek le.

Az eseményekre az Európai Unió, a NATO és az Amerikai Egyesült Államok is reagált.

Az Európai Unió elítéli Oroszország Ukrajna ellen indított „igazságtalan” támadását, a Kremlnek ezért felelnie kell — jelentette ki csütörtök reggel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös nyilatkozatában. Leszögezték, hogy olyan katonai műveletről van szó, amelyet senki nem provokált ki, amellyel Moszkva megsérti a nemzetközi jogot, és aláássa Európa, illetve a világ biztonságát. Felszólították Oroszországot, hogy azonnal szüntesse be az ellenségeskedést, vonja ki erőit Ukrajnából, és tartsa tiszteletben Ukrajna területi egységét. Az EU folyamatosan egyeztet nemzetközi partnereivel, mindenekelőtt a NATO-val és a G7 csoporttal — tették hozzá.

A NATO Oroszország ukrajnai inváziójára adandó összehangolt válaszáról egyeztetett Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral — közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium. A tárca tájékoztatása szerint a felek megvitatták a NATO keleti szárnyának biztonsága érdekében teendő további lépéseket is. Blinken hangsúlyozta, „sziklaszilárd” az Egyesült Államok elkötelezettsége a katonai szövetség kollektív védelem elvét tartalmazó 5. cikke mellett.


Szijjártó Péter (fotó: Facebook/ Szijjártó Péter)

Magyarország kiáll Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett — jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter csütörtök reggel közösségi oldalán. Szijjártó Péter élő bejelentkezésében azt mondta, Magyarország minden olyan szövetségesi egyeztetésnek részese és része lesz, amely a koordinált válaszreakció megadásáról szóló döntésekre vonatkozik. A kormány legfontosabb feladata a magyar emberek biztonságának garantálása —hangsúlyozta a tárcavezető.

Szerbia 48 órán belül választ ad az Ukrajna és Oroszország között kialakult helyzetre vonatkozóan — jelentette ki Aleksandar Vučić szerb államfő a madridi látogatása során. Hozzátette, az ország álláspontja a korábbiakhoz hasonlóan a nemzetközi jog tiszteletben tartásán alapul.

Összeállította:  Tancsik Richárd

Források: (MTI, Szerbiai RTV, Tanjug, Hirado.hu)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..