home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ukrán—orosz válság: Megkezdődtek a tárgyalások
2022.02.28.
LXXVII. évf. 8. szám
Ukrán—orosz válság: Megkezdődtek a tárgyalások

Feltétel nélküli tárgyalás kezdődik Ukrajna és Oroszország között

Az ukrán és az orosz delegációk a Pripjaty folyóhoz közel, a fehérorosz—ukrán határnál ülnek tárgyalóasztalhoz. A hírt Volomidir Zelenszkij ukrán elnök irodája közölte. Ukrán részről jelezték, hogy Fehéroroszország garantálta az ukrán delegáció biztonságát az utazások és a tárgyalások alatt.
Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter máris győzelemnek nevezte a feltétel nélküli tárgyalásokat az oroszokkal. Jelezte, Fehéroroszország beleegyezett abba, hogy a tárgyalások befejezéséig nem alkalmaz katonai erőt. Korábban arról szóltak a hírek, hogy Fehéroroszország is csatlakozik az orosz agresszióhoz.


Vlagyimir Putyin (fotó: Tanjug/ AP/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

Vlagyimir Putyin fokozott készültségbe helyezte az orosz nukleáris erőket, válaszul a NATO-tagországok agresszív kijelentéseire — írja a nemzetközi sajtó.

Az orosz elnök korábban figyelmeztette a külföldi országokat, hogy ne avatkozzanak bele az általa jelenleg is folytatott ukrajnai invázióba, mondván, hogy az „soha nem látott következményekhez” vezethet.

Az Európai Unió fegyvereket küld Ukrajnába

A döntést az Európai Bizottság elnöke jelentette be a vasárnap megtartott sajtótájékoztatóján. Ursula von der Leyen vízválasztónak nevezte a pillanatot, amikor eldöntötték, hogy támogatják a fegyverszállítást Ukrajnába. Az Európai Bizottság elnöke új szankciókat is bejelentett, melyeket az Európai Unió Oroszországgal és Belarusszal szemben hozott.


Ursula von der Leyen (fotó: Tanjug/ Olivier Hoslet, Pool Photo via AP)

Kizárják a SWIFT-ből az orosz bankokat.

Azt, hogy a globális fizetési rendszerből való kizárással sújtják az orosz bankokat, szombaton késő este jelentette be Ursula von der Leyen. Ez a nemzetközi pénzpiacra is hatással lehet. Az Európai Bizottság elnöke azt egyelőre nem közölte, hogy az újabb gazdasági szankciók mikor lépnek életbe, de annyi biztosnak tűnik, hogy a döntés komolyan érinti a nemzetközi pénzpiacot.

Az oroszok ellen bevezetett gazdasági szankciók, úgy tűnik, hatásosak, hiszen szombat este bombaként robbant a hír, hogy Roman Abramovics elhagyja a Chelsea labdarúgócsapatát. Az egyik leggazdagabb orosz üzletember még 2003-ban lett az angol klub tulajdonosa, azóta pedig a londoni kékek ötször lettek bajnokok, a BL-serleget pedig kétszer emelhették a magasba, legutóbb éppen tavaly.

Az Eho Moszkvi rádió beszámolója szerint háborúellenes tüntetést tartottak Moszkvában a Szmolenszkaja téren, a külügyminisztérium előtt. 

A rádió helyszíni jelentése szerint a hadműveleteket elítélő transzparenseket, valamint az ukrán és orosz zászlókat a rohamrendőrök elkobozták, a tüntetők egy részét pedig rabszállító teherautókban elvitték.

Az OVD-Info elnevezésű, tüntetők védelmével foglalkozó szervezet vasárnap esti közlése szerint Oroszország 45 városában, köztük Moszkvában, Szentpéterváron és Jekatyerinburgban voltak háborúellenes megmozdulások. Csaknem 5600 tüntetőt előállítottak, közülük több mint 1000-et a fővárosban.

A megmozdulások egybeestek Borisz Nyemcov volt orosz miniszterelnök-helyettes és ellenzéki vezető meggyilkolásának hetedik évfordulójával. Sokan virágot helyeztek el a gyilkosság helyszínén, a Kreml közelében.

Az orosz főügyészség kilátásba helyezte, hogy hazaárulásként értékelhető, ha valaki pénzügyi, anyagi-műszaki, tanácsadói vagy egyéb segítséget nyújt idegen országnak Oroszország rovására, az Ukrajnában végrehajtott „különleges hadművelettel” összefüggésben. Ez a bűncselekmény tíztől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható.

Mihail Fridman orosz milliárdos, az Alfa-Bank társtulajdonosa a LetterOne befektetési cég munkatársainak írt levélben emelte fel szavát a háború ellen.

Erősen kötődöm az ukrán és az orosz néphez, és a jelenlegi konfliktust mindkettő számára tragédiának tartom” — idézte a Financial Times a Lvivben született Fridmant, aki tizenhét éves korában költözött át Oroszországba.

Egy másik milliárdos, a fehérorosz származású Oleg Gyeripaszka, a Rusal és az En+ Group volt vezetője vasárnap a Telegram-csatornáján azt hangoztatta, hogy a béke nagyon fontos, és mielőbb meg kell kezdeni a tárgyalásokat.

Vasárnap több térségben támadta az ukrán kormányerőket az orosz haderő. Kijev elővárosában orosz rakétatalálat ért egy olajfinomítót.

A következő 24 óra döntő jelentőségű lesz Ukrajna számára — mondta hétfőn Boris Johnson brit miniszterelnöknek Volodimir Zelenszkij ukrán államfő.

A Downing Street tájékoztatása szerint Johnson és Zelenszkij hajnalban újabb telefonbeszélgetést folytatott, és a brit kormányfő elismerően szólt az ukrán nép által az orosz invázió óta tanúsított bátorságról és hősies ellenállásról.

Johnson biztosította az ukrán elnököt: London mindent megtesz annak érdekében, hogy a Nagy-Britannia és szövetségesei által küldött védelmi támogatás eljusson Ukrajnába.

Az ukrán fél szerint eddig mintegy 200 civil vesztette életét a háborúban, a sebesültek száma pedig 1000 fölött van. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának legfrissebb adatai szerint 368 000 ember menekült el Ukrajnából, a legtöbben, csaknem 156 000-en Lengyelországban kerestek menedéket.


Volodimir Zelenszkij (fotó: Tanjug/ AP/ Ukrainian Presidential Press Office)

Magyarország befogadja a bajbajutottakat, és Kárpátaljára is küld segítséget — mondta Szijjártó Péter vasárnap a záhonyi magyar—ukrán határátkelőhelyen Viktor Mikitával, Kárpátalja kormányzójával közösen megtartott sajtótájékoztatón. A magyar kormány az ökumenikus segélyszervezettel szoros együttműködésben szállít élelmiszert és egyéb segélyt Kárpátaljára. Az első szállítmány mintegy 28 tonna élelmiszert tartalmaz, és a külügyminisztérium továbbra is szerepet vállal a csomag összeállításában. Magyarország megtette az előkészületeket a menekültek befogadására. A magyar határ mentén hétfőtől hat segélypont alakul.

Segítőpontot hozott létre a beregsurányi határátkelő ukrán oldalán az ökumenikus segélyszervezet

Éjjel-nappal működő segítőponttal támogatják az ökumenikus segélyszervezet munkatársai és önkéntesei a beregsurányi határátkelő ukrajnai oldalán kilométeres sorokban várakozókat — jelezte a szervezet hétfőn az MTI-nek. A közlemény szerint a határátkelő közelében, Asztélynál létrehozott segítőpontot egy használaton kívüli fűtött pavilonban rendezték be, melyet további sátrakkal, illetve a következő napokban mobil mellékhelyiségekkel is kiegészítenek. A ponton meleg teával, szendviccsel, frissítőkkel, takarókkal és higiéniás alapcikkekkel segítik a menekülteket, akik sok esetben idősekkel, kisgyerekekkel várakoznak hosszú órákon át a határátlépésre — tették hozzá.

Gerevich János, az ökumenikus segélyszervezet ukrajnai képviseletének vezetője a közlemény szerint elmondta: a pont működtetésébe a szervezet beregszászi központjának munkatársain túl helyi önkéntesek is bekapcsolódnak. Hozzátette: a segítőponton a kézzelfogható segítség mellett magyarul és ukránul is információval látják el az érkezőket, a többi közt arról, hogy a rászorulók hogyan tudnak átmeneti szálláshelyet kapni Magyarországon.

Azt is jelezték, hogy továbbra is él a segélyszervezet 1353-as adományvonala, melynek hívásával bárki 250 forinttal támogathatja a bajbajutottakat.

A segélyszervezet pénzadományokat is fogad a www.segelyszervezet.hu oldalon, illetve az ott feltüntetett 11705008-20464565 számlaszámon is.

Összeállította: Tancsik Richárd

Források: (MTI, Szerbiai RTV, Tanjug, Hirado.hu, Euronews)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..