home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ukrán emberveszteségekről és HIMARS-rakéták raktárának megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő
2022.07.28.
LXXVII. évf. 30. szám
Ukrán emberveszteségekről és HIMARS-rakéták raktárának megsemmisítéséről számolt be az orosz katonai szóvivő

Több száz fős ukrán emberveszteségről és HIMARS-rakéták raktárának megsemmisítéséről számolt be Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a szerdai hadijelentést ismertetve.

A tábornok szerint mintegy 200 ukrán katona vesztette életét, valamint 20-nál több páncélozott és egyéb katonai jármű semmisült meg, amikor Mikolajivban az orosz légierő nagy pontosságú fegyverei egy volt üzem területén megsemmisítették az ukrán 28. gépesített dandár és a 79. légideszantos rohamdandár ideiglenes állomáshelyét. Mint mondta, Artemivszk környékén a 10. hegyi rohamdandár egyik százada teljesen megsemmisült, Novomhajlivkánál pedig az 53. gépesített dandár precíziós csapás következtében elvesztette harcképességét.


Igor Konasenkov (fotó: Wikipedia)

Konasenkov szerint az orosz légierő vasárnap egy olyan lőszerraktárt likvidált a Dnyipropetrovszk megyei Lubimivka faluban, amelyben az amerikai HIMARS-rakétasorozatvetők több mint száz rakétáját tárolták. A támadás következtében, mint állította, mintegy 120, az objektumot őrző katona, valamint több külföldi zsoldos és technikus életét vesztette.

Az orosz harcászati légierő, valamint a rakéta- és tüzérségi erők az elmúlt nap folyamán 4 vezetési pontra, 142 élőerő- és hadfelszerelés-összpontosulásra — egyebek között külföldi zsoldosokra egy harkivi üzemben és az úgynevezett „feketeszázad” radikális formáció militánsaira Artemivszk környékén —, valamint 8 lőszerraktárra mértek csapást. A donyecki régióban folytatott ütegelhárító művelet Konasenkov szerint 1 Uragan-, 1 Gjacint B-, 1 Grad-, 2 Mszta-B és 5 D-30-as üteget számolt fel. Az orosz légvédelem lelőtt 1 ukrán Mi—8-as helikoptert, 9 drónt, valamint Herszon megyében 10 Vilha- és HIMARS-lövedéket.


HIMARS (fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook)

A luhanszki szakadár régió hatóságai kedd este bejelentették, hogy az oroszbarát „szövetséges erők” ellenőrzésük alá vonták a szomszédos Donyecki Népköztársaságban lévő Novoluhanszke települést és a vuhlehirszki hőerőművet.

Ukrán találatok okozta sérülések miatt szerdán leállították a forgalmat a Dnyeperen átívelő antonivkai közúti hídon az orosz ellenőrzés alá került Herszon megyében. Kirill Sztremouszov, a régió polgári-katonai közigazgatásának helyettes vezetője a TASZSZ hírügynökségnek azt mondta, hogy a létesítményt HIMARS-rakétavetőkből lőtték. Közölte, hogy a helyreállítási munkálatok megkezdődtek. Orosz sajtójelentések szerint a hídra kilőtt rakéták többségét sikerült elhárítani.

Szerdán a Donyec-medence több, szakadár kézen lévő településéről jelentettek újabb ukrán tüzérségi támadást. Újabb sorozatvető-lövedékek csapódtak be Donyeck belvárosába. Herszonban a helyi biztonsági szolgálat két tagja megsebesült, amikor házi készítésű robbanószerkezet lépett működésbe a járőrautója mellett.


Fotó: General Staff of Armed Forces of Ukraine/ Facebook  

Igor Korotcsenko, a Nacionalnaja Oborona című katonai szaklap főszerkesztője a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva úgy vélekedett, hogy Oroszországnak egy új, az izraeli Vaskupolához hasonló légvédelmi rendszert kell kifejlesztenie a HIMARS-rakéták elhárítására. Szerinte ennek a maiakhoz képest több, indításra kész légvédelmi rakétával kell rendelkeznie.

Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke július 20-án kijelentette, hogy Washington eddig 16 HIMARS-rakétavetőt adott át Kijevnek, és több mint 200 ukrán katonát képzett ki a kezelésükre.

Az ukrán—magyar határszakaszon 6455 ember lépett be szerdán Magyarországra, a román—magyar határon pedig 5546-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. Vonattal 106-an — köztük 32 gyerek — érkeztek az ukrajnai háború elől menekülve Budapestre.

Összefoglalta: Tancsik Richárd

Forrás: MTI, Tanjug, Szerbiai RTV, Ukrajinszka Pravda, RIA Novosztyi, www.police.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..