home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ukrán béketerv
Talpai Lóránt
2014.06.25.
LXIX. évf. 26. szám
Ukrán béketerv

Moszkva életképtelennek tartja Porosenko elképzeléseit — Az Európai Unió 2015. évi költségvetése — Martin Schulz a szociáldemokraták új frakcióvezetője — Fociszurkolók között robbantottak Nigériában — Euró helyett Dardan —Nagyon rosszul járnak az ittas sofőrök Dániában

Moszkva életképtelennek tartja Porosenko elképzeléseit

Petro Porosenko, a frissen megválasztott ukrán elnök béketervet dolgozott ki az ukrán válság megoldására. A tizennégy pontból álló terven kívül az ukrán kormány egyhetes egyoldalú tűzszünetet léptetett életbe Kelet-Ukrajnában, lehetőséget teremtve az oroszbarát erőknek, hogy letegyék a fegyvert. Petro Porosenko egyúttal azt is kijelentette, hogy továbbra sem hajlandó tárgyalni az oroszbarát szeparatistákkal. Az Egyesült Államok üdvözölte az ukrán béketervet, Moszkva és a kelet-ukrajnai szakadárok azonban nem fogadták el a programot. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint egészen egyszerűen életképtelen az ukrán elnök javaslata. Ettől függetlenül Putyin támogatja Porosenko béketervét és az egyoldalúan kihirdetett tűzszünetet, de arra figyelmeztet, hogy a szemben álló felek közötti tárgyalások nélkül irreális marad minden elképzelés. Egyszersmind megengedhetetlennek tartja, hogy az egyoldalú tűzszünet kihirdetése után folytatódott a harc Ukrajnában, aminek következtében „Oroszország területén lövedékek csapódnak be és robbannak fel, ami nemcsak anyagi károkat okoz, hanem veszélybe sodorja honfitársaink életét és egészségét”.

Az Európai Unió 2015. évi költségvetése

Az Európai Bizottság bemutatta a jövő esztendőre szóló európai uniós költségvetési javaslatát. A tervezet a jövő évben 145,6 milliárd euró értékben tenné lehetővé a kötelezettségvállalást, és 142,1 milliárd euró tényleges kifizetést tartalmaz, melynek — a bizottság elmondása szerint — mintegy 40 százaléka a korábbi — 2007 és 2013 közötti — időszakban tett kötelezettségvállalások teljesítése. Emellett a jövő évi uniós költségvetésben a bizottság a korábbiaknál jóval többet szán munkahelyteremtésre, a gazdasági növekedés beindításának elősegítésére, kutatásfejlesztésre, illetve a kontinensen átívelő energia-, közlekedési és informatikai hálózatok fejlesztésére. Több jut majd fogyasztóvédelemre, valamint a migráció, a menedékkérők kérdésének kezelésére és beilleszkedésük elősegítésére.

Martin Schulz a szociáldemokraták új frakcióvezetője

Martin Schulzot, az Európai Parlament eddigi elnökét választotta meg az EP szociáldemokrata képviselőcsoportja a frakció vezetőjének. A német politikus az osztrák Hannes Swobodát váltja a frakció élén, aki nem indult az idei választáson, ezért mandátuma lejártával távozik az EP-ből. Schulz 2012. évi EP-elnökké választása előtt nyolc éven át vezette a balközép EP-frakciót, az idei EP-választáson pedig az Európai Szocialisták Pártja őt nevezte meg csúcsjelöltjének az Európai Bizottság élére. A képviselőcsoport által kiadott közlemény tanúsága szerint a frakciónak Schulz megválasztásával az a szándéka, hogy a német politikus erősítse a szociáldemokraták pozícióit az uniós intézményekben folyó — tisztújításról, illetve az Európai Bizottság következő elnökének kiválasztásáról szóló — tárgyalásokon.

Fociszurkolók között robbantottak Nigériában

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a labdarúgó-világbajnokság tévéközvetítését néző szurkolók között az északkelet-nigériai Damaturu városban. A merényletben huszonegyen vesztették életüket, és többtucatnyi ember megsebesült. A merénylő háromkerekű biciklitaxival közelítette meg a szabadtéri rendezvényt. A detonáció után az oda érkező mentők óvatosan közelítették meg a helyszínt, tartva egy újabb robbantástól. Egyelőre senki sem jelentkezett a merénylet elkövetőjeként, de a szemtanúk a Boko Haram nevű szervezetet tették felelőssé, tekintettel arra, hogy fegyveresei már hajtottak végre hasonló támadásokat Nigériában.

Euró helyett Dardan

Szinte minden európai ország az euró bevezetésére törekszik, kivéve Koszovót, mely saját fizetőeszközt, a dardant (a terület ókori, latin neve Dardania) kívánja használni. A dardan egyébként az eurót és a szerb dinárt váltaná fel. A koszovóiak korábban szinte mindenhol a német márkával fizettek. Ezt a valutát 2002-ben az euró váltotta fel, amikor is az euróövezetben is megszűnt a nemzeti fizetőeszköz használata. Mindazonáltal Koszovóban a szerb dinárt is elfogadják, de jobbára csak a szerb kisebbség használja. A lakosság túlnyomó része továbbra is az euróhoz ragaszkodik. Ezért nagy kérdés, hogyan lehet majd rávenni a koszovóiakat a nemzeti valutával való fizetésre a biztonságos euró helyett. Erre egyelőre nincs válasz, ezért a dardan valószínűleg nem a közeljövőben fog megjelenni.

Nagyon rosszul járnak az ittas sofőrök Dániában

Dániában jelentősen megszigorították a közlekedési szabályzatot. A jövőben elkobozhatják a részeg sofőrök autóját, a befolyó pénz pedig az államé lesz. Akinek a vérében vezetés közben több mint kétezreléknyi az alkoholszint, annak állampolgárságától függetlenül elkobozzák az autóját, majd árverésre bocsátják. A szigorú törvény érdekessége, hogy a dán hatóságok annak ellenére hozták meg ezt a drasztikus szabályt, hogy Dánia a közlekedés tekintetében Svédország és az Egyesült Királyság mögött Európa harmadik legbiztonságosabb országa. A július elsejétől hatályos dán törvény értelmében azoknak az autóját is elkobozzák, akiknek a szervezetében a vezetőképességet jelentősen befolyásoló mennyiségű drogot találnak az ellenőrzés alkalmával. Fontos tudnivaló tehát, hogy az új dán szabályozás a külföldiekre is vonatkozik. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..