home 2024. április 18., Andrea napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Zelenszkij bírálta, hogy Magyarország elutasítja az olajembargót
2022.05.26.
LXXVII. évf. 21. szám
Ukrajnai háború — Zelenszkij bírálta, hogy Magyarország elutasítja az olajembargót

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bírálta Magyarországnak azt az álláspontját, amely szerint nem hajlandó támogatni az Oroszországgal szembeni olajembargót annak ellenére, hogy az energiahordozókból származó bevételből finanszírozzák a „Kreml hadigépezetét” — számolt be a Jevropejszka Pravda ukrán hírportál.

Zelenszkij erről a davosi Világgazdasági Fórumon, az ukrajnai helyzet megvitatásának szentelt egyik rendezvényen beszélt videokapcsoláson keresztül.


Fotó: Ukranian Government.ua

„Elérkeztünk a hatodik szankciós csomaghoz, mely magában foglalja az olajembargót” — mutatott rá az ukrán elnök, kiemelve, hogy amíg nem vezetik be az importtilalmat, Oroszország akár 200 milliárd dollárt is kereshet a kőolajexportján, melyből „bármilyen fegyvert megvásárolhat”.

Emlékeztetett arra is, a magyar kormány azzal érvel az álláspontja mellett, hogy jelentős forrásokra van szüksége ahhoz, hogy lemondhasson az orosz kőolaj behozataláról.

Magyarország ezután is segíteni fog Ukrajnának — írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdai Facebook-bejegyzésében. Szijjártó Péter úgy fogalmazott, ha mindaz, amit Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Davosban mondott, azt jelenti, hogy: „köszönjük nektek, magyarok, hogy befogadtatok több mint 720 000 menekültet, köszönjük, hogy ellátjátok őket, köszönjük, hogy munkát adtok nekik, köszönjük, hogy felajánlottátok 130 ukrán gyerek gyógykezelését, illetve a sebesült ukrán katonák kórházi ellátását, köszönjük, hogy 1000 ukrán fiatalnak készek vagytok ösztöndíjat adni, köszönjük, hogy készen álltok egy iskolánk, valamint egy óvodánk újjáépítésére, és köszönjük, hogy segítetek a belső menekültek elszállásolásában”, akkor a válaszunk az, hogy szívesen, és ezután is segíteni fogunk!

A keleti fronton nagyon dinamikusan változó a helyzet, az ukrán hadsereg különböző „manőverek” végrehajtásához folyamodik, ezek azonban nem jelentenek visszavonulást — jelentette ki Olekszandr Motuzjanik, a védelmi minisztérium szóvivője szerdai kijevi sajtótájékoztatóján.


Vlagyimir Putyin (fotó: Tanjug/ AP/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

Először látogatott meg sebesült katonákat a háború kezdete óta szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök. Putyin a Pjotr Mandrik nevét viselő moszkvai Központi Katonai Klinikai Kórházat kereste fel Szergej Sojgu védelmi miniszter kíséretében. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta, hogy az államfő rendszeres tájékoztatást kap a sebesült katonák helyzetéről, és most a napirendje lehetővé tette, hogy személyesen is felkeresse őket. Putyin az orosz Államtanács elnökségi ülésén azt hangoztatta, hogy az Ukrajna elleni „különleges hadművelet” minden résztvevője hős, és ennek megfelelően kell viszonyulni hozzájuk. Felhívta a figyelmet, hogy a katonák orvosi ellátására, valamint a sebesültek és az elesettek hozzátartozóinak szociális támogatására különleges figyelmet kell fordítani.

Az ukrán—magyar határszakaszon 5528 ember lépett be szerdán Magyarország területére, a román—magyar határszakaszon belépők közül pedig 4482-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. Az ukrajnai háború elől vasárnap 194 ember, köztük 89 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Összeállította: Tancsik Richárd

Forrás: MTI

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..