home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Kijev környékét továbbra is ágyúzzák az orosz erők
2022.03.24.
LXXVII. évf. 12. szám
Ukrajnai háború — Kijev környékét továbbra is ágyúzzák az orosz erők

Az ukrán fegyveres erők ostromgyűrűbe zárták Kijev megyében Irpiny, Bucsa és Hosztomel körül az orosz erőket, az orosz tüzérség viszont változatlanul folyamatosan lövi a településeket — számolt be szerdán az Ukrajinszka Pravda hírportál a bucsai városvezetőségre hivatkozva.

A bucsai tanács hozzátette hivatalos Facebook-oldalán, hogy a megyében számos falvat megszálltak az oroszok, és humanitárius katasztrófa fenyeget ezeken a településeken.

Az ukrán rendőrség szerdán a Telegram üzenetküldő alkalmazáson arról tájékozatott, hogy Irpinyben a Kijev megyei rendőrezred hozzálátott a város megtisztításához a szabotőröktől, de elsősorban a helyi lakosok segítése és evakuálása a fő feladatuk. Andrij Nyebitov Kijev megyei rendőrfőnök az UNIAN ukrán hírügynökség szerint közben a Facebookon azt írta, hogy az orosz tüzérség továbbra is folyamatosan lövi Irpiny lakónegyedeit. Szavai szerint a településen a lakóházak és a többemeletes épületek jelentős része megrongálódott vagy romba dőlt. Áldozatokról nem hozott nyilvánosságra adatokat.


Fotó: Tanjug/ AP Photo/ Emilio Morenatt

Az ukrán légierő keleti parancsnoksága közölte, Harkiv megye fölött a légvédelem lelőtt újabb két orosz repülőgépet. A pilóták sorsa egyelőre ismeretlen. Az ukrán állami vasúttársaság közlése szerint az orosz erők szerdán a Donyeck megyei Ocseretine vasútállomását lőtték. A vasúttársaság szerint személyi sérülés nem történt.

A Harkiv megyével határos oroszországi belgorodi régió kormányzója mindeközben azt állította a Telegramon, hogy ukrán lövedék csapódott be az orosz régióban — jelentette az Ukrajinszka Pravda. Vjacseszlav Gladkov kormányzó szavai szerint egy faluban robbant a lövedék, és vannak sérültek is, de pontos adatokat nem közölt. Az ukrán hírportál hozzáfűzte, hogy az említett oroszországi régióban az Ukrajna elleni háborúban részt vevő orosz csapatok állomásoznak.

Az ukrán vezérkar legfrissebb összesítése szerint eddig hozzávetőlegesen csaknem 16 000 orosz katona esett el, és mintegy 1000 került fogságba. Az ukrán erők megsemmisítettek 103 orosz repülőgépet, 125 helikoptert, 5 hadihajót, 525 harckocsit és 1590 egyéb páncélost.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a francia forradalom jelmondatát idézve azt kérte szerdán Franciaországtól, hogy segítsen véget vetni a szabadság, egyenlőség és testvériség elleni háborúnak Ukrajnában. „Azt várjuk Franciaországtól, az önök vezető szerepétől, az önök erejétől, hogy vessen véget a szabadság, egyenlőség és testvériség elleni háborúnak […], hogy segítsen helyreállítani Ukrajna területi integritását” — fogalmazott az ukrán elnök a francia nemzetgyűlés és szenátus tagjaihoz videókonferencia keretében intézett beszédében.


Volodimir Zelenszkij (fotó: Tanjug/ AP/ Ukrainian Presidential Press Office)

A NATO-békefenntartók Ukrajnába vezénylése közvetlen összeütközéshez vezethet Oroszország és a szövetség között — jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a Nemzetközi Kapcsolatok Moszkvai Állami Egyetemén (MGIMO) elmondott szerdai előadásában. „Lengyel kollégáink már bejelentették, hogy közeledik a NATO-csúcs, és békefenntartókat kell küldeni [Ukrajnába]. Remélem, értik, miről van szó. Ez a legközvetlenebb összeütközés lesz Oroszország és a NATO fegyveres erői között, amelyet mindenki nemcsak hogy el akart kerülni, de azt hangoztatta, hogy elvileg soha nem történhet meg” — jelentette ki Lavrov. Elmondta, nehezen haladnak az orosz és az ukrán delegáció közötti tárgyalások, ennek oka szerinte az, hogy Kijev folyamatosan változtatja álláspontját.

Az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna kialakítása teljes körű háború kitöréséhez vezetne Oroszország és a NATO között — jelentette ki a NATO főtitkára Brüsszelben, az észak-atlanti szövetség rendkívüli csúcstalálkozójára érkezve csütörtökön. Jens Stoltenberg hangsúlyozta, a repüléstilalmi zóna az orosz légvédelmi rendszer határozott támadását, az orosz harci gépek lelövését eredményezné Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna területén, ami valójában a teljes értékű háború kitörése lenne Oroszország és a NATO között. „Felelősségünk, hogy a háború ne terjedjen az ukrán határon túlra” — fogalmazott a főtitkár.

Magyarország az ukrajnai háború elől menekülők mindegyikét befogadja, de továbbra is zárva tartja a határokat az illegális bevándorlók előtt — közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának közgyűlésén Genfben. Rámutatott, hogy az ukrajnai háborúban a legfontosabb emberi alapjogok sérülnek, ami súlyos biztonsági kockázat. Mint mondta, a magyar kormánynak garantálnia kell, hogy az ország lakosai békében és biztonságban élhessenek, ebben a kérdésben nem lehet semmilyen kompromisszum.

Három feladatot nevezett meg ezzel összefüggésben: garantálni kell a magyar emberek biztonságát, valamint azt, hogy Magyarország nem sodródik bele a háborúba, illetve nem Magyarország lakosságával fizettetik meg annak az árát.

Szijjártó emellett az energiaellátás biztonságáról is beszélt, és közölte, hogy a kormány nem támogatja az ezt veszélyeztető döntéseket. Az orosz energiafüggőség felszámolása kapcsán pedig hangsúlyozta, hogy az átállás nemhogy egyik napról a másikra, de még egyik évről a másikra sem reális. Kiemelte, hogy Magyarország az Ukrajnából menekülők mindegyikét befogadja, és számukra ellátást, menedéket, szállást nyújt. Hozzátette, hogy már több mint félmillióan érkeztek a szomszédos országból, de a helyzet súlyosbodásával újabb menekülthullámokra kell számítani.


Szíjjártó Péter (fotó: Facebook)

Szerdán 1034 menekültet fogadott a rendőrség a társszervekkel együtt a fővárosban — közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) csütörtökön a www.police.hu oldalon. A különvonatokkal Kőbánya felső vasútállomásra érkező menekülteket buszokkal vitték a BOK csarnokba. Az érkezők között 442 gyermek volt. A fővárosi és vidéki szálláshelyeken 248 ember, köztük 165 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg.

A BRFK a Készenléti Rendőrséggel és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának hallgatóival Kőbánya felső vasútállomáson segíti az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket — közölték. A BRFK arról is beszámolt, hogy a helyszíni kommunikáció elősegítéséért 31 ukrán tolmáccsal kötöttek megbízási szerződést, és saját állományból is alkalmaznak tolmácsot.

A rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Budapest Főváros Kormányhivatala, a Budapesti Polgárőrszövetség, valamint a segélyszervezetek munkatársaival — áll a közleményben.

Összeállította: Tancsik Richárd

Források: MTI, Hirado.hu, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..