home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Borrell: nincs döntés az orosz kőolaj- és gázimport szankcionálásáról
Tancsik Richárd
2022.04.12.
LXXVII. évf. 14. szám
Ukrajnai háború — Borrell: nincs döntés az orosz kőolaj- és gázimport szankcionálásáról

Az uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői ülésén nem született döntés az orosz kőolaj- és gázimport szankcionálásáról, jóllehet, a szankciók bevezetésének lehetősége szerepel az Európai Unió „asztalán” — közölte az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Luxembourgban hétfőn.

Josep Borrell a Külügyek Tanácsának megbeszélését követő sajtótájékoztatóján elmondta, az Európai Unió eddig bevezetett szankciói jelentős hatással vannak az orosz gazdaságra, de további tárgyalás szükséges arról, milyen intézkedések hozhatóak még a jövőben. Kijelentette: az ukrajnai háború miatt Oroszország felelős a globális élelmiszerválságért. Oroszország ukrán városokat és búzakészleteket bombáz, valamint megakadályozza a gabona külföldre szállítását, ezzel „éhséget gerjeszt a világban” — emelte ki az uniós diplomácia vezetője.


Szijjártó Péter és Josep Borrell (fotó: Facebook/ Szijjártó Péter)

Magyarország az energiaellátását a jövőben is biztosítani fogja, így nem szavaz meg olyan javaslatot, amely akár a kőolaj-, akár a földgázszállításokra vonatkozó szankciókat tartalmazna — jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Luxembourgban, az uniós tagországok külügyminiszterei ülésének szünetében hétfőn. Szijjártó Péter magyar újságíróknak hangsúlyozta: Magyarország nem engedi meg senkinek sem, hogy a háború árát a magyar emberekkel fizettessék meg. Magyarország nem akadályoz más országokat abban, hogy fegyvereket szállítsanak Ukrajnába, de kitart azon álláspontja mellett, hogy nem szállít fegyvereket, és nem is engedi át területén más országok fegyverszállítmányait közvetlenül Ukrajnába. Ha ezt megtenné, az súlyosan veszélyeztetné Magyarország és a magyar emberek biztonságát — húzta alá a külgazdasági és külügyminiszter.

Izrael 10 millió forint értékű segélyszállítmányt küld Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével, a tartós élelmiszert és higiénés szereket magában foglaló adomány nagy részét Kárpátaljára, kisebb részét Lemberg városba szállítják. A 13 tonnás segélyszállítmány hétfői átadásakor Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete köszönetet mondott a segélyszervezet támogató közreműködéséért. Izrael a háború elhúzódásával további segélyszállítmányokat tervez küldeni Ukrajnába, és azokat illetően is számít a szervezet segítségére — olvasható a nagykövetség és az Ökumenikus Segélyszervezet MTI-hez eljuttatott közleményében.

A nagykövet felidézte, hogy a múlt héten juttattak el Ukrajnába, szintén Magyarországon keresztül, egy 12,5 tonnás gyógyszerszállítmányt Izraelből a civil lakosság számára.

Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az MTI-nek elmondta: a nagykövetség kereste meg a szervezetet a segélyszállítmány ügyében. Az ezercsomagnyi adomány biatorbágyi átvétele után annak nagyobbik részét Kárpátaljára szállítják, ahol magyar és ukrán munkatársaik szétosztják a közösségi szállásokon tartózkodó lakosok között. Kárpátalján mintegy 150 ilyen szállás van, de napról napra nő a számuk. Az adomány kisebbik részét Lembergbe viszik, ahol a főként az ortodox egyház által biztosított szállásokon meghúzódó lakossághoz juttatják el az élelmiszert.

Az Ökumenikus Segélyszervezet Ukrajnában bejegyzett, hivatalos segélyszervezetként működik, és ottani irodái közvetítésével folyamatosan kapcsolatban áll a helyi szervezetekkel, egyházakkal és vezetőkkel — mondta Lehel László. Hozzáfűzte: a segélyszervezet eddig csaknem 40 teherautónyi adományt szállított Kárpátaljára a háború kitörése óta, így „egyre több helyre jut el a magyar segítség”.


Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet (b) és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az Ukrajnának felajánlott izraeli segélyszállítmány átadásán a segélyszervezet biatorbágyi raktárában 2022. április 11-én. Tízmillió forint értékű segélyszállítmányt küld Izrael Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével, a tartós élelmiszert és higiénés szert magába foglaló adomány nagy részét Kárpátaljára, kisebb részét Lemberg városba szállítják. (fotó: MTI/ Illyés Tibor)

Források: MTI, Hirado.hu, Tanjug, Szerbiai RTV

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..