home 2024. április 20., Tivadar napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Biden szerint Putyin népirtást követ el Ukrajnában
Tancsik Richárd
2022.04.13.
LXXVII. évf. 15. szám
Ukrajnai háború — Biden szerint Putyin népirtást követ el Ukrajnában

Vlagyimir Putyin orosz elnök népirtást követ el az ukrajnai háborúban — erre utalt Joe Biden amerikai elnök a beszédében.

Az amerikai elnök a növekvő üzemanyagárakkal kapcsolatban úgy fogalmazott: mindent megtesz, hogy csökkenjenek az árak, és kezelje a Putyin okozta áremelkedést. Biden hozzátette: „a családi költségvetés, a tankolás nem függhet attól, hogy egy diktátor háborút folytat és népirtást követ el egy fél világgal arrébb.” Később újságírók kérdésére megerősítette a beszédében használt szavait. „Népirtásnak neveztem, mert egyre világosabb, hogy Putyin még annak a gondolatát is próbálja kitörölni, hogy valaki ukrán lehessen. A bizonyítékok egyre szaporodnak” — fogalmazott Biden. Az elnök szerint több bizonyíték is napvilágra került azokról a „szörnyű dolgokról, amelyeket az oroszok elkövettek Ukrajnában”, és egyre többet tudnak a pusztításról. Biden a népirtás kifejezéssel kapcsolatban úgy fogalmazott: „erről majd jogászok döntenek nemzetközi szinten, hogy annak számít-e, vagy sem, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy igen.”


Moszkva

Elfogadhatatlanok és méltatlanok egy amerikai elnökhöz azok a személyes sértések, amelyeket Joe Biden folyamatosan intéz az orosz államfő címére — ezt mondta nemrégiben Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. „Az orosz elnök elleni személyes sértegetések folytatása rossz dolog. Ezt elfogadhatatlannak és az amerikai elnökhöz méltatlannak tartjuk” — fogalmazott akkor a szóvivő. Korábban John Sullivant, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetét bekérették az orosz külügyminisztériumba, ahol tiltakozó jegyzéket nyújtottak át neki Biden Putyin elleni kirohanásai miatt.

Hírügynökségi információk szerint a Joe Biden vezette adminisztráció várhatóan bejelenti, hogy újabb 750 millió dolláros katonai támogatást nyújt Ukrajnának az orosz csapatok elleni harchoz — írja az amerikai sajtó az ügyben jártas amerikai tisztviselőkre hivatkozva. A Fehér Ház a múlt héten közölte, hogy a háború február 24-ei kezdete óta az Egyesült Államok több mint 1,7 milliárd dollár értékben nyújtott úgynevezett biztonsági segítséget Ukrajnának.


Joe Biden (fotó: Tanjug/ AP Photo/ Alex Brandon)

Jelenleg nagyon nehéz tárgyalni Oroszországgal, ennek ellenére folytatódnak az egyeztetések — jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, az ukrán tárgyalóküldöttség tagja. A tisztségviselő arra reagált, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, a Kijev melletti Bucsában történt atrocitások után zsákutcába jutottak az orosz—ukrán béketárgyalások. Az orosz elnök azt állította, hogy az ukrán fél kihátrált az Isztambulban elért kompromisszumból, melynek értelmében, mint mondta, a Kijev követelte biztonsági garanciáknak a Moszkva által elcsatolt Krímre és a Donyec-medencére nem kell kiterjedniük.

Podoljak szavai szerint a tárgyalásokon Oroszország változatlanul a nyomásgyakorlás eszközét használja. Leszögezte, ha nehéz is tárgyalni, a munkaalcsoportokban online folynak az egyeztetések. „Jelenleg a tárgyalási folyamat érzelmi háttere összetett. Nyilvánvaló, hogy az ukrán delegáció kizárólag ukránbarát és átlátható keretek között dolgozik. Az is világos, hogy az orosz fél ragaszkodik a hagyományos taktikájához, hogy nyilvánosan nyomást gyakorol a tárgyalási folyamatra, beleértve bizonyos nyilatkozatokat is” — fogalmazott a tanácsadó.


Fotó: Tanjug/ Turkish Presidency via AP

Kedden a délelőtti órákban újabb légiriadó volt Kárpátalján. A figyelmeztetést a légiveszélyre a megye teljes területére kiadták, a településeken megszólaltak a szirénák, és az okostelefonokra telepített speciális alkalmazások is veszélyt jeleztek. A riadó ezúttal csupán néhány percig tartott, de korábban többórás légiriadóra is volt példa. Az orosz támadás intenzív időszakában előfordult, hogy három-négy riasztást is elrendeltek egyetlen nap alatt.

Légiriadó esetén a lakóhelyen ki kell kapcsolni a gázt, a villanyt és a legfontosabb iratokkal, valamint némi víz- és élelmiszer-tartalékkal óvóhelyre kell vonulni. Ha ez nem lehetséges (például nincs a közelben ilyen), akkor a lakóház pincéjébe kell behúzódni, végső esetben pedig a fürdőszobát vagy hasonló zárt helyiséget javasolják igénybe venni. A légiveszély elmúltáról a szirénák hangján kívül a rádiók, az okostelefonok alkalmazásai és a közösségi oldalak segítségével is tájékoztatja a lakosságot a területileg illetékes katonai közigazgatás.

Hétfőn 636, az ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban megnyitott humanitárius tranzitponton — közölte Budapest Főváros Kormányhivatala a honlapján. Hozzátették: az éjszakát 97-en töltötték a létesítményben. A csaknem 4400 négyzetméter alapterületű BOK csarnokban kulturált körülmények között várakozhatnak a menekülők. Az éjjel-nappal nyitva tartó tranzitponton ételt, italt, orvosi ellátást, tisztálkodási lehetőséget, utazásszervezést, gyereksarkot, internet-elérhetőséget nyújt számukra a kormány a karitatív szervezetekkel és önkéntesekkel együttműködve. A MÁV kihelyezett nemzetközi jegypénztárat üzemeltet a tranzitponton, ahol a menekülők átvehetik szolidaritási jegyüket. A tranzitpontról továbbutazóknak a Keleti és a Nyugati pályaudvarra, valamint a Liszt Ferenc-repülőtérre különbuszokkal könnyítik meg az eljutást, a Magyarországon maradóknak pedig a szállás megoldásában segítenek.

Forrás: MTI, Hirado.hu, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..