home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Biden: hamarosan döntés születhet magas rangú kormányzati tisztségviselő Ukrajnába küldéséről
Tancsik Richárd
2022.04.15.
LXXVII. évf. 15. szám
Ukrajnai háború — Biden: hamarosan döntés születhet magas rangú kormányzati tisztségviselő Ukrajnába küldéséről

A Fehér Ház hamarosan egy magas rangú amerikai kormányzati tisztségviselő Ukrajnába küldéséről dönthet — jelentette ki újságíróknak nyilatkozva Joe Biden amerikai elnök.

Később az újságírók ismét rákérdeztek Biden félreérthető megjegyzésére, Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivőhelyettese azonban azt mondta, hogy nincs ilyen terv. „Még tárgyalunk, mielőtt meghozzuk a döntést. Mint tudják, rendszeresen, mindennap tartjuk a kapcsolatot Kijevvel, az ukrán kormánnyal” — tette hozzá.

A helyzetet ismerő forrásokra hivatkozó sajtóinformációk szerint elképzelhető, hogy Lloyd Austin védelmi miniszter vagy Antony Blinken külügyminiszter látogat majd Ukrajnába, de — mint mondták — kicsi a valószínűsége, hogy Biden vagy Kamala Harris alelnök odautazzon.


Joe Biden (fotó: Tanjug/ AP Photo/ Alex Brandon)

Az amerikai sajtó beszámolói szerint a tisztségviselők Boris Johnson brit miniszterelnök múlt heti kijevi látogatása után kezdtek tárgyalni arról, hogy küldjenek-e magas rangú tisztségviselőt Ukrajnába. „Ha ez valamikor megtörténik, akkor meg kell győződnünk arról, hogy csakis nagyon biztonságos körülmények között kerülhet rá sor” — mondta egy interjúban Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra biztatta a világ vezetőit, látogassanak el Kijevbe, hogy lássák az orosz invázió okozta pusztítást. Az elmúlt héten Johnson brit miniszterelnökön kívül Karl Nehammer osztrák kancellár és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is járt a kelet-európai országban.


Fotó: Tanjug/ Ukrainian Presidential Press Office via AP

Fennakadások keletkeztek az orosz energiahordozók exportszállításaiért történő fizetésben — jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az olaj– és gázipar helyzetéről tartott csütörtöki online kormányzati tanácskozáson. Bejelentette, hogy az orosz kormányszervek közös munkacsoportot hoznak létre az energiaexport elszámolásával kapcsolatban. Emlékeztetett arra, hogy Oroszország feladatként tűzte ki az energiakereskedelemben az áttérést a nemzeti fizetőeszközre, az eurótól és a dollártól történő eltávolodás érdekében.

„A legfontosabb feladat, hogy valutapiacunkat felkészítsük erre az átállásra, hogy bármilyen külföldi valuta a szükséges mértékben szabadon átváltható legyen orosz rubelre” — nyilatkozott Putyin.


Vlagyimir Putyin (fotó: Tanjug/ AP/ Alexei Nikolsky, Sputnik, Kremlin)

Két ukrán harci helikopter az orosz légtérbe behatolva hat légicsapást hajtott végre lakóházak ellen Brjanszk megyében — jelentette csütörtökön az orosz Nyomozó Bizottság (SZK). A közlés szerint legalább hat ház megrongálódott, valamint hét ember, köztük egy kétéves gyermek, megsebesült a közvetlen találatok és a lövedékek felrobbanása következtében Klimovóban. A támadás miatt vizsgálat indult.

Újabb ukrán tengerészgyalogosok tették le a fegyvert Mariupolban, az orosz haderő 770 ukrán katonai célpontot semmisített meg az éjszaka folyamán — közölte csütörtökön Igor Konasenkov vezérőrnagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője. Konasenkov szerint Mariupolban további 134 ukrán katona, köztük 14 tiszt tette le önként a fegyvert és adta meg magát. Ezzel összesen 1350 ukrán tengerészgyalogos adta meg magát.

Konasenkov szerint az ukrán fegyveres erők a háború kezdete óta 131 repülőgépet, 104 helikoptert, 245 légvédelmi rakétarendszert, 448 drónt, 2179 harckocsit és páncélozott harcjárművet, 248 rakéta-sorozatvetőt, 944 tüzérségi löveget és aknavetőt, valamint 2088 különleges katonai járművet veszítettek.

Magyarországra az ukrán—magyar határszakaszon 6045 ember lépett be, míg a román—magyar határszakaszon belépők közül 4694-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek — közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-vel. A beléptetettek közül a rendőrség 630 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, mely 30 napig érvényes. Nekik fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért — tájékoztatott az ORFK.

Forrás: MTI, Szerbiai RTV, Tanjug

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..