home 2024. április 26., Ervin napja
Online előfizetés
Ukrajnai háború — Befejeződött az orosz—ukrán béketárgyalások első része
2022.03.01.
LXXVII. évf. 8. szám
Ukrajnai háború — Befejeződött az orosz—ukrán béketárgyalások első része

Hamarosan újabb kétoldalú tárgyalás várható. Mindkét fél egyetértett abban, hogy már a közeljövőben folytatni fogják a béketárgyalást, és ezen már arról lehet szó, hogy a kiemelt témákat hogyan lehetne átültetni a gyakorlatba.

Véget ért az első béketárgyalás az orosz és az ukrán fél között. Bizonyos témákat prioritásként jelöltek meg, és — amint azt az ukrán elnök kabinetfőnöke mondta — ezekről bizonyos döntéseket is hoztak, de részleteket nem árult el. Három fordulóban zajlott az egyeztetés, melynek helyszíne a fehérorosz—ukrán határ közelében volt. Most mindkét fél hazatér Moszkvába és Kijevbe, hogy megbeszéljék a hallottakat. Arra lehet számítani, hogy az elkövetkező néhány napban folytatódnak a béketárgyalások. Az ukránok közölték követeléseiket az oroszokkal. Azonnali tűzszünetet, valamint az orosz csapatok kivonását akarják. A béketárgyaláson sem az ukrán, sem az orosz elnök nem vett részt.


(Fotó: Foreign Ministry of Belarus / Handout/ Anadolu Agency via Getty Images)

Az orosz és az ukrán tárgyalódelegáció talált olyan pontokat, amelyekben haladás érhető el — jelentette ki Leonyid Szluckij, az orosz küldöttség tagja, az orosz alsóház külügyi bizottságának tagja a tárgyalások után. A TASZSZ hírügynökség jelentése szerint Szluckij közölte, hogy az ukrán fél hajlandó volt az aktuális kérdések részletes megvitatására és az orosz fél meghallgatására.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője bejelentette, a következő megbeszélésre a felek szintén Fehéroroszországban, a lengyel—fehérorosz határnál fognak találkozni. A hétfői megbeszélés a fehérorosz Hrodna megyében volt, az ukrán határ közelében. Megyinszkij is úgy nyilatkozott, hogy több olyan pontot találtak, „amelyek alapján közös álláspontok prognosztizálhatóak”. Hozzátette, hogy a küldöttségvezetők a tárgyalási pozícióról konzultálni fognak országuk vezetőségével.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva lehetségesnek nevezte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök, miután kézhez kapta az ukrán féllel folytatott tárgyalások teljes összefoglalóját, még a nap folyamán további lépésekről rendelkezhet.

Még nem értük el a kívánt eredményt az oroszokkal való tárgyalás során — mondta videóüzenetében az éjszaka Volodimir Zelenszkij.
„Az ukrán elnök hozzátette, az orosz fél ismertette az álláspontját, mi pedig megkíséreltük megtalálni a közös pontokat annak érdekében, hogy befejeződhessen a háború. Bizonyos jelek már erre utalnak” — magyarázta Zelenszkij. Elmondta azt is, hogy mindazt, ami a béketárgyalás első fordulójában elhangzott, most elemzik, majd az ukrán fél eldönti, hogyan folytatja a megbeszélések második fordulóját.


Volodimir Zelenszkij (fotó: Tanjug/ AP/ Ukrainian Presidential Press Office)

Zelenszkij aláírta Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn aláírta Ukrajna európai uniós csatlakozási kérelmét. Ezt maga az államfő jelentette be, hozzátéve, hogy országa felvételét reálisnak tartja.

Andrij Szibiha, az elnöki iroda helyettes vezetője elmondta, az elnök, valamint Denisz Smihal miniszterelnök és Ruszlan Sztefancsuk házelnök közös nyilatkozatot is aláírtak. „A dokumentumok már úton vannak Brüsszelbe” — tette hozzá Szibiha.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint Zelenszkij számára azért lehet fontos Ukrajna kérelmének elbírálási eljárása, hogy potenciálisan felhasználható legyen az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon, mivel az Európai Unió egy olyan intézmény, amely a békén és a konfliktusok párbeszéd útján való rendezésén alapul.

Az ukrán elnök korábban videóüzenetben szólította fel az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé. „Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy katonáink államunkért, ezzel egy időben pedig egész Európáért harcolnak. Minden EU-tagország békéjéért, a gyermekek életéért, az egyenlőségért, a demokráciáért. Ez minden joggal felruház bennünket arra, hogy az Európai Unióhoz forduljunk: új, különleges eljárás formájában tegye lehetővé Ukrajna azonnali csatlakozását” — hangoztatta az elnök.

Zelenszkij kiemelte, Ukrajna hálás a partnereinek, de „a célunk az, hogy mi mind egyenlők legyünk”. Szerinte az ukránok megérdemlik ezt.

Több mint 64 kilométer hosszú orosz katonai konvoj ér egyre közelebb Kijevhez — ez az amerikai műholdak felvételein látható.

Hétfőre virradóra az orosz csapatok folytatták a támadásokat Ukrajna nagyobb városai ellen. Hangos robbanások voltak Kijev közelében, az ukrán fővárosban hétfő este újra megszólaltak a szirénák, nem sokkal a béketárgyalások után. Pusztító rakétatűz zúdult Ukrajna második legnagyobb városára is, Harkiv lakónegyedeit is támadták az oroszok.

Elfoglalták a 100 000-es Bergyanszkot az Azovi-tenger partján, valamint a Dnyeper menti Enerhodart. Robbanások és légiriadók hallatszottak az éjszaka Harkivban és Kijevben is.

A még ott lévő civilek óvóhelyeken töltötték az éjszakát. Hétfőn reggel azonban véget ért a péntek óta tartó kijárási tilalom az ukrán fővárosban. Az emberek újra elhagyhatták az óvóhelyeket, kinyitottak az élelmiszerboltok és működik a tömegközlekedés. 22 órakor azonban újra kijárási tilalom lép érvénybe.

Összeállította: Tancsik Richárd

Források: (MTI, Szerbiai RTV, Tanjug, Hirado.hu, Euronews)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..