home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Ukrajna továbbra sem ismeri el a kettős állampolgárságot
(—)
2015.01.21.
LXX. évf. 3. szám

Ukrajnában jelenleg jogilag tisztázatlan a kettős állampolgárság kérdése. Az ország alkotmánya nem ismeri el a kettős állampolgárság intézményét, viszont a törvények semmilyen büntetést nem írnak elő abban az esetben, ha valaki kettős vagy többes állampolgár.

Ez a helyzet azonban folyamatos vitát szül az ukrán társadalmon belül. A jogászok is többféleképpen értelmezik a kettős állampolgárságra vonatkozó jogszabályzatot. Az ukrán jogászok egy része úgy gondolja, hogy mind az alkotmány, mind az állampolgárságról szóló törvény tiltja a kettős vagy többes állampolgárságot, mások szerint azonban ez a szabályzat nem vonatkozik a külföldi állampolgárságra, hanem azt jelenti, hogy az országon belüli bizonyos közigazgatási egységek, az elszakadást megakadályozandó, nem létesíthetnek saját állampolgárságot. Az ukrán törvények egyébként nem írnak elő szankciókat azokkal az ukrán állampolgárokkal szemben, akik más országnak is állampolgárai, jóllehet van olyan törvényi előírás, amely szerint kettős állampolgár nem tölthet be állami és választott tisztséget, de ennek a megszegése is csak fegyelmi eljárást eredményezhet. 

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..