home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Ukrajna: folyamatosak az összecsapások, tűz volt egy atomerőműnél
2022.03.04.
LXXVII. évf. 9. szám
Ukrajna: folyamatosak az összecsapások, tűz volt egy atomerőműnél

Kilencedik napja tart a háború Oroszország és Ukrajna között. Egyelőre nincs megbízható adat az elesett katonák számáról, az Egyesült Nemzetek adatai szerint eddig legalább 249 civil veszítette életét.

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett — közölte a RIA Novosztyi orosz hírügynökség pénteken az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

Tűz ütött ki péntek hajnalban az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőműnél az orosz csapatok támadása után — mondta a létesítménynek otthont adó Enerhodar polgármestere —, a veszélyt már elhárították. A bécsi székhelyű Nemzetközi Atomenergia-ügynökség péntek hajnalban arról adott hírt, hogy az ukrán hatóságoktól azt a tájékoztatást kapta, nem mértek változást a radioaktív sugárzásban az atomerőműnél.


Fotó: Tanjug/ AP/ Zaporizhzhia nuclear power plant

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában; 6, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

Oroszország fokozta az ukrán városok bombázását. A szintén délen fekvő Mariupol polgármestere könyörtelennek minősítette a támadásokat. Az esti órákban intenzíven bombázták Kijevet is, találat érte a város egyik központi fűtési vezetékét a központi pályaudvar közelében — a hírt Anton Heraszcsenko, az ukrán belügyminisztérium tanácsadója is megerősítette a Telegramon. Ezzel a város egy részében megszűnt a fűtés. A pályaudvar épülete kisebb károkat szenvedett, de a vonatközlekedés még lehetséges. Heraszcsenko később közölte, hogy a robbanást egy, az ukrán légvédelem által lelőtt orosz rakéta okozta.

Csehországban péntektől harmincnapos rendkívüli állapotot vezetnek be az ukrajnai menekülthullám miatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint már 1 millió ember menekült el Ukrajnából. Az UNHCR egyúttal figyelmeztetett, hogy a menekültáradatnak koránt sincs vége, akár a 4 milliót is elérheti ez a szám a végén, sőt, ennél is több lehet. A legtöbben Lengyelország felé veszik az irányt, a célországok listáján pedig Magyarország áll a második helyen, őt követi Moldova, Szlovákia és Románia.

Az ukrán—orosz háború kapcsán ült össze a héten Genfben az ENSZ Közgyűlése. Megszavazták, hogy követelik Oroszországtól az ukrajnai offenzíva leállítását és az összes csapat kivonását. 141 állam szavazott a döntés mellett, 5 ország szavazott ellene, 35 ország tartózkodott. A 193 tagú közgyűlés 1997 óta most először hívott össze rendkívüli ülést. Az öt nemmel szavazó állam, Belarusz, Kuba, Észak-Korea, Szíria és maga Oroszország volt.


Fotó: Tanjug/ AP/ Serhii Nuzhnenko

Megállapodás született a humanitárius folyosók közös biztosításáról

A kijevi és a moszkvai tárgyaló felek megállapodtak a humanitárius folyosók közös biztosításáról — közölte az ukrán tárgyalócsoport egyik tagja. A megállapodás keretében az evakuálás idejére tűzszünetet is köthetnek a szemben álló felek. A két delegáció Bresztben egyeztetett a tárgyalások harmadik fordulójának megtartásáról is.

Újabb szankciók Oroszországgal szemben

Sorra vonulnak ki nagy nyugati cégek az orosz piacról, a lista percről percre bővül. A sport világa sem kíméli Oroszországot. Sorra zárják ki az orosz sportolókat a különféle versenyekről.

A többi közt autógyárak, teherszállító cégek, a bank- és az energiaszektor egyes tagjai is úgy döntöttek, hogy kivonulnak Oroszországból, válaszul az Ukrajna elleni támadásokra. Néhány nap alatt a nyugati cégek harmincévnyi befektetései tűnnek el Oroszországból.

Kimenekítették Kijevből a magyar és a szerb nagykövetség munkatársait is

A szerb nagykövet, Aca Jovanović korábban többször is jelentkezett a szerb sajtónak, beszámolt arról, hogy munkatársaival együtt a nagykövetség épületében tartózkodik, mert hazamenni már veszélyes. Arról is mesélt, milyen pokoli állapotok uralkodnak Kijevben, hogy kenyeret is csak nehezen tudtak szerezni, valamint folyamatosan hallani lövések és robbanások hangját. A szerb külügyminisztérium közleménye szerint most evakuálták a követség alkalmazottjait a háború sújtotta országból, és Belgrádból folytatják a munkát.

Magyarország is tett lépéseket: Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter bejelentette, hogy a magyar nagykövetség munkatársait és családjukat ideiglenesen a nyugat-ukrajnai Lvivbe költöztetik.

Az Air Serbia továbbra is indít járatokat Moszkvába

Az Ukrajna elleni agresszió miatt a legtöbb európai ország megszakította légi forgalmát Oroszországgal. Az Air Serbia társaság, naponta kétszer, továbbra is indít járatokat Belgrádból Moszkvába. Az Európai Uniónak nem áll módjában megakadályozni, hogy az Air Serbia repülőjáratokat indítson Moszkvába, közölte a Szabad Európa Rádió brüsszeli forrásokra hivatkozva. Az Air Serbia továbbra is értékesítheti a jegyeket, hiszen nem terjesztették ki az intézkedéseket az unió területein kívülre, magyarázta az Európai Bizottság szakértője.

Összeállította: Tancsik Richárd

Források: (MTI, Szerbiai RTV, Tanjug, Hirado.hu, Pannon RTV)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..