home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Tűzoltó leszel...
Tóth Tibor
2007.05.03.
LXII. évf. 18. szám
Tűzoltó leszel...

Bevetésre készen a 3000 literes tartályú tűzoltókocsiMájus 4-én ünneplik a tűzoltók napját. Ezen a napon emlékeznek meg Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről. A mai tűzoltók számára is ,,Flórián, az egyszerű római katona testesíti meg az önfeláldozást és a bátorságot'.A gunarasi tűzo...

Bevetésre készen a 3000 literes tartályú tűzoltókocsi

Május 4-én ünneplik a tűzoltók napját. Ezen a napon emlékeznek meg Szent Flóriánról, a tűzoltók védőszentjéről. A mai tűzoltók számára is ,,Flórián, az egyszerű római katona testesíti meg az önfeláldozást és a bátorságot'.
A gunarasi tűzoltó-egyesület gazdag hagyományokra tekint vissza, hiszen 81 éve, azaz 1926-ban alakult, s azóta nemcsak országszerte, hanem külföldön is méltán öregbíti a falucska hírnevét. Az egyesület ötven éve különböző versenyekre is jár, amelyekről rendszerint érmek halmazával tér haza. Húsz éve a fiúcsapata részt vett az Európa-bajnokságon, négy éve pedig a lánycsapata a bácskossuthfalvi fiúcsapattal együtt képviselte az országot Európa legrangosabb megmérettetésén, az ausztriai Kapfenbergben. Egy hetedik hellyel tértek haza a kitűnő sportemberek.
- Az ausztriai verseny előtt a községi, a körzeti és a lapovói, köztársasági megmérettetésen sem találtunk legyőzőre, így képviselhettük országunkat e rangos versenyen, Kapfenbergben. Kitűnően éreztük magunkat, s a barátkozás mellett megismerkedtünk a környék nevezetességeivel is. Maga a verseny egy tűzoltószerelésből és egy stafétagyakorlatból állt - tudom meg Posztós Zoltántól, a gunarasi tűzoltók parancsnokától.
E sikerekhez nagyban hozzájárult a versenyzőkkel együtt Horváth Mátyás, az egyesület elnöke, Martinović Eleonóra és Világos Andrea edzők, valamint a már említett Posztós Zoltán is.
- Immár negyven éve vagyok tűzoltó, még pionír koromban kezdtem, s annyira megtetszett, hogy a későbbiekben is az egyesületben maradtam. Pályafutásom során rengeteg kellemes élménnyel gazdagodtam, bejártuk a volt Jugoszláviát, gyakran voltunk az országos bajnoki cím közelében is, de a rangos címet egyszer sem sikerült megszereznünk. Persze, mindezért kárpótol az a sok arany-, ezüst- és bronzérem, amelyet más különböző rangos versenyeken nyertünk. Versenyzői pályafutásom után először altiszti tanfolyamra jártam, majd átvettem a megüresedett parancsnoki tisztet, és immár húsz éve töltöm be - mondta Zoltán.
Az egyesület pillanatnyilag ötvenöt aktív és tizenöt pártoló tagot számlál. A két felnőtt csapatot vizsgázott tűzoltók alkotják, két altiszt és három első osztályú főtiszt is erősíti soraikat. Az egyesület nagy hangsúlyt helyez a legkisebbekkel való foglalkozásra, a pionír korosztályú versenyzőket folyamatosan képezik, aminek eredményeként a gunarasi tűzoltó-egyesületből két pionírcsapat is kijutott a legutóbbi országos versenyre.
- A fiatalok részéről nagy érdeklődés mutatkozik a tűzoltóság iránt. A hivatás népszerűsítésében óriási szerepe van a helybeli Dózsa György Általános Iskola igazgatónőjének is, aki az osztályokban mindig megkérdezi a gyerekeket, hogy ki szeretne tűzoltó lenni, s akkor rendszerint legalább a fél osztály magasba lendíti a kezét - tudom meg Zoltántól.
Az egység nemcsak Gunarason látja el a tűzoltói teendőket, hanem szükség szerint Kavillóra és a Pobeda birtokra is kimennek tüzet oltani. Noha a faluban már négy éve nem történt tűzeset - akkor egy kisebb tüzet oltottak el villámgyorsan a gunarasi tűzoltók -, a egyesület tagjai nem unatkoznak. A napokban kezdik a június 27-én, Pacséron sorra kerülő községi versenyre való felkészülést A pionírok és a felnőttek is a vetélkedő megnyerését tűzték ki célul. A gyakorlást a helybeli labdarúgópályán vagy a tűzoltógarázs előtti betonpályán végzik. Az egyesületnek egyelőre még nincs állandó otthona, de reményeik szerint mindez hamarosan változni fog. A községtől és a gunarasi helyi közösségtől kapnak némi támogatást, de sokat segítenek a helybeli magánvállalkozók is.
Az egyesület a környékbeli tűzoltó-egyesületek mellett kitűnő kapcsolatot ápol Gunaras testvértelepülésének, a magyarországi Kókának a tűzoltóival is, akikkel minden nyáron Mátrafüreden táboroznak, barátkoznak, szakmai ismereteket cserélnek egy héten keresztül. S nemcsak vendégségbe látogatnak, hanem vendégeket is fogadnak a gunarasi tűzoltók, hiszen az idén a Horváth-tanyán immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre a hagyományos tűzoltótábor, ahova a környékbeli települések egyesületei mellett, magyarországi vendégek is ellátogatnak majd.
Az eddigi kiváló eredményekre Topolya község is felfigyelt, s az egyesület munkájának elismeréséül tavaly szeptemberben Pro Urbe Díjjal jutalmazta az egyesületet.
A gunarasi tűzoltók lelkesedését látva biztosak lehetünk abban, hogy e rangos elismerést az elkövetkezőkben még több követi, hiszen kitűnő eredményekből a jövőben sem lesz hiány.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..