home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Tűzoltásra készen
Balázs Szilvia
2021.08.02.
LXXVI. évf. 30. szám
Tűzoltásra készen

A Bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület utánpótlásképzésén jártunk

Különösen a nagy szárazságok idején és főként ilyenkor, nyáron előfordul, hogy naponta többször is felbőg a sziréna Bajmok központjában. Hosszú, elnyújtott hangjára az önkéntes tűzoltók azonnal ott teremnek az állomáson, munkára, akcióra, tűzoltásra készen. Nem tudom, van-e olyan, aki ilyenkor nem rezzen össze egy kicsit.

Nekem mindjárt összeszorul a gyomrom, amint meghallom a sziréna hangját, és akarva-akaratlanul is körülnézek, látszik-e valahol füst, hallom-e a tűzoltókocsik vijjogását, és figyelem, merre haladnak, hol, mekkora lehet a baj. És mindig bizakodom, hogy senkinek nem esik bántódása, a hőseink jó munkát végeznek, a kár pedig nem lesz tetemes.

Mert bizony hősök ők, hétköznapi, de nagy hősök. Nem csak tűz esetén segítenek, számos más vészhelyzetben, balesetkor is számíthat rájuk az ember. Ráadásul önkéntes alapon végzik a munkájukat, és még ahhoz is van türelmük, hogy gondoskodjanak az utánpótlásról: délutánonként vagy kora este összegyűlnek a gyerekek, a fiatalok, és szorgosan gyakorolják a tűzoltást, hogy ha megnőnek, maguk is részt vehessenek a mentésben, ha kell.

A legkisebbek alig hat-hét évesek, és bár nekik ez még csak játék, azért a felelősségtudat megvan bennük, és sokan már most biztosan tudják, hogy tűzoltók szeretnének lenni, ha felnőnek. A legtöbbjük számára nem újdonság, amit itt látnak, tapasztalnak, hiszen elsősorban olyan gyerekek járnak ide, akiknek a felmenőik között is van önkéntes tűzoltó. De olyanok is vannak, akik a társaság, a kikapcsolódás, a sport kedvéért gyakorolnak rendszeresen.

— A Bajmoki Önkéntes Tűzoltó Egyesület több mint 125 éves hagyománnyal bír, ezért is fontos számunkra, hogy gondoskodjunk az utánpótlásképzésről — mondja Šindrić Kristian parancsnok. — Nagyon lényeges, hogy legyen, aki majd átveszi tőlünk a stafétát, aki folytatja ezt a humánus munkát. A hatodik életévüket betöltött gyermekeket már fogadjuk, őket megtanítjuk mindenre, amit tudniuk kell, hogy ha nagykorúak lesznek, és szeretnék, folytathassák ezt az önkéntes munkát.

A korábbi években több tábort is szerveztek, nemcsak Szerbiában, hanem a szomszédos államokban is, elsősorban Magyarországon. Versenyekre is jártak, ahonnan rendszerint szép eredményekkel tértek haza a bajmoki kis tűzoltótanoncok. Tavaly a világjárvány miatt ez is elmaradt, de nagyon bíznak benne, hogy az idén már lesz megmérettetés.

— Másfél év kiesett a pandémia miatt — mondja a parancsnok. — Nagyon hiányzik a versenyzés a gyerekeknek is, nekünk is. Ha minden a terv szerint halad, és nem lesz a járványnak újabb hulláma, akkor az ősszel Bajmokon lesz verseny, szeptember végén vagy október elején.

A gyerekek közben szorgalmasan gyakorolnak. A legkisebbek itt megtanulhatják a pontosságot, a fegyelmet, a csapatmunka fontosságát, ráadásul jól ki is futkározzák magukat, aminek a szülők is nagyon örülnek — teszik hozzá mosolyogva a csoportvezetők.

Maravić Edward még nincs hétéves, de már néptáncol, és a foci is érdekli, ezért eltökélt szándéka, hogy az őszre oda is beiratkozik. Azt is tudja, hogy ha megnő, tűzoltó szeretne lenni.

— A tűzoltó nemcsak tüzet olt, hanem kivágja a veszélyes fákat, és a poroltót is tudja kezelni — mondja. — Poroltóval, homokkal és vízzel is oltja a tüzet.

Lőkös Tímea a családi hagyományokat folytatja, ezért jár az edzésekre.

— Nagyon szórakoztató, én egyébként is szeretek szaladgálni, tüzet oltani. Amikor kicsi voltam, akkor is oltottam a tüzet, anyukámmal gyakoroltunk. Nem igazi tűz volt, hanem anyukám vágta ki kartonpapírból, és én arra céloztam a vízzel.

Kopilović Denis már a barátainak is mesélt a tűzoltók munkájáról, ő pedig azért jár ide, mert az édesapja példáját szeretné követni.

— Apukám tűzoltó, és amikor láttam őket akció közben, az nekem nagyon tetszett, úgyhogy az idén én is elkezdtem a képzésekre járni. Nagyon szórakoztató, sokat nevetünk, utazunk. Tűzoltók lehetnek fiúk és lányok is, ez itt nem számít, mindenki mindent ugyanúgy kell hogy tudjon.

A csapat készen áll az újabbnál újabb megmérettetésekre, a bajmokiak pedig nyugodtak lehetnek ennyi tettre kész gyermek és fiatal láttán: a faluban a jövőben is lesz önkéntes tűzoltó.

Fényképezte: Balázs Szilvia

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..