home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Turul-szobrot avattak Kupuszinán
Kartali Róbert
2020.10.04.
LXXV. évf. 40. szám
Turul-szobrot avattak Kupuszinán

A nemzeti összetartozás éve jegyében Turul-szobrot avattak vasárnap a kupuszinai Szent Anna római katolikus plébániatemplom udvarán. A fából készült szobor Varga Adrián szilágyi fafaragó alkotása.

A Turul-szobrot az ünnepi szentmise után dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár leplezte le a bácskertesi templom udvarán. Kiemelte, a magyarság ma nyolc utódállamban él, de a nemzet szellemi egysége megvan. Ugyanúgy érzünk, gondolkodunk, és ugyanúgy fontos nekünk ez az esemény.


Fotók: L. Móger Tímea

A nyugat-bácskai településen egyszer már állt egy Turul-szobor, melyet a háború után leromboltak. Csíkos Sándor, a helyi József Attila Általános Iskola igazgatója kiemelte, hogy ezzel az alkotással nemcsak az összetartozásra emlékeznek, hanem az I., illetve a II. világháborúban elesettek előtt is tisztelegnek.

Az a nép, amely nem ismeri történelmét, nem őrzi hagyományait, elvagdossa gyökereit, az a nép elveszett, elszárad, mint a levél — mondta Csizmadia János, a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület vezetője. Hozzátette: — Mi itt, Kupuszinán ragaszkodtunk, ragaszkodunk és vélhetően ragaszkodni is fogunk ezekhez a dolgainkhoz. Ezért is fontos, hogy ez a turulmadár álljon.

— Ez a szobor nemcsak Nyugat-Bácskának fontos, hanem az egész magyarságnak is. Emellett persze az itteni közösségnek is fontos, hiszen mi itt szórványban élünk, ezért jelentős az összetartozás szimbólumaként ez a turulmadár — összegezte Dubacz Éva, a Vajdasági Magyar Szövetség tartományi képviselője.

A Turul-szobor elkészülését a Bethlen Gábor Alap, a Rákóczi Szövetség, a Vajdaság Erdei közvállalat, Kupuszina Helyi Közössége, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a József Attila Általános Iskola, a Lilas könyvkereskedés, a Džimi Commers, a Tisa DOO — Bezdán, továbbá Kratofil József, a Molnár család és a kupuszinai Szent Anna római katolikus plébánia támogatta.


Fotók: Pannon RTV

Képgaléria
Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..