home 2024. március 29., Auguszta napja
Online előfizetés
Turnék a Kárpát-medencében
Dr. Csermák Zoltán
2022.01.19.
LXXVII. évf. 2. szám
Turnék a Kárpát-medencében

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója a külhoni tervekről számolt be. Elöljáróban megemlítette, hogy tavaly augusztusban Beregszászon jártak. A kárpátaljai magyarság kulturális központjában Carl Orff Carmina Burana című nagyszabású művét mutatták be.

— Nagyon nagy élmény volt számomra fellépni a mintegy háromezer néző előtt. Ez volt a harmadik szereplésünk a Beregszászi Arénában, melynek létrehozásához mi is hozzájárulhattunk. Valóban ideális helyszín, így szándékunk szerint 2022-ben is tartunk ott előadást — emelte ki Ókovács Szilveszter. — A Kárpát-Haza Operatúra 2017-ben kezdődött, amikor zárt helyeken, csarnokokban játszottunk, de az 1 milliárdos projektumot a mai időkben nem tudjuk folytatni. Az előadás-sorozat egyébként az operaház leállásával valósulhatott meg, így egyrészt a társulat is újabb feladatot kapott, másrészt a külhonban is öregbíthettük az intézmény jó hírét.  Viszont az átélt pozitív élmények hatására folyamatosan többen felkerestek, hogy mikor megyünk külhoni turnéra. A zárt terű előadásokkal is kalkulálunk, de a Gördülő Operára hárul majd a legnagyobb feladat, hiszen ez a kamionos megoldás tökéletesen alkalmas arra, hogy bárhová eljussunk, és már érkezés után néhány órával felmehessen a „függöny”. A Felvidéken is tervezünk nagyobb körutat, a többi közt Galánta, Komárom, Kassa szerepel a palettán. A külhoni együttműködések tükrében szeretném megemlíteni a Kolozsvári Magyar Operához fűződő szoros kapcsolatunkat. A Szép Gyula által vezetett társulatot testvéremnek érzem. Partnereink pontosan ismerik a Magyar Állami Operaház szerepét, segítjük egymást, s a rivalizálásnak nyoma sincs. Ne feledjük, hogy a kolozsvári operajátszás nagyobb múltra tekint vissza, mint a fővárosi, hiszen a kétszáz éves évfordulóját ünnepeljük. Valóban, Erdély nélkül nincs magyar operajátszás, az anyaországon kívüli egyetlen magyar társulat minden évben eljött mihozzánk, és volt, amikor közös premiert is tartottunk. Nagyon szeretném, ha a Nemzeti Kulturális Tanácsban az általunk elkészített operastratégia megvalósulna, s ennek nyomán a kolozsvári opera is hathatós segítségre számíthatna. Ezután a kolozsváriak is megtarthatnák a már bevált Gördülő Operát, s a mienkhez hasonló eszközökkel az operakultúrát Partiumban és Erdélyben is terjesztenék a nyári időszakban. Az együttműködés a művészcserére is kiterjedhet, számos énekesünk léphetne fel a kincses városban — és viszont. Ha e stratégiát 2022-ben elfogadja a kormány, egy évre rá tervünk már valósággá is válna. A vendégjátékoknál viszont számolnunk kell a kolozsvári színpad és a zenekari árok méreteivel, s a művek kiválasztásánál figyelembe kell vennünk, milyen darabok nem szerepelnek az ottani repertoárban. Szívesen bemutatnám a többi közt — a teljesség igénye nélkül — Mozart Idomeneo című operáját vagy Richard Strauss Ariadne Naxos szigetén című darabját — mondta a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Fényképezte: Csermák Zoltán

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..