home 2024. március 28., Gedeon napja
Online előfizetés
Tüntetések Romániában
Kartali Róbert
2018.08.19.
LXXIII. évf. 33. szám
Tüntetések Romániában

Tiltakozók követelik Romániában a kormány távozását — Brexit-tanulmány: a parlamenti választókerületek többségében a bennmaradás támogatói vannak fölényben —

Tiltakozók követelik Romániában a kormány távozását

Az ellenzéki tüntetések három egymást követő napon folytatódtak Bukarestben a kormánypalota előtt, ahol vasárnap is mintegy tízezren követelték Viorica Dăncilă szociálliberális kormányának lemondását, valamint a büntetett előéletűek, elsősorban Liviu Dragnea szociáldemokrata házelnök eltávolítását a hatalomból. A vasárnap esti demonstráción nem lehetett már olyan erőszakos jeleneteket látni, mint a tüntetéssorozat első napján, pénteken, amikor a román diaszpóra által kezdeményezett, mintegy 60-80 000-esre becsült kormányellenes megmozdulásnak — a tömegben elvegyülő rendbontók sorozatos provokációira hivatkozva — erőszakos tömegoszlatással vetett véget a csendőrség. A korrupcióellenes jelszavakkal másfél éve kezdődött romániai ellenzéki tüntetéseket szervező Facebook-csoportok azt hangoztatják: addig fognak tüntetni, amíg el nem érik, hogy lemondjon a Dăncilă-kormány, mely szerintük azáltal vált méltatlanná egy európai uniós ország vezetésére, hogy karhatalmi erőszakkal próbálta elhallgattatni bírálóit. Vasárnap este Románia más nagyvárosaiban is folytatódtak a kormányellenes tüntetések. A pénteki összetűzések nyomán kórházba szállított hetven ember közül vasárnap még heten voltak kórházban, közöttük három csendőr. (MTI)

 

Brexit-tanulmány: a parlamenti választókerületek többségében a bennmaradás támogatói vannak fölényben

Egy nagyszabású kutatás szerint Nagy-Britanniában többségbe kerültek azok a parlamenti választókerületek, amelyekben az európai uniós tagság támogatói vannak túlsúlyban. A The Observer című vasárnapi újság által ismertetett tanulmány készítői kimutatták, hogy több mint száz olyan parlamenti választókörzetben, amelyben a szavazók többsége — más területi felosztásban — az Európai Unióból való kilépésre voksolt a 2016 júniusában megtartott népszavazáson, most már a bennmaradást támogatják többen. A kutatás eredménye jelentős hatással lehet a Brexittel kapcsolatos csatákra a brit parlamentben, állapította meg a lap. A referendum óta készült egyik legátfogóbb — a hagyományos közvélemény-kutatásoknál jóval összetettebb módszerrel készült — ilyen jellegű tanulmány szerint a változás jórészt a parlamenti ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárt ama szavazóinál tapasztalt fordulatnak köszönhető, akik 2016-ban még a kilépést támogatták. Ez a trend Anglia északi részén és Walesben bizonyul a legerősebbnek. Mindkét terület a Labour hátországának számít. A lap szerint a fejlemények további nyomást helyezhetnek a Munkáspárt vezetőjére, Jeremy Corbynra, hogy változtasson álláspontján. A párt ugyanis ellenzi, hogy felülvizsgálják az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból. (MTI)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..