home 2024. április 24., György napja
Online előfizetés
Tüntetések
(—)
2014.09.24.
LXIX. évf. 39. szám
Tüntetések

Demonstráció Moszkvában — A klímaváltozás ellen — Skót népszavazás — Világgazdaság — Felfutott a vér feketepiaca

Demonstráció  Moszkvában

Az ukrán beavatkozás ellen tüntetett több tízezer ember Moszkvában, írja a BBC. Ezzel egyidejűleg háborúellenes tüntetések folynak Szentpéterváron és más orosz városokban is. A moszkvai megmozdulásra 50 000 embert vártak, miközben a szeparatistákkal szimpatizálók is megtartották a maguk ellentüntetését.

A háborúellenes demonstráció a Puskin tértől a Szaharov sugárúton haladt, szigorú rendőri kísérettel. Ez az első háborúellenes tüntetés Oroszországban, amióta kitört az Ukrajnával való konfliktus — írja az Index.

Április óta mintegy 3000 ember hunyt el az összecsapásokban, amelyek azután is folytatódnak, hogy a két ország szeptember 5-én fegyverszünetet kötött egymással.

A NATO főparancsnoka, Philip Breedlove tábornok szerint ez a tűzszünet csak elméletben létezik, a felek ugyanis ugyanannyi lőszert használtak el egymás ellen az utóbbi két hétben, mint a megállapodás előtt.

A klímaváltozás ellen

Több tízezren vonultak fel vasárnap New Yorkban a klímaváltozás elleni fellépés világnapja alkalmából.

A szervezők szerint öt éve sehol a világon nem sikerült ekkora tömeget megmozgatni az ügy érdekében: a Manhattan központján mintegy három és fél kilométer hosszan a Népi Klímameneten felvonuló, százezresnek mondott tömeghez csatlakozott Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára, Bill de Blasio New York-i polgármester, Al Gore volt amerikai alelnök, Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo színész, valamint több amerikai szenátor is.

A ENSZ-ben kedden kezdődik a környezetre veszélyes széngázkibocsátás csökkentéséről szóló csúcstalálkozó, melyen felszólal majd Áder János köztársasági elnök is. A világszervezet által megrendezendő csúcson a várakozások szerint kialakítják a károsanyag-kibocsátás korlátozásáról — a jövőre Párizsban — aláírandó egyezmény kereteit.

A szervezők szerint a New York-i rendezvényre — mellyel egyidejűleg a tervek szerint több mint 150 országban mintegy 2700 megmozdulás zajlott — 550 autóbusszal érkeztek a részvevők Észak-Amerika nagy- és kisvárosaiból.

De Blasio polgármester a hétvégén ismertette új tervét, melynek értelmében a metropolisban 2050-re a 2005. évi szintről 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatású gázok kibocsátását. A város tulajdonában lévő 3 000 jelentősebb épületet energiatakarékos fűtésűre, hűtésűre és világításúra alakítják át.

„A klímaváltozás egzisztenciális fenyegetés a New York-iak és az egész világ számára. Most cselekedni erkölcsi kötelesség” — mondta de Blasio.

Hasonló nagyságú — több tízezer fős — klímaváltozás elleni tüntetést legutóbb 2009-ben tartottak Koppenhágában.

Skót népszavazás

Véget ért csütörtök este a skóciai népszavazás, melyen a skót választópolgárok arról dönthettek, hogy Skócia az Egyesült Királyság része maradjon-e, vagy függetlenné váljon.

A szavazatok összesítése után kiderült, hogy az elszakadás ellenzői tíz százalékpontos fölénnyel nyertek. A végleges adatok alapján a választók 55 százaléka voksolt Skócia elszakadása ellen, 45 százaléka pedig a függetlenségre szavazott.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közleményben üdvözölte, hogy a skót nép az Egyesült Királyság egységének megőrzése mellett döntött. „Ez az eredmény kedvező az egységes, nyitott és erősebb Európa számára, amelyért a bizottság is kiáll” — mutatott rá a portugál politikus.

Anders Fogh Rasmussen, a NATO főtitkára örömmel fogadta a brit miniszterelnök kijelentését, vagyis hogy az Egyesült Királyság a jövőben is egységes marad, hiszen Nagy-Britannia a NATO egyik alapító tagállama, amely a főtitkár reményei szerint a jövőben is vezető szerepet tölthet be majd abban, hogy az észak-atlanti szövetség erős maradjon.

Világgazdaság

A világ húsz legerősebb gazdaságú országának pénzügyi vezetői úgy vélik, közel járnak ahhoz, hogy kétezer milliárd dollárral növeljék a világgazdaság méretét, és sokmillió új munkahelyet teremtsenek, ám Európa tartós stagnálása akadály lehet.

A húszak (G20) pénzügyminisztereinek és központibank-elnökeinek hétvégi értekezletén az ausztráliai Cairnsben csaknem ezer javaslatot próbáltak áttekinteni. Ezek célja 2018-ig legalább 1,8 százalékponttal meggyorsítani a világgazdaság növekedését, mindenekelőtt infrastrukturális beruházások előmozdításával. Februárban a G20 csúcsértekezletén két százalékpontos célt neveztek meg ugyan, de a mostani, már konkrét elképzelésekből adódó szerényebb célt is szépnek tartják, és a korábbi előrejelzésekhez képest ez is legalább kétezer milliárd dollárral növelné a világgazdaságot.

Szinte minden részvevő aggasztónak találta az európai gazdaság stagnálását és annak világgazdasági következményeit. Az amerikai pénzügyminiszter, Jacob Lew filozófiai nézeteltérést vélt fölfedezni maga és némely nyugat-európai kollégái között. „Attól tartok, minél tovább halogatják (Európában) a keresletösztönzést, annál nagyobbak lesznek az akadályok. Európának több keresletösztönzésre van szüksége” — mondta Lew. Érvelését nem támogatta a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble. Szerinte a rövid távú költségvetési intézkedések hosszabb távon a pénzügyi és a költségvetési egyensúlyt veszélyeztetik. Ő úgy vélte, a szerkezeti reformok előbbre valók. Visszautasította azt a vádat is, hogy Németország nem tesz eleget a világgazdaságért. Az értekezletről kiadott közös közlemény így csak annyit tartalmazhatott, hogy a tagországok megfelelő időzítéssel kezeljék a deflációs kockázatot.

Megfigyelők szerint az értekezleten meglepően kevés szó esett Kína korábban gyakran emlegetett világgazdasági felelősségéről — ahhoz képest, hogy Kína gazdasága már a második helyen áll a világon az Egyesült Államoké mögött. A kínai pénzügyi vezetők mindenesetre közölték, hogy jelenleg nem terveznek nagy keresletösztönzést, mivel az ösztönző intézkedések növelhetik a kihasználatlan kapacitásokat, a környezetszennyezést és a közadósságot.

Felfutott a vér feketepiaca

Afrikában egyre többen vásárolnak a feketepiacon ebolatúlélőktől származó vért, mert azt hiszik, attól meggyógyulhatnak. A rehabilitációs szérumnak tekintett vér átömlesztése — még nincs bizonyítva ugyan, de — segíthet az ebola legyőzésében. „Tanulmányok azt mutatják, hogy a túlélők vérével megelőzhető, illetve kezelhető az ebola okozta fertőzés, de a vizsgálatok eredményei még nehezen értelmezhetőek” — figyelmeztette az átömlesztéses technikát alkalmazókat az Egészségügyi Világszervezet (WHO). „Nem ismert, hogy a túlélők vérplazmájában elegendő antitest van-e a betegség kezelésére vagy megelőzésére. Több kutatásra van szükség” — szögezte le a WHO közleménye.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..