home 2024. április 23., Béla napja
Online előfizetés
Tüntetés a városközpontban
Kartali Róbert
2022.07.28.
LXXVII. évf. 30. szám
Tüntetés a városközpontban

A migránsok tűzharca óta a szabadkai polgárok félnek, és nem érzik magukat biztonságban, ezért már harmadik hete tüntetnek. A tikkasztó hőség ellenére szombaton több mint száz polgár gyűlt össze a városháza előtti téren, és aláírásgyűjtést indítottak az illegális bevándorlók jelenléte ellen.

A tüntetők nyílt levelet fogalmaztak meg, melyet a Szerb Köztársaság kormányának címeztek. Ebben leírták, hogy 2022. július 2-án meglőttek egy tizenhat éves lányt a szerbiai illegális bevándorlást irányító bűnbandák közötti, automata fegyverekkel folytatott tűzváltásban, és Makkhetes lakosai azt vallják, hogy több mint húsz holttestet láttak az összecsapás után. A hivatalos közlemények csak egy áldozatot ismertek el, a többi száma és kiléte titokban maradt. Továbbá arra is felhívták a figyelmet, hogy a bűnbandák egymás közti leszámolása a határ menti erdőkben már évek óta tart.

— A migránsok személyi okmányok nélkül, fegyverrel a kezükben sétálnak a város utcáin, a buszpályaudvar közelében egy lányt majdnem megerőszakoltak, de arra is volt már példa, hogy megkötöztek és kiraboltak egy gyógyszertárost. Most petíciót indítottunk annak érdekében, hogy megerősítsék a határvédelmet, és megállítsák a migránsok beáramlását az országba. Ahhoz, hogy a követeléseink parlamenti eljárásba kerülhessenek, 10 000 aláírásra van szükség, így kiterjesztettük az aláírásgyűjtést Magyarkanizsára, Zomborra, Horgosra és minden olyan településre, ahol a helyiek évek óta hasonló gondokkal küzdenek — nyilatkozta a sajtónak Željko Častvan, a tüntetés egyik szervezője és szószólója. Hozzátette, követelik egy 35 kilométeres határövezet kijelölését a szerb—magyar határtól, ahová a migránsok számára tilos lenne a belépés, mert mint mondta, Magyarországon megerősítik a határkerítést, 1 méterrel megemelik, újabb határőröket vesznek fel, és határvadászokat is szolgálatba állítanak, így még több illegális bevándorló ragad majd Szerbiában, holott nekik itt semmi keresnivalójuk sincs.

A demonstrálók szerint a város menti erdőkben egy kicsit sem javult a helyzet a július elején történt tűzharc után. A csendőrség begyűjtötte ugyan migránsok egy csoportját, akiknél több lőfegyvert is találtak, de ezután is naponta több tízen, esetenként több százan érkeznek a városba.

Egy polgár azt állítja, hogy a radanováci városrészben szinte minden éjjel hallhatóak lövöldözések — mondta hangosbeszélőjével a tüntetés szónoka, majd arról is beszélt, hogy az elmúlt héten kialakult erdőtüzeket is a migránsok okozták. Egy videón ugyanis látszik, hogy a tűz egy általuk felvert táborhelytől indult. Szabadka emiatt 3 hektár erdővel lett szegényebb.

A tüntetésen felszólították Stevan Bakić polgármestert, tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a szabadkaiak biztonságban érezhessék magukat a saját városukban. Elhangzott, hogy más határ menti községekben is hasonló gondokkal küzdenek, ám például a magyarkanizsai városvezetőség megkérte a belügyminisztériumot a helyzet rendezésére, és reagált a történtekre. Elhangzott továbbá, hogy a helyzetet egyetlen paranccsal is meg lehetne oldani, és Szabadkát a csendőrök, a katonaság bevonása nélkül 3 óra alatt meg tudnák tisztítani a migránsoktól. Úgy tűnik, ezt valaki mégsem akarja, ezért a polgárok azt üzenték: elég volt a hazugságból és az átverésből!

Fényképezte: Kartali Róbert

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..