home 2024. április 19., Emma napja
Online előfizetés
Tündöklő pávák
Csermák Zoltán
2019.01.20.
LXXIV. évf. 3. szám
Tündöklő pávák

Egy kiállítás képei

A magyar kultúra napja előestéjén fotókiállítás nyílik a Hagyományok Házában a Fölszállott a páva műsor legszebb képeiből. Váradi Levente és Farkas József alkotásai egy nagy ívű kezdeményezés értékes dokumentumai.


Fotó: Váradi Levente

A Hagyományok Háza nemrégiben felújított Corvin téri székháza január 21-én, A magyar kultúra napja ünnepségsorozat részeként fotókiállításnak ad otthont. A páva tündöklő színei 2012–2018 tárlat a Fölszállott a páva népzene- és néptánc vetélkedő legszebb képeit mutatja be. Váradi Levente és Farkas József munkái egy hatéves egyedülálló kulturális vállalkozásnak állítanak emléket, s a tehetségkutató felejthetetlen pillanatait teszik közkinccsé.


Fotó: Farkas József

Életem részévé vált a vetélkedő, mivel kezdetektől dolgozhattam koncepciójának kialakításában és szervezésében a Hagyományok Háza részéről – emlékezik Farkas József. – Különösen érdekes volt számomra, hogy már a területi válogatókon figyelemmel kísérhettem és fotózhattam azokat a szereplőket, akiket később az egész ország megismerhetett a televíziós adásokból. Hat év felvételeit őrzőm archívumomban, így nagyon nehéz választani kedves képeim közül. Hozzám közel áll a portré műfaja, ezért Hajdu-Németh László portréját ajánlom, mert ez az ifjú, fiatal kora ellenére nagy tehetségről tett tanúbizonyságot, s mindez a tekintetéből is tükröződik.”

Az első Fölszállott a páva vetélkedősorozatot a Hagyományok Háza és az MTVA 2012-ben hirdette meg. A kezdeményezéssel a szervezők tisztelegni kívántak mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt négy évtized alatt is életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi kultúrát.

Táncegyüttesekben eltöltött két évtized tapasztalatait kamatoztathattam munkám során, így a hagyományos kultúrák szeretete és ápolása is hozzájárult képi világom kialakításához – beszél motivációjáról Váradi Levente. – Jelenleg egy moldvai csángó fotóalbumon dolgozom, így a szereplők jelentős részét szülőföldjükről ismerem. Az egyik kedvenc kiállított képemet, egy kalotaszegi portrét ajánlok figyelmükbe. A fotó a múltat és a XXI. századot kapcsolja össze: egy hagyományos kalotaszegi tisztaszobában, egy tinédzserlány farmerben, törökülésben ül a lócán és mobiltelefont tart a kezében. A kép érdekessége, hogy a felvételen szereplő Sándor Anna a Fölszállott a páva 2016-os évadjában hagyományos kalotaszegi viseletben állt színpadra.”

A kiállítást – stílusosan – a Fölszállott a páva tehetségkutató egyik műsorvezetője, Novák Péter nyitja meg, az eseményen közreműködik és 21 órától táncházba invitálja a jelenlévőket a Fokos Zenekar, a tavalyi döntők döntőjének nyertese.

Az ünnepségsorozathoz más programokkal is csatlakozik az intézmény: a székház színháztermében este hét órától Rémi Tünde és Appelshoffer János táncestjét mutatják be, január 22-én Töretlen hittel címmel Gaál János bútorfestő jubileumi kiállítása nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

További információk: Adonyi Adrienn, adonyi.adrienn@hagyomanyokhaza.hu

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..