home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Túllépve a keretmesén, túl egy kései hommage-on...
Martinek Imre
2014.09.03.
LXIX. évf. 36. szám
Túllépve a keretmesén, túl egy kései hommage-on...

Torontálvásárhelyen a XIX. század második felében már létezett zsidó közösség, mely jelentősen hozzájárult e dél-bánsági település felvirágoztatásához. Az etnikum XX. századi „nyomtalanítását” követő űr — a kollektív felejtésnek hadat üzenő kevesek erőfeszítése ellenére is — mindmáig megmaradt.

Ígéretéhez híven először Tatár (szül. Piukovics) Erzsébet rendezte újra sajtó alá Krausz Koósz László amatőr helyi költő elsüllyesztett verseit Félrevernék minden harangot címmel, majd kilenc hónapos vajúdás után, a falu kétszázhúsz éves fennállását méltató, augusztus végi ünnepségsorozat előestéjén egy magyar—zsidó tematikájú színdarab is megszületett.        

A könyvbemutató ugyan még várat magára, a háromfelvonásos vígjátékot a célközönség fokozott érdeklődéssel fogadta. Ez a helyi amatőr színjátszás — melyről már-már lemondtak — visszatérése a József Attila Művelődési Otthon világot jelentő deszkáira. Bakator János osztálytanító és Varga Tamás szabadkai színművész rendezésében a tízfős amatőr társulat Horváth Péter Kilencen, mint a gonoszok című vígjátékát vitte színre. Biztató tényező, hogy a darab ősbemutatóját a trupp telt ház előtt játszotta, miképpen az is, hogy a tájolás megkezdése előtt — közkívánatra — lesz még egy előadás a hazai deszkákon. Dacára annak, hogy a vidám (élet)jelenetekkel is gazdagon fűszerezett történetnek bizony van súlya és közlendője! Vagy talán éppen ezért? Erre, illetve az ehhez hasonló kérdésekre kértünk választ a helyi rendezőtől.

— A darab szerzője magyarországi kortárs drámaíró, aki ebben az alkotásában az emberi gyarlóságot állította pellengérre. A fabula főhőse Slomó, az öreg zsidó, akit a családja rafinált módon próbál meg kisemmizni a vagyonából. Vele és körülötte bonyolódnak az események, váltakoznak a helyszínek. Hol nevettetve, hol pedig gondolkodásra késztetve a nézőket: meddig fokozódhat az emberben az önzőség, a gonoszkodás, a kapzsiság? Ráadásul büntetlenül... Számomra mindenképpen nagy kihívás volt e darab elkészítése. Kezdve a szereplőgárda toborzásától egészen azokig a pillanatokig, amikor egy-egy jelenet hangsúlyát „odafentről”, azaz színészként kellett megfognom. Ezen a ponton csatlakozott a folyamathoz Antal Ferenc pedagógus kollégám, akivel tavaly novemberben együtt tanonckodtunk Nagybecskereken a VMMI által védnökölt Deszkára fel! elnevezésű rendezői projektumban. A munkánkhoz kirendelt szakember távollétében zömmel az ő észrevételeire hagyatkoztam, illetve azokra a tapasztalatokra, amelyekre még annak idején, a suliszínházas időszakomban tettem szert.

Túllépve a keretmesén, túl egy eltűnt közösség felé tett kései hommage-on, az előadás a település jelenében nemcsak az élőt, hanem a maradandót és példaértékűt egyaránt alkotni óhajtó emberek kulturális sóhajaként is értelmezhető.

Premierünk fővédnöke az antalfalvi község kultúrával megbízott hivatala volt, hivatásos rendezőről pedig a VMMI gondoskodott. A téli szünet beállta előtt falunk határán kívülre is szeretnénk elvinni a darabot, a tavaszi rajt után pedig a vajdasági magyar amatőr színjátszók szemléjére frissítenénk. Ha lesz rá kellő fedezet, az anyaországi testvértelepüléseink közönségének is előadjuk majd — mondta Bakator János.

A Kilencen, mint a gonoszok című darabban színre lépnek: Kovács István — Coci (Somló), Cvetković Cikora Mónika (Áprilka), Kovács Csilla (Mada), Gutvájn Csongor (Jenő), Fábián Eszter (Licike), Antal Ferenc (Rezső), Tóth Zsolt (Sándor), Bakator János (Franklin Benjamin), Alföldi József (Lakatos).

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..