home 2024. április 16., Csongor napja
Online előfizetés
Túlélési praktikákra tanítják a vadon élő varánuszokat Ausztráliában
MTI
2016.01.06.
LXXI. évf. 1. szám
Túlélési praktikákra tanítják a vadon élő varánuszokat Ausztráliában

Ausztrál kutatóknak sikerült megtanítaniuk a sárgapettyes varánuszoknak, hogyan kerüljék el a populációjuk megcsappanásáért felelős mérgező óriásvarangyokat, amelyek jó ideje súlyos fenyegetést jelentenek a kontinens állatvilágára.


Illusztráció - pixabay.com

Az óriásvarangyokat (Rhinella marina) az 1930-as években telepítették be Ausztráliába a cukornád kártevőinek féken tartása érdekében. A kétéltűek azonban megállíthatatlanul szaporodni kezdtek, és pusztító hatással vannak a kontinens állatvilágára.

A sárgapettyes varánuszok (Varanus panoptes) a legsúlyosabban érintett fajok közé tartoznak. Populációjuk mostanra nagyjából 90 százalékkal csökkent, amikor ugyanis a varangyok megtelepednek egy új területen, a gyíkok lakmározni kezdenek belőlük, ami az életükbe kerül.


Illusztráció - pixabay.com

„Egy sárgapettyes varánusznak elegendő alig harminc másodpercig a szájában tartania egy varangyot és az képes végezni vele” — mondta a kutatást vezető Georgia Ward-Fear, a Sydneyi Egyetem munkatársa.

A Biology Letters című folyóiratban közölt tanulmány készítői apró, kevésbé mérgező óriásvarangyokat kóstoltattak meg a varánuszokkal, amelyek ugyan megbetegedtek a mérgező harapnivalótól, de nem szenvedtek hosszú távú károsodást — írta a BBC hírportálja.

A kutatók ezután nyomkövetőkkel szerelték fel a varánuszokat, hogy megfigyeljék őket a varangyok megérkezésekor. A vizsgálatba bevont 16 gyík közül sokan nem próbálkoztak többet a mérgező fogással, és több mint 50 százalékuk életben maradt a 18 hónapig tartó vizsgálat során. A kutatók 31 „betanítatlan” gyíkot is nyomon követtek, amelyek mindegyike elpusztult a varangyok inváziója során.

A szakemberek szerint az eredmények azt sugallják, hogy a sárgapettyes varánuszok képesek tanulni tapasztalataikból és hosszú távon megőrizni ezt a tudást, ami rendkívül pozitív hatással lehet a populációjukra.

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..