home 2024. április 25., Márk napja
Online előfizetés
Túl az ezrediken, a huszadikra várva
Fehér Márta
2021.10.03.
LXXVI. évf. 39. szám
Túl az ezrediken, a huszadikra várva

Jövőre lesz húszéves a Hírvivő. A katolikus hetilapot 2002. május 19-én, pünkösd napján indította útjára Tóthfaluból Utasi Jenő plébános, felelős szerkesztő, az idén augusztus 1-jén pedig az 1000. megjelent számot ünnepelték. Ebből az alkalomból fotó-, valamint irodalmi és képzőművészeti pályázatot hirdettek, mely iránt óriási érdeklődés mutatkozott meg, és közkívánatra továbbra is fogadják a pályamunkákat.

A Hírvivőt azért hívtuk életre, hogy továbbadjuk az örömhírt, az 1000. lapszám alkalmából pedig arra kérjük olvasóinkat, hogy osszák meg szerkesztőségünkkel, lapunkkal, minden olvasónkkal saját örömüket, életük egy-egy örömre okot adó mozzanatát, egy-egy kertben nyíló virágot, fészekrakó fecskét, egy ölelést, jó könyvet, imát… — ezzel a biztatással hirdették meg a pályázatot, és sokan éltek a lehetőséggel.

— A Hírvivő a szívem csücske, fiatalként is szerettem a média közelében lenni, az előző rendszerben egyházi filmeket hozattunk be, szinkronizáltuk őket saját gyártmányú, kis gépünkön, és megszerettem. A könyveket is mindig szerettem, a mai napig a kinyomtatott könyv a kedvenc olvasmányom. A rendszerváltással megváltoztak a lehetőségek, és úgy éreztük, szükség lenne egy egyházi hetilapra. Így indítottuk útjára húsz évvel ezelőtt a Hírvivőt — idézte fel Utasi Jenő atya.

* Egy hetilap kiadása folyamatos munkát igényel. Hányan készítik a Hírvivőt?

— Hárman dolgoznak a lap megjelenésén, a bánsági részekre külön munkatársunk van, Kovács Szöszill újságíró-társszerkesztő, Beretka Mária lapszerkesztő Zentán él, Pásztor Sándor műszaki szerkesztő pedig itt nálunk, Tóthfaluban, tehát három lábon áll a szerkesztés. A lapot jobbára az olvasók írják, terepről küldenek be szövegeket, a célunk ugyanis az volt, hogy minél több hírt közöljünk a plébániákról, minél több eseményükről beszámoljunk. Ez egyrészt az összetartozást is erősíti, másrészt pedig minden hír — a legkisebb is — fontos helyben, és jó megosztani a szélesebb közösséggel. El kell mondani, hogy sok történés, esemény van a plébániákon, de ha nincs egy arra alkalmas, megbízott személy, aki ezekről hírt adna, akkor nem jelennek meg a médiában, pedig ez nagyon fontos lenne. Sokkal-sokkal többet kellene foglalkoznunk az egyházi témákkal, eseményekkel. Megjegyzem, hogy Slavko Večerin szabadkai megyés püspök nagyon szorgalmazza, hogy a médiában jelen legyen az egyház éppen e hírek által, és arra ösztönzi a plébánosokat, hogy a plébániájukon szervezett eseményekről adjanak hírt.


Utasi Jenő, a Hírvivő felelős szerkesztője (A szerző felvétele)

Megszámolni sem lehet, oly rengeteg levelet, hírt kaptak az elmúlt majdnem húsz évben. 2002-ben 2000 példányban jelent meg a Hírvivő, jelenleg 950-ben, viszont az írások száma nem csökkent — hangsúlyozta beszélgetőtársam.

— A visszajelzések alapján tudjuk, hogy nagyon sokan kézbe veszik az újságot. Az 1000. szám alkalmából meghirdetett pályázatra meglepően sok munka érkezett be — mondja örömmel Utasi atya, és hozzáteszi, azt szeretné, ha a huszadik évfordulóra mellékletként megjelentethetnék a beérkezett pályaműveket.

— 50 gyermekrajzot kaptunk, 30 fényképet, 15 írást. Többen is jelezték, hogy szeretnének bekapcsolódni, így az eredetileg szeptember első hétvégéjeként megjelölt határidőt meghosszabbítottuk, tehát folyamatosan várjuk a pályamunkákat a hirvivo.ujsag@gmail.com címre.

A lapot a plébániák terjesztik, előfizetésben és szabad eladásban is kapható. Pályázat útján állami támogatásban is részesül az igazságügyi minisztérium egyházakkal és vallási közösségekkel megbízott igazgatósága által, ám az újság jobbára önfenntartó. Plébániai információkat, világegyházi híreket, közéleti történéseket ad közre a Hírvivő.

— Pozitív eseményekről számolunk be, szép írásokat, verseket jelentetünk meg, a vasárnapi olvasmányok, elmélkedések szintén a lap törzsét alkotják. Az a célunk — és ehhez makacsul tartjuk magunkat —, hogy a jó híreket közöljük, mert a rosszból oly sok van, és annyira hangos is az a rossz! A szépet, a jót kellene hirdetni, ami talán szerényebbnek tűnik, de kitartónak kell lenni. Annyi szép dolog van körülöttünk, és mint a pályázatunkból is kiderült, annyi tehetséges gyermekünk! Már maga ez a tény öröm!

 

Válogatás a pályázatra beérkezett alkotásokból:


Kutyát kaptunk! Gazdit kaptunk! (Trenka Tilda, Padé)


Nem olyan régen ismertem meg Jézust, és ez nekem az igazi öröm (Grgić Nenad, Pacsér)


Isten gondoskodik a világról, az ima öröm a Szentlélekben (Nagy Adrianna, Pacsér)


(Tumbasz Nikoletta, Szabadka)

Örülök a nyárnak (Frankó Franciska)

Hozzászólások
Hozzászólások
0
Hozzászólás küldése
1000 karakter áll rendelkezésére
A megjegyzésekben kifejtett vélemények a hozzászólások szerzőinek magánvéleményei, és nem tükrözik az internetes portál véleményét. A megjegyzéseket moderáljuk és jóváhagyjuk az általános szerződési feltételeknek megfelelően.
Támogatóink
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és reklámokat, hogy működjenek a közösségi média funkciók, valamint hogy elemezzük a weboldal forgalmát. Bővebben a "Beállítások" gombra kattintva olvashat.
Az oldal sütiket használ, hogy személyre szabja az oldalon megjelenő tartalmat és reklámokat..